Düşlenen Mağusa/Imaginary Famagusta, Kıbrıs Üniversitesi Şehircilik Laboratuvarı ve AA&U Mimarlık, Sanat ve Kentsel Tasarım Ofisi tarafından yürütülen Hands-on Famagusta projesinin, Renewal Projesi, UNDP-ACT, USAID destekleri ve Kıbrıs Üniversitesi’nin katkılarıyla etkinliklerini sürdürdüğü belirtildi.

Hands-On Famagusta ve Renewal’dan yapılan açıklamaya göre, açılış etkinliği 28 Kasım Cumartesi günü saat 17.00’den itibaren Gazimağusa’da Buğday Cami’de (Sts. Peter and Paul Kilisesi) yer alacak. Maket ve web sayfası 27-29 Kasım arasında 10.00 ile 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

PROJENİN AMACI

“Hands-on-Famagusta” projesinin, Mağusa'nın kentsel geleceği üzerine sınırın her iki tarafında diyaloğu teşvik etmek amacıyla katılımcı kentsel tasarım süreçlerini kullandığı ve böylelikle uzlaşı sürecinde ve sonrasındaki bir Kıbrıs'ta işbirlikleri ve ortak yaşam alanlarının oluşumuna katkıda bulunmayı amaçladığı kaydedildi.

Hands-on Famagusta web platformunun, bütünleşmiş bir Mağusa için ortak bir kentsel geleceğin kurgulanabilmesine odaklandığı ifade edilen açıklamada, projenin kent müştereklerinin ön plana çıkarıldığı olasılıkların taranıp desteklenmesini teşvik eden bir görsel arşivden oluştuğu bildirildi.

3 BOYUTLU 20 PARÇA

Kent maketinin 20 parçadan oluştuğu ve 3 boyutlu olarak basıldığı kaydedilen açıklamaya göre, 5.5 metre uzunluğunda ve 1.8 metre genişliğinde taşınabilir olarak yapılan maketin sergisi sırasında maket üzerinde uzlaşı sonrası kentin yeniden inşası süreçlerinde karşılaşılacak kentsel ihtilafları sorgulayan multimedya yansımaları kullanılacak.

Maketin, bütünleşmiş bir Mağusa’yı mümkün kılacak kentsel müştereklerin oluşumu yolunda kamuoyu tartışmalarını destekleyerek yönlendirecek bir araç olarak düşünüldüğü ifade edilen açıklamaya göre, İngilizce, Türkçe ve Rumca olarak çalışacak üç-dilli web platformu, (www.handsonfamagusta.org),  sürecin başından beri kurgulandı.

Kullanıcıların web-platformu içeriği sayesinde Mağusa’nın kentsel geleceği üzerine verilecek kararlarda fikir sahibi olmalarını sağlayacağı belirtildi.