Ceren Özbil

YOL MESAFESİ KAT KAT AZALACAK: Haspolat Sanayi Bölgesi esnafı dört gözle Mağusa Kapısı’nın araçlı olarak karşılıklı geçişe açılmasını bekliyor. Bölge esnafı hemen yanı başındaki Eğlence Sanayi Bölgesi’ne Mağusa Kapısı’nın karşılıklı geçişe açık olmaması nedeniyle en az 45 dakikada gidebiliyor

Haspolat Sanayi Bölgesi esnafı, Eğlence Sanayi Bölgesi’ne ulaşımını kolaylaştıracak Mağusa Kapısı’nın araçlı olarak karşılıklı geçişlere açılmasını istiyor.

Mağusa Kapısı’nın karşılıklı geçişlere açılması hem karşılıklı ticaret hem de Lefkoşa’da şu anda araçlı geçiş yapılan tek nokta olan Metehan’daki araç yoğunluğunun önüne geçmek açısından önemli rol oynuyor. Bu kapının açılmasıyla durumunda şu anda Haspolat Sanayi Bölgesi’nden Eğlence Sanayi Bölgesi’ne yaklaşık 45 dakika da ulaşılırken, 5 dakika da gidilebilinecek.

Araçlı geçiş tek bir noktadan sağlanıyor…

Lefkoşa’da 2003 yılından beridir Kuzey ve Güney arasındaki araçlı geçişler sadece Metehan Sınır Kapısı’ndan gerçekleştirilebiliyor. Bölgede bulunan diğer iki sınır kapısından ise sadece yaya olarak geçiş yapılabiliyor. 

Bölge yeniden canlanır…

Havadis’e konuşan Haspolat Sanayi Bölgesi esnafı, bölgedeki iş yerlerinin bir bir kapandığına işaret etti ve her geçen gün bölgedeki esnaf sayısının azaldığını anlattı.

Mağusa Kapısı’nın açılmasıyla birçok işletmecinin, Yeşil Hat Tüzüğü’nün de etkisiyle Haspolat Sanayi Bölgesi’ne dönmek isteyeceğini düşündüğünü kaydeden esnaf, ayrıca bölgede iş yeri bulunmayanların dahi Haspolat’a gelmek isteyeceğini ifade etti.


Haspolat Sanayi Bölgesi esnafı ne dedi?

Özgür Mesaryalı: Güney Lefkoşa’da bulunan sanayi bölgesi ile Haspolat Sanayi Bölgesi birbirine çok yakın. Ancak buradaki kapının açık olmaması nedeniyle yolu uzatmak zorunda kalıyoruz. Eğer bu kapı açılırsa karşılıklı ticaret bakımında da büyük avantaj olacaktır. Birçok esnaf Haspolat Sanayi Bölgesi’nden ayrılıyor. Gerçi biz buradan çok memnunuz.

İbrahim Alemdar: Bu kapının açılması gerekir. Güney Lefkoşa’da bulunan sanayi bölgesi ile Haspolat Sanayi Bölgesi birbirine çok yakın. Ancak 2 dakikalık mesafeyi şu anda bir buçuk saatte gitmek zorundayız. Lefkoşa’da araçlı geçişe açık tek kapı Metehan Sınır Kapısı’dır ve düşünün Haspolat’tan Metehan’a ve Metehan’dan tekrar Haspolat’ın hemen yanı başında bulunan Güney Lefkoşa’daki sanayi bölgesine gitmek zorundayız. Karşılıklı ticaret yapan iş yerleri var. Ancak bu yol mesafesinin uzaması nedeniyle giderimiz de artıyor ve bu fiyatlara yansıyor.

Yılmaz Sümeraka: Bu kapının açılması bölgeye büyük katkı sağlayacaktır. Karşılıklı iş yapan işletmeler var. Karşılıklı ticaretin gelişmesi açısından çok önemli… Ben ilk açılması gereken kapı da Haspolat yakınındaki bu kapıydı. Şu anda Lefkoşa’da araçlı geçişe açık olan sadece Metehan Kapısı var. Burada da zaten zaman zaman araç yığılması oluyor.

Mustafa Avsaroğlu:Haspolat Sanayi Bölgesi ile Güney’de kalan Eğlence Sanayi Bölgesi arasındaki ulaşımı kolaylaştıracak Mağusa Kapısı karşılıklı geçişlere açılmalıdır. Eğlence Sanayi Bölgesi, Haspolat Sanayi Bölgesi’nin hemen arkasındadır. Ancak Mağusa Kapısı açık olmadığı Metehan’dan dolanıp gitmek zorundayız. Yolumuz kat kat artıyor. Karşılıklı iş yapan esnaflar vardır. Ticari bağlar vardır. Bu nedenle bu kapının en kısa sürede açılmasını istiyoruz.