Havaların ısınması ile kanalizasyonlardan çıkan kötü koku Gazimağusa’nın geneline yayıldı.

Nadire BAHADİ

Tüm şehri saran lağım kokusu bölge halkını bezdirdi. Sabah saatleri ve akşamüzeri çoğalan kötü koku sokakta nefes almayı güçleştirirken, özellikle Salamis yolu ve Sosyal Konutlar bölgesinde yaşayan halk yaz ayları olmasına rağmen kötü koku nedeni ile sokakta oturamamaktan şikayetçi. Gazimağusa Belediyesi Kanalizasyon Birimi Yetkilisi Atila Aypar ise bölgedeki kötü kokunun sebebinin hatalı ve yarım kalan kanalizasyon projesi olduğunu ifade etti. Aypar, havaların ısınması ile bölgeye yayılan kötü kokunun arttığını doğruladı.

Sokaklarda nefes alınmıyor

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte şehrin geneline yayılan lağım kokusu bölge halkını rahatsız etti. Özellikle kanalizasyon projesinin uygulandığı bölgelerde ve kanalizasyon pompa istasyonları çevresinde artan kötü koku, kentin geneline yayılarak nefes almayı güçleştiriyor. Sabah saatlerinde ve akşamüzeri artan kötü koku, işlerini bitirip bahçe keyfi yapacak, evinin balkonunda dinlenecek olan halkı eve hapsediyor. Kötü koku ve sivri sinekler yüzünden dışarıda oturabilecekleri saatleri evde klima altında oturarak geçirmekten şikayetçi olan bölge halkı, tüm şehri saran lağım kokusuna önlem alınması için yetkililere seslendi.

Kötü kokunun sebebi yarım kalan kanalizasyon projesi

Konu ile ilgili Havadis’e konuşan Gazimağusa Belediyesi Kanalizasyon Birimi yetkilisi Atila Aypar, yılın bu aylarında artış gösteren kötü kokunun sebebini havaların ısınması olarak ifade etti. Sıcak hava ile birlikte kötü kokunun yayıldığını ifade eden Aypar, lağım kokularının dışarıya yayılma sebebinin ise hatalı ve yarım kalan kanalizasyon projesi olduğunu açıkladı. Proje kapsamında kanalizasyon ağının döşendiği dönem içerisinde müteahhit ortak şirketlerle projenin finansmanının sağlandığı Avrupa Birliği arasında yaşanan anlaşmazlık nedeni ile AB’nin sözleşmeyi tek taraflı feshettiğini söyleyen Aypar, projenin tamamlanamadığını belirtti. Kötü kokunun yayılmasının engellenmesi ve kanalizasyon hattının düzgün çalışması için hatalı noktaların düzeltilmesi gerektiğini ifade eden Aypar, projenin tamamlanması ve hatalı noktaların düzeltilmesi için araştırma ve gözlem yapılması gerektiğini kaydetti. 1 ve 2. Etap Kanalizasyon Projesi için ihaleyi alan ortak şirketlerle AB’nin mahkemelik olduğunu belirten Aypar, AB’nin projenin tamiri için bütçe ayırdığını ancak yargı sürecinin devam etmesi nedeni ile projenin bekleme aşamasında olduğunu ifade etti. Kötü kokunun aslında kış aylarında da olduğuna dikkat çeken Atila Aypar, yaz ile birlikte halkın dışarıya çıktığını ve sıcak hava nedeni ile artan kötü kokudan rahatsız olduğunu kaydetti.