21.07.2016 tarihinde, Türkiye’deki Mersin Limanı’ndan, Gazimağusa Serbest Limanı’na Güzelyurt gemisi içerisinde Harun Erhun Kargo isimli acentesi ile KKTC’ye getirilip Port İsbi Ltd ambarına konteyner ile konularak, orada başka bir konteyner olan GMKU010871-1 numaralı konteyner içerisine aktarılan silahlar günün olayı oldu.

Konteynerde 200 adet Rusya yapımı Baikal marka, 41 adet İtalyan yapımı Benelli, 21 adet İtalyan yapımı Browning, 31 adet İtalyan yapımı Baretta marka ve 25 adet İtalyan yapımı Winchester marka, (toplamda 318 adet) pompalı /otomatik silah ile 327 adet tek ve çift kırma av tüfekleri bulundu.

Konu ile ilgili görüştüğümüz yetkililer silahların KKTC'ye giriş yapmadığını, Serbest Liman bölgesinin KKTC kanunlarına ve sınırlarına tabi olmadığını ve gelen silahların transit olarak Tunus'a gönderileceğini belirtti.

Konteynerdeki silahların tamamının manifestoya marka ve model olarak kayıtlı olduğu, kaçak hiçbir ürün olmadığı ve sadece bir evrak eksikliği yüzünden bu karmaşıklığın yaşandığını da belirten yetkililer, zaten evrak eksikliği fark edilince dün 17:30'da konteynerin izni almak için geri çekildiğini anlattı.

Polisin konu ile ilgili açıklaması bekleniyor.