Orta eğitimde çalan ders zili ile birlikte eğitim sistemindeki sorunlar da yeniden gün yüzüne çıkarken, devlet kolejlerine sağlanan 68 kişilik ek kontenjan kararı da Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) tarafından eleştirildi.

Nadire BAHADİ

28 ek kontenjan ile en yüksek kontenjan hakkı sağlanan Gazimağusa Türk Maarif Koleji Müdürü Bahadır Volkan ise ek kontenjanın kendi talebi olduğunu açıkladı. Volkan, öğrenci popülasyonunun okul kapasitesine göre az kaldığını bu nedenle öğrenci sayısı az diye öğrencinin istediği bölümün açılamayıp öğrencinin mağdur edildiğini söyleyerek öğrenci azlığı ile okul öğretmenlerinin de ders saatlerinde azalma yaşadığını kaydetti.

Volkan: Ek kontenjan benim talebimdi

Gazimağusa Türk Marif Koleji’nde müdür olarak görev yapan Bahadır Volkan, 3 yıldan bu yana Eğitim Bakanlığı’ndan daha fazla öğrenci talebi olduğunu ifade ederek geçtiğimiz dönemlerde mezun olan öğrencinin, yeni kayıt yaptıran öğrenci sayısından fazla olduğunu ve bu nedenle okulda yaklaşık 8 dersliğin boş kaldığını belirtti. öğrenci azlığı nedeni ile öğretmenlerin ders saatlerinin azaldığını ifade eden Volkan, sınıf fazlalığı olduğu gibi, öğretmen fazlalığının ortaya çıktığını ifade ederek, bakanlığa yaptığı talebin incelenip onaylandığını ve ek kontenjan ile okula kayıt yapan öğrenci sayısının 100’e ulaştığını ifade etti. Bakanlığın ek kontenjan onayını “isabetli karar” olarak değerlendiren Volkan, “ derslik olanağımız olmasına rağmen öğrenci azlığı nedeni ile liselerde bölüm açılamıyor” şeklinde konuştu.

“25 çocuk daha kolej sisteminden yararlanacak”

800 yakın olan öğrenci sayısının mezunlar ile birlikte düştüğünü ve yeni kayıtlar ile bu yıl okulda öğrenci sayısının 560 civarında olduğunu kaydetti. Ortaokullarda sınıflarda öğrenci sayısının ortalama 25- 26 olduğunu söyleyen Volkan, liselerde ise bu sayının bazı sınıflarda 8 bazılarında 12 bölümlere göre bazı sınıflarda ise 20 civarında olduğunu belirtti. Eğitim Bakanlığı’nın kararı ile tüm kolejlere ihtiyaçları kadar ek kontenjan açıldığını söyleyen Volkan, bu sayede 25 çocuğun daha kolej sisteminden yararlanabileceğini bunun hem öğrenciler hem öğretmenler hem de diğer okulların öğrenci sayılarına fayda sağladığını belirtti. Volkan okulda uzun bir süreden beri devam eden tek sorunun bazı branş ve ana ders hocalarının eksikliği olduğunu belirtti.