GECEKONDUDA YAŞAM: Onlar soğuk kış günlerinde gecekondularda yaşıyorlar. İnce bir saç duvarın yanında, susuz, kapısız barakalarda hayatlarını idame etmeye çalışıyorlar. Gurbetler devletin kendilerine sahip çıkmadığı konusunda serzenişte bulundular.

İNSANLIK DRAMI: Ülkemizin alışık olmadığı insanlık dramının yaşandığı Mağusa kentinde gurbetler hayatlarını çöpten çıkarıyorlar. Boşaltılan çöplerden kendilerine yemekte bulan gurbetler, çöpten topladıkları hurdalar ve pet şişeleri satıp geçinmeye çalışıyorlar.

Mağusa’da “Gurbet Tepe” olarak adlandırdıkları yerde kalan gurbetler 1977 yılından beri çektikleri sıkıntıları, yaşadıkları zorlukları, dramlarını ve nasıl geçindiklerini anlattılar. Yaklaşık 40 yıldır barakalarda yaşam mücadelesi veren ve ayakta durmaya çalışan gurbetler, bunca yıldır devletin kendilerine yardım elini uzatmadığını iddia ettiler ve “devlet artık bize yardım elinin uzatsın” çağrısını yaptılar.

Çöplükten hurda ve pet şişe toplayıp satarak geçimlerini sağlamaya çalışan gurbetlerin tek istediği elektriği ve suyu olan yaşanılabilir evlerde insan gibi yaşamak. Gurbetler bu isteklerini dile getirmek için de Çanakkale Muhtarı Abbas Mendeli ile Çarşamba günü Cumhurbaşkanına gitmeye hazırlanıyor.

“TEK İSTEDİĞİMİZ İNSAN GİBİ YAŞAMAK”

Gurbet Tepe’de yaşayan gurbetler adına konuşan Hüseyin Mehmet Devecigiller, 1977 yılından beri “Gurbet Tepe” adını verdikleri yerde elektriği ve suyu olmayan barakalarda yaşadıklarını söyledi. “Tek istediğimiz insan gibi yaşamak” şeklinde konuşan Devecigiller, çocuklarını barakalarda büyüttüklerini anlattı.

EKMEKLERİNİ ÇÖPTEN ÇIKARIYORLAR

Çöplükten buldukları hurdalar ve pet şişeleri toplayarak satıp geçinmeye çalıştıklarını dile getiren Devecigiller, günlük kazançlarının 20-25 TL olduğunu söyledi. Yaşadıkları bataklıktan çıkmak istediklerini ve düzgün yerlerde yaşamak istediklerini vurgulayan Devecigiller, “Devlet artık bize yardım elini uzatsın. Bize hali bir yerde elektriği ve suyu olan ev versin” dedi.

dsc_0202-427x284.jpg

“KÖPEKLER İÇİN YAPILAN BARAKA BİZİM KALDIĞIMIZ YERDEN ÇOK DAHA LÜKS”

Hüseyin Mehmet Devecigiller, Rum devletinin Güney Kıbrıs’ta kalan gurbetlere yardım elini uzattığını ve düzgün evlerde yaşadığını dile getirirken, “Biz devletimize karşı olan görevlerimizi yapıyoruz. Biz gurbetsek insan değil miyiz?” dedi. Belediyenin sokak köpekleri için barınak yaptığını dile getiren Devecigiller, yapılan barınağın kendi kaldıkları yerden çok daha lüks olduğunu, köpeklere değer verilirken gurbetlerin hor görüldüğünü ve dışlandığını belirtti.

“SEÇİM DÖNEMLERİNDE VAATLER VERİLİYOR AMA…”

Her seçim döneminde tüm partilerin Gurbet Tepe’ye gelerek birçok vaatlerde bulunduklarını ve oy istediklerini ancak verilen sözlerin hiçbir zaman yerine getirilmediğini ifade eden Hüseyin Mehmet Devecigiller, artık seçim dönemlerinde hiçbir siyasi partinin oy için gelmesini istemediklerini söyleyerek “Devlet yetkilileri bizi görmezse, zamanı gelince biz de onları görmeyeceğiz. Artık kandırılmaya tahammülümüz kalmadı” şeklinde konuştu.

“FARELER YILANLAR DOLAŞIYOR…”

Gurbet Tepe sakinleri, kötü şartlar altında yaşadıklarını anımsatarak evlerinde farelerin ve yılanların dolaştığını söyledi. Cemaliye Müptela, evinde dolaşan fareler tarafından elinden ısırıldığını söylerken, Sümbül Devecigiller ise yaz ayları içinde 1,5 yaşındaki bebeğinin uyuduğu sırada yastığının altında yılan bulduğunu anlattı.

“KİMSE BİZE İŞ VERMİYOR…”

Gurbet Tepe sakinleri, devletin kendilerine iş imkanı sağlamadığını, özel sektörlerin ise iş vermediğini söyledi. “Burada doğduk, burada büyüdük. Bizi bu zamana kadar bu şekilde tuttular. İnsan insandır. İş istemeye gidiyoruz ama gurbetiz diye bize iş vermiyorlar. Çocuklarımız okula gidemiyor, cahil büyüyor” şeklinde konuşan Gurbet Tepe sakinleri, hiçe sayıldıklarını söyledi.

“ÇOCUKLARIMIZ ÇÖPTEN KIYAFET BULUP GİYİYOR…”

İmkansızlıklar içinde yaşam savaşı vermeye çalışan gurbetler, geçimlerini çöplükten pet şişe ve hurda toplayarak sağlamaya çalışırken, ekmek alacak parayı zor bulduklarını söyledi. Gurbetler, çoğu yalınayak gezen çocuklarına kıyafet dahi alamadığını ve çocuklarının çöplükte buldukları kıyafetleri giydiklerini söyledi.

“GÜNEY KIBRIS’TA ŞARTLAR DAHA İYİ…”

Bir çok gurbetin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde yaşadığını belirten Gurbet Tepe sakinleri, güneyde şartların daha iyi olduğunu, devletin gurbetlere insanca yaşayabilecekleri evler verdiğini dile getirdi. Gurbetlerin Güney Kıbrıs’ta da hurdacılık yaparak geçimi sağladıklarını belirten Gurbet Tepe sakinleri “Hurdacılık yaparlar ama daha iyi şartlarda yaşarlar. KKTC’de gurbetiz diye bizi hor görüyorlar ve hiçe sayıyorlar” şeklinde konuştular.