Suna Erden

Dünya İnsan Hakları Günü’nde Girne’de yaşanan olay bu kadarı da olmaz dedirtti. Deniz Özarı adlı kişi,11 yaşındaki kız yeğeni M.Ö’yü üçüncü katın balkonundan aşağı attı. 12 metre yükseklikten çiçekliğedüşen 11 yaşındaki kız çocuğu ağır yaralanarak Lefkoşa Dr.Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’ne kaldırıldı. Hayati tehlikesi bulunan ve nöroloji servisinden müşahade altına alınan M.Ö’nün başına ağır darbeler aldığı öğrenildi. Kardeşi çocuğunu 3. kattan attıktan sonra koşarak kaçan ve şizofreni hastası olduğu öne sürülen Özarı Girne’de havaya ateş açılarak yakalandı. Girne Polis Müdürlüğü’nde gözaltına alınan Özsarı’nın daha sonra cezai ehliyetinin olup olmadığının tespiti için Barış Ruh Hastalıkları hastanesine yatırıldığı öğrenildi. 

Yaşanan olay ile ilgili Star Kıbrıs’a açıklama yapan Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel, üç yıl önce çocuğun İngiltere’de yaşayan annesinin, “Çocuklarımın hayatı tehlikede” ihbarı üzerine Sosyal Hizmetlerin aileyi ziyaret ettiğini belirtti. Basel, “Babaannenin çocuklar hakkında güvende olduklarına ilişkin taahhütte bulunması üzerine, çocukların takibe alınması ve rutin ev ziyaretlerinin gerçekleştirilerek rapor tutulması hususunda görüş birliğine varıldı” dedi. Geçen üç yıllık süreçte Sosyal Hizmetler Dairesi yetkilerinin hiçbir ziyarette bulunmaması ve kontrol mekanizmasını eve sokmaması sonucunda bu üzücü olay yaşandığını kaydeden Başel, yaşanan olayın devletin çocuklara karşı yükümlüğünü yerine getirmekten aciz kaldığının bir göstergesi olduğunu ifade etti. 

ÜÇ YIL ÖNCE KKTC’YE YERLEŞTİLER 

Eşinden boşandıktan sonra İngiltere’den KKTC’ye gelerek yerleşen iki erkek ve bir kız çocuk babası M. Özarı, Girne’de 9,11,12 yaşlarında üç çocuk, çocukların amcası, nenesi ve dedesi ile yaşamaya başladı. Amcanın şizofreni hastası olduğu öne sürülürken, ailenin çocukları amca ile yalnız bırakmadıkları ancak dün dede ve babanın dışarıdaolması, nenenin okuldan diğer çocukları almaya gitmesi 11yaşındaki M.Ö’nün ise okuldan erken çıkması faciaya neden oldu. 

ÜÇÜNCÜ KATIN BALKONUNDAN ATTI 

Girne’de kan donduran olay saat 15.00 sıralarında Mehmet Kurt Sokak Saraçlı apartmanında meydana geldi. Okuldan eve erken dönen 11 yaşındaki kız çocuğu üçüncü kattan amcası tarafından atıldı.12 metre yükseklikten çiçekliğe düşen kız çocuğu başına aldığı darbelerden dolayı ağır yaralanarak Lefkoşa Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Hayati tehlikesi olduğu belirtilen kız çocuğunun nöroloji servisinde yoğun bakım ünitesine alındığı öğrenildi. 

POLİS HAVAYA ATEŞ AÇTI 

Kardeşinin çocuğunu attıktan sonra koşarak kaçan Deniz Özsarı kısa süre sonra Girne Liman Bölgesinde tespit edildi. Polisi görünce kaçmaya çalışan Özsarı havaya ateş edilerek yakalandı. Girne Polis Müdürlüğü’ne götürüldükten sonra hastaneye kaldırılan Özsarı’nın bugün Girne’de mahkemeye çıkarılması bekleniyor. 

ÇIĞLIKLAR MAHALLEYİ İNLETTİ 

Polisin olayla ilgili soruşturması devam ederken, olayı gören görgü tanıkları, Deniz Özsarı’nın balkondan kızı atmaya çalışırken bağrışmalar olduğunu, kız çocuğunun, “Lütfen yalvarırım beni bırak” diye bağırdığını ve amcanın kız çocuğunu gözünü kırpmadan balkondan üçüncü kattan aşağı attığını söyledi. 

MAHALLEDEKİ ÇOCUKLARI DA TACİZ EDİYORDU 

Star Kıbrıs’a konuşan görgü tanıkları, amcanın olaydan sonra koşarak uzaklaştığınıanlatırken, ruh sağlığı bozuk olan Deniz Özsarı’nın daha önce mahalledeki kız çocuklarını taciz ettiğini, polislik olduklarını ancak ailenin araya girerek, Özsarı’yıGazimağusa’da hastaneye yatıracaklarını söylemeleri üzerine sabırla beklemeye başladıklarını ifade ettiler. 

BAŞEL, “SOSYAL HİZMETLER KONTROL ETMEDİ” 

Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel, üç yıl önce kız çocuğunun annesinin şikâyeti üzerine sosyal tahkikat yapıldığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuğun annesi 3 yıl önce eski eşinin ve kardeşinin madde kullandığını, amcanın akıl sağlığının bozuk olduğunu ve çocukların hayati tehlikesi bulunduğunu öne sürerek İngiltere’de Sosyal Hizmetler Dairesi’ne başvurdu. İngiliz hükümeti annenin ihbarı üzerine bir sosyal hizmet görevlisini KKTC’ye gönderdi.Gelen görevli Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ile temasa geçti. Ben ve birkaç görevli birlikte sosyal tahkikat raporu hazırlamak için aileyi ziyaret ettik. Babaannenin çocuklar hakkında güvende olduklarına ilişkin taahhütte bulunması üzerine, çocukların takibe alınması ve rutin ev ziyaretlerinin gerçekleştirilerek rapor tutulması hususunda görüş birliğine varıldı.Ancak geçen 3 yıllık bir süre zarfında Sosyal Hizmetler Dairesi yetkilerinin hiçbir ziyarette bulunmaması ve kontrol mekanizmasını eve sokmaması sonucunda bu üzücü olay yaşandı.” 

BAŞEL, “DEVLETİN ACİZLİĞİNİN GÖSTERGESİ” 

Başel,10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde yaşanan üzücü olayın ülke olarak içler acısı bir durumda olduğumuzun göstergesi olduğunu belirterek, “İngiliz hükümeti, sırf İngiliz vatandaşı olduğu için dünyanın bir ucundan sosyal hizmet uzmanı görevlendirerek tahkikat yapmak üzere bizim ülkemize gönderiyor ancak bizdeki yetkililer kendi ülkelerindeki çocukları dahi koruyamıyor” dedi. Başel, yaşanan olayın devletin çocuklara karşı yükümlüğünü yerine getirmekten aciz kaldığının bir göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.