HEDEF ARALIK: Derinya Kapısı’nın açılması Maraş sınırı boyunca devam eden güzergah üzerinden olacak. Mağusa- Derinya arasındaki mesafe, 1 kilometreye düşecek. Şu anda ulaşım yaklaşık 20 kilometreyi bulan güzergah üzerinden sağlanıyor

1 MİLYON TURİST: Derinya Kapısı, tarihi açıdan dünyada önemli bir noktada olan ve bir çok medeniyetten izleri barındıran Mağusa kentini pozisyon olarak daha önemli bir noktaya taşıyacak. Ayia Napa, Prodoras ve Paralimni gibi yılda 1 milyon turist alan bölge ve Mağusa arasındaki mesafe 10 dakikaya düşecek.

HEM EKONOMİK HEM SİYASİ: Havadis, Mağusa’nın nabzını tuttu. Mağusalı sivil toplum örgütü temsilcileri esnaf ve siyasilere göre, kapının açılması hem ekonomik açıdan, hem de siyaset açısından son derece önemli. Kapının açılması, Maraş konusundaki belirsizliklere de ivme kazandırabilir

Bertuğ TOPAL

Geçiş kapılarının açılmasına yönelik kurulan iki toplumlu teknik komitenin önceki gün Derinya Kapısı’nın açılması yönünde anlaşmaya varılmasını açıklaması Mağusa’da hem sisil toplum örgütlerini hem de vatandaşları heyecanlandırdı.

Derinya Kapısı’nın açılması için uzun bir süredir mücadele veren Mağusa İnisiyatifi yöneticileri ve aktivistleri Derinya Kapısı’nın açılmasını ve getirilerini Havadis’e anlattı.

Havadis Gazetesi, Mağusa İnisiyatifi Başkanı Okan Dağlı ve inisiyatif aktivistleri ile birlikte dün Derinya Kapısı’nın açılacağı güzergaha giderek incelemelerde bulundu.

Mağusa İnisiyatifi Başkanı Okan Dağlı, Derinya Kapısı’nın açılmasının Mağusa’nın hem ekonomik yönden hem de kültürel bakımdan gelişimini sağlayacağını belirtti.

Dağlı:

Mağusa İnisiyatifi Başkanı Okan Dağlı, Mağusa’nın 1974 sonrası kuşatılmış bir bölge haline geldiğini kaydederek özellikle Güney kısmının yasak bölgelerle kapatılmış bir bölge halini aldığını belirtti. Dağlı, “Biliyorsunuz Mağusa’ya 1974 öncesi dört noktadan bağlantı vardı. Bir Karpaz’dan Lefkoşa’dan Larnaka’dan ve Derinya’dan bağlantı vardı. Bu ana arterlerden sonra Larnaka ve Derinya savaş sonrasında kapanmıştı. 2003’te kapılar açıldıktan sonra Üsler içerisinden geçen Larnaka Yolu açılınca insanlar bir miktar nefes aldı fakat esas bizi Güney’e bağlayan ve turistik bölgeyi de tarihi bölgeye de bağlayan yol esas itibarı ile kapalı kalmıştır” dedi.

 

Ulaşımı kısa süreye indirecek

Dağlı, Derinya Kapısı’nın açılmasıyla Derinya ile Mağusa arasındaki ulaşımı çok kısa süreye indireceğini ifade ederek yaklaşık bir kilometrelik geçişten sonra iki tarafın birbirine ulaşabileceğini ifade etti.  “Parça parça çözüm bütünlüklü çözümü zorlaştırır” görüşüne katılmadıklarını da kaydeden Dağlı, “Bu insanlar çözüm sürecinde birbirleriyle görüşmezlerse barış sürecinde barışmazlarsa birlikte ortak devlette nasıl yer alacaklar. Geçtiğimiz gün açıklanan ortak devletin 3’te bir oranında Türk memuru 3’te 2 oranında Rum olacak kararı var. Bu memurlar bir araya gelecek. Gelmeden tanışmaları birbirine güven duymaları bu insanların gerekmiyor mu? İşte bu da bu yolların açılması birbirini tanımasıyla olacak. Barış bu insanların üzerinden yükselecek” ifadelerini kullandı.

“Esnaf sürükleyici tavır izledi”

Dağlı, Derinya Kapısı’nın açılmasıyla ilgili inisiyatife en büyük desteği veren kesimin Mağusa Suriçi esnafı olduğunu kaydederek son yaptıkları eyleme Mağusa esnafının tarihinde ilk defa kepenk kapatarak katıldığının altını çizdi. Dağlı, “siyasi köken ideolojik duruş hiçbir şekilde fark etmedi. UBP-CTP-DP-TDP hepsi ayni bildirinin altına imza koydu ve onların üyeleri de katıldı. O açıdan biz bu konuda kentin taraflı tarafsız esnaf iş insanı tümüyle ortak konsensüs ile bu kapının açılmasını istiyoruz. Ve sağ olsun liderler de iki toplumun iradesine onay verdiler ve bu kapıyı açıyorlar” dedi.

“Aralık’ta biter”

Dağlı, Derinya Kapısı’nın açılması için çok ağır işçilik gerektirecek bir durumun olmadığını belirterek yolda ve çevresinde çok zaman alacak bir iş olmadığını kaydetti. Haftaya Cuma gün “mayın tehdidi” araması yapılacağını kaydeden Dağlı, bu aramanın ardından bölgede yolun genişletilmesi çalışmalarının başlatılacağını belirtti. Dağlı, aldıkları bilgiye göre bu yıl içerisinde en geç Aralık ayına kadar Derinya Kapısı’nın açılacak duruma geleceği olduğunu söyledi.

“Esnafın ilk gündem maddesi Derinya”

Dağlı, Mağusa’da esnafın ilk gündem maddesinin Derinya Kapısı’nın açılması olduğunu kaydederek esnafın kapının açılmasını çok arzuladığını belirtti. Dağlı, “Mağusa esnaf da büyük bir beklenti içerisindedir. Arkadaşlarımız bu projeler üzerine iki toplumlu turistik ve kültürel faaliyetlerin genişlemesi üzerine iki toplumun esnafı ile toplantılar yapıyor” dedi.

“Turistler daha rahat gelecek”

Dağlı, Güneye gelen 2 milyon turistin büyük bir kısmının Derinya, Paralimni, Protaras ve Ayia Napa’ya geldiğini ifade ederek bu turistlerin kapının açılmasıyla kısa sürede Mağusa’ya ulaşacağını söyledi. Dağlı, Güneye gelen turistlerin Mağusa’ya tur yaparken Derinya bölgesinin kapalı olmasına rağmen otobüslerin bu bölgeden geçip insanlara Maraş’ı gösterdiklerini söyledi. Dağlı, “Bu yol açıldığında böyle bir şeye de gerek kalmayacak zaten gelip buradan geçecekler. Maraş ile ilgili ön görümüz ise bir fizibilite çalışması yapılmasıdır. Çözüm gündeme geldi şu anda ama belki de elimizde bir fizibilite raporunun olması fiziki planın olması ve bunun için bir girişim yapılmasını da yaklaşık bir yıldır söylüyoruz” dedi.

Aktivistler ne dedi?

Nurcan Gündüz:

Bir yılı aşkındır Mağusa İnisiyatifi aktivistiyim. Bir süredir özellikle Maraş ve Limanlar konusunda ve Mağusa’nın içindeki tarihi mekanların korunması konusunda bütün aktivistleri gibi değişik ilgi alanlarını inceliyoruz. Derinya Kapısı da benim katkı koyduğum konulardan bir tanesidir. Çünkü ben Maraş’ı görerek üniversite eğitimimi tamamladım. Dolayısıyla duygusal olarak da Derinya Kapısı açılınca sanki de Maraş’a bir kapı açacakmışız gibi geliyor. Hem duygusal olarak hem de mantıksal olarak desteklediğim bir projedir. Kıbrıs sorununun çözümüne de katkı sağlayacak bu kapı.

Benim için ekonomik noktalar kesinlikle mantıken gözünüz kararmadığı takdirde kabul edilebilirdir. Buradan geçişlerin kolay olması ile insanların akışının mal hizmet alımının daha kolay olacağı, turizmin canlanacağı kesinlikle su götürmez bir gerçektir.

Erhun Şahali:

Derinya Kapısı’nın açılışı uzun süredir Mağusa İnisiyatifi’nin ve Mağusalıların beklediği bir haberdi. Mağusa bölünmüşlük açısından Lefkoşa’dan çok  fazla bir farkı yok. Lefkoşa daha fazla ön plana çıkıyor ama Mağusa da Lefkoşa’dan çok farklı değil. Mağusa bölünmüş bir kent. Maraş yürekleri sızlatan bir durumda. Bu kapının açılıyor olması, teknik komiteden böyle bir haberin gelmesi bizim için mutluluk verici bir durum. En kısa sürede istediğimiz sonuca ulaşmayı bekliyoruz.

Mağusa için iki toplum arasındaki ilişkilerin daha yakınlaşmasına sebep olacak bu kapı. Gereksiz yere kat edilen bir mesafe var. Bu ulaşım kolaylığı elbette ekonomik bir canlılık getirecektir. Daha fazla kültürel alışveriş getirecektir. İnsanların birbiriyle daha fazla kaynaşmasını getirecektir diye düşünüyorum. Elbette ekonomik canlılığı bir getirisi de turizm sektöründe olacak. Güneye gelen turistlerin bizim artı değerimiz olan suriçini de ziyaret etmeleri olumlu olarak yansıyacak. Dolayısıyla bu kapıdan ekonomik, sosyal ve kültürel faydaları sağlayabileceğimizi düşünüyorum.

Mağusa, son yıllarda nüfus olarak Girne’nin gerisine düşerek ülkede 3’üncü duruma düşüyor. Üniversite Mağusa için artı bir değer ve ciddi bir canlılık kaynağı ama üniversitenin kapalı olduğu dönemlerde de turizmden istediği payı alamayan durgun bir kent. Güneyle ilişkilerin kapıyla da artması eminim Mağusa için de artı bir canlılık kaynağı olacak.

Mağusa İnisiyatifi için en büyük ortak payda federal birleşik Kıbrıs’tır. Görevimiz elbette burada bitmez. Bizim için bir gündem başarıya ulaşmışsa tabii ki yeni gündem ortaya çıkar. Maraş üzerinden çabalarımız var, bu kapının açılması Maraş’ın açılması anlamına gelmiyor. Maraş ciddi şekilde çalıştığımız kafa yorduğumuz bir konu. Ve nihai olarak Mağusa İnisiyatifi’nin temel hedefi bir çözümdür. Bu bir mücadele içinde geçiş noktasıdır. Hedefler doğrultusunda çalışmalarımız devam edecek.

Mertkan Hamit:

Derinya Sınır Kapısı’nın karşılıklı geçişlere açılması çözüme büyük katkı sağlayacak. Bu kapının açılmasıyla iki toplumun yakınlaşması da sağlanmış olacak. Kapının açılması bölgeye ekonomik yönden de katkı sağlayacak. Bu konu bir kaç boyuttan ele alınabilir.

Ekonomik yönden birinci katkısı turizm yönündendir. Örneğin bu durum turistlerin günü birlik olarak  Mağusa'yı ziyaret etmesini mümkün kılacaktır. Şuanda mevcut tur operatörleri Girne'ye giderken yolda bir durak olarak görürler Mağusa'yı. Yani yolda bir iki saatliğine vakit geçirebilecekleri bir yer olarak görüyorlar. En büyük kaygıları yolu n uzun olmasıdır. Ancak bu kapını  açılmasıyla bu mesafede kısalacak ve turistlerin burada daha fazla vakit geçirme şansı olacaktır. Maliyetlerde düşecektir.

Renewall isimli bir proje üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu proje Kuzey'de MASDER, Güney'de ise Annagennisi isimli derneklerin ortak çalışmalarıyla ortaya çıktı. Bu doğrultuda Mağusa'da ekonomik ve sosyal anlamda ortak bir vizyonunun oluşması için çalışıyoruz.

Sivil toplum, gençlik ve işletmelere yönelil 3 alanda çalışmalarımız var. Bu çalışmalar her iki tarafta da devam ediyor. İki tarafta nasılökazanabilir onu araştırıyoruz. Örneğin kapını  diğer tarafında çilek bahçeleri var. Mağusa'dan çıkıp Yeşilırmak'a gitmek en az 2 saatlik yoldur. Ancak buradan 10 dakikalık bir mesafe olacak. Bizim yaratmaya çalıştığımız Kuzey Güney rekabeti değil tam tersine işbirliğidir.

Derinya Kapısı şu anda geçmişte yaşanan ve iki Rum’un öldürüldüğü acı ile anılıyor. Hedefimiz artık bu bölgenin ekonomik ve sosyal politikası ile anılır bir hal almasıdır. Mağusa’da açık olan tek sınır kapısı ölü bir bölgededir.