Nadire Bahadi

KKTC Su Temin Projesi kapsamında Türkiye’den gelen sunun önceki gün sabah saatlerinde Mağusa’ya verilmeye başlanması ile akşam saatlerinde ilk aksaklık yaşandı. Eski isale hattı üzerinden Mağusa’ya ulaştırılmaya çalışılan su, hatta meydana gelen patlaklar nedeni ile bölgeye ulaşamadı. Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun açıklamasının ardından suyun Dikmende bulunan mevcut 7500 metre küp’lük depodan Mağusa’ya verilmesi beklenirken, Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter’in dün hatta arıza meydana geldiği ve tamir için bölgeye gelen sunun kesildiği açıklaması Mağusalıları  yine hüsrana uğrattı. Başkan Arter arızanın Lefkoşa’da meydana geldiğini ve sunun bölgeye yeniden verilebilmesi için tamir çalışmalarının sürdüğünü açıklarken, Asrın Projesi ile Türkiye’den gelen sunun uzun süre susuz kalan Mağusalı’nın derdine deva olması ümit ediliyor. Konu ile ilgili Havadis’e konuşan bazı vatandaşlar susuzluk sorununun tüm bölgelerde büyük sıkıntılar yarattığına değinirken, su ile ilgili uygulanan politikanın ise yanlış olduğunu savundu. Bölge halkı Asrın Projesi ile temin edilen sunun dağılımında ilk denemede başarısız olmasını da sorumsuzluk ve ciddiyetsizlik olarak değerlendirdi.

İlk denemede başarısız

Türkiye’den gelen sunun dağılımda belediyeler ile hükümet arasında yaşanan uzun süreli tartışmanın ardından ilk olarak Mağusa Belediyesi’nin su protokolünü imzalaması ile su önceki gün sabah saatlerinde Mağusa’ya verilmeye başlandı. Dikmende bulunan mevcut depodan eski isale hattı ile Mağusa’ya yönlendirilen su hattında akşam saatlerinde patlama oldu.

Arter: Arıza Lefkoşa’da meydana geldi

Konu ile ilgili Havadis’e konuşan Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Mağusalı’nın uzun süre su sorunu ile boğuştuğunu söyleyerek “ aylardan beridir beklediğimiz su nihayet Mağusa’ya akmaya başladı” yorumunda bulundu. Bölgeye yönlendirilen sunun dağılımının eski isale hattı üzerinden olduğunu söyleyen Arter, sunun verilmesi ile hatta arıza meydana geldiğini doğrularken, arızanın Lefkoşa bölgesinde olduğunu söyledi. Arter, uzun süredir susuzluk çeken Mağusalı’nın bir an önce suya kavuşması için Su İşleri Dairesi’nin hat üzerinde tamirat yaptığını ifade ederek tamiratın tamamlanır tamamlanmaz suyun bölgeye ulaşacağını söyledi.

“Su şart, politika yanlış”

KKTC Su Temin Projesi ve sunun dağılımı ile ilgili Havadis’e konuşan bazı Mağusalı vatandaşlar bölge halkının bir süreden beridir su sıkıntısı yaşadığını ve susuzluğun halkı zor günler yaşattığını söyledi. Her evin musluğundan sunun akmasının şart olduğunu söyleyen vatandaş, proje ile ilgili sergilenen devlet politikasının yanlış olduğunu savundu. Bazı vatandaş, ülkenin yer altı kaynaklarının bilinçli kullanılmaması nedeni ile kurutulduğunu, denizden arıtılacak sunun KKTC halkına yeterli olduğunu ve Türkiye’den gelen suya ihtiyaç duyulmadığını savunurken, bazı vatandaş proje başlamadan önce hesaba katılmayan dağıtım maliyetinin ülke halkı için külfet olduğunu söyledi. Bölge halkı sunun Mağusa’ya ulaşması sırasında yaşanan aksaklığı da “sorumsuzluk” ve “ ciddiyetsizlik” olarak değerlendirdi.

Vatandaş ne dedi?

Serhat Parlan: 1974 yılından şu ana kadar bölgede aşırı susuzluk yaşanmadı. Kendi iç kaynaklarımızı kullanıp kendi kendimize yönetebilseydik deniz arıtması ile de bu susuzluk sorunu aşılabilirdi. Bu gün sunun dağılımı sırasında yaşanan sorun üzerine gerçek amacın topluma gerçekçi bir hizmet olmadığı anlaşılmış ve yapılan düzensiz çalışmalar nedeni ile ilk günden su dağılımında problem yaşanmıştır. Hedef Kıbrıs halkına su getirmek değildir, Türkiye’nin çıkarları doğrultusunda İsrail ile yapacağı çalışmalara yönelik bir yatırımdır.

Kasım Uluçaylı: Susuzluk ne yazık ki bu ülkenin bir gerçeğidir ancak susuz bir hayat tabii ki düşünülemez. Türkiye’den KKTC’ye su getirilmesi doğru bir karar olmuştur. Su ile ilgili pek çok politik söylemler olsa da ülke menfaati ve çıkarlarını düşünerek hareket edilmesi gerekir. Doğru yerde doğru zamanda devlet ciddiyeti içinde ülke halkı için doğru kararlar alınmalıdır. Bir ülkede aynı anda tüm evlerden iş yerlerinden ve musluklardan su akması gerektiğini düşünüyorum. Mağusa, Karpaz, Güzelyurt diye ayrılımı yapılmadan devletin karar verip belediyelerin en bölge halkı için hizmet vermesi gerektiğini düşünüyorum. Su verildiği müjdesinin ardından hatlarda patlama olduğu yönündeki açıklamalara tek söyleyeceğim şey ise “ sorumsuzluk”. Bunun hesabı sorulması gerekiyor.

Hasan Özbil: Mağusa uzun süre susuz kaldı ve hem iş yerlerimizde hem de evlerimizde zor günler geçirdik. Mademki öyle bir proje ile KKTC’ye su getirildi, bu su halka dağıtılmalı ve daha faza mağduriyet yaşanmamalıdır. Su hattının bir an önce tamir edilip bölgeye sunun ulaşmasını istiyoruz.

Hasan Ürüncüoğlu: Ülkeye sunun gelmesi güzel bir olay ancak maliyetinin halka oldukça yüksek yansıtıldığını düşünüyorum. Proje yapılırken devletin bunu göz önünde bulundurması gerekiyordu fakat iş olup bittikten sonra halka yüksek maliyetle su satılmaya çalışılıyor. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Asrın Projesi olarak adlandırılan bir projede ilk denemede yaşanan aksaklığın sorumsuzluk ve ciddiyetsizlikten kaynaklandığını düşünüyorum.

Mümtaz Nami: Asrın Projesi ülkenin en az 50 yıl su sorunu çözüme kavuşturacak bir projeyken bazı siyasilerin küçük oy hesapları ve milliyetçilik duyguları nedeni ile yüzümüze gözümüze bulaştırdık. Ne yazık ki süreci iyi yönetemedik. Eminim ki Türkiye bunu bize hatırlatmak için küçük bir vana bozuldu operasyonu ile çok net bunu anlattı. Tıkanmış olan süreç büyük bir kararlılıkla açıldı ve nihayet Mağusa’ya su verilmeye başlandı. Halk sadece temiz, içilebilir su istiyor. Eminim ki hatta meydana gelen arıza kısa sürede gideril ve sunun gelmesi ile Mağusalı rahata erer.