Yüksek Mahkeme  Başkanı Narin Şefik ile basın yayın kuruluşlarının yöneticilerinin bir araya geldiği toplantıda, mahkeme haberlerinin kamuoyuna doğru bir şekilde sunulabilmesi yönünde işbirliği yapılması kararı çıktı.

Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Şefik; Kıbrıs Türk Gazetecileri Birliği (KTGB) girişimiyle düzenlenen toplantıda, Kıbrıs Medya Grubu, Yenidüzen gazetesi, Kanal SİM, Vatan gazetesi, Star Kıbrıs gazetesi, Yeni Bakış gazetesi, Kıbrıs Genç TV ve Detay gazetesinden temsilcilerle bir araya geldi.

Lefkoşa’daki Mahkemeler binasında yer alan toplantıda KTGB Başkanı İzzet Volkan ile bazı yönetim kurulu üyeleri de hazır bulundu.

KTGB Yönetim Kurulu’ndan toplantıya ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, işbirliği kararı çerçevesinde  mahkemeler adına basına bilgi verecek kurumsal bir yapı oluşturulacak. Özellikle mahkeme haberlerini takip eden muhabirlere dönük bilgilendirme çalışması yapılacak.
 
VOLKAN

KTGB Başkanı İzzet Volkan “tarihi bir toplantı yapıldığını, yargı ile medyanın ilk kez bu şekilde bir araya geldiğini” belirtti.

Özellikle mahkeme haberlerinin basına yansımasında sık  rastlanan sıkıntılara değinen Volkan, Birlik olarak bu konuda bir girişim başlatma kararı aldıklarını söyledi.

Bu çerçevede Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Şefik’le görüştüklerini ve bir dizi çalışma yapılması konusunda mutabık olunduğunu anlattı.

İzzet Volkan, “Amacımız basınımızda mahkeme haberlerinin doğru, hukuk ve etik kurallarına uygun şekilde verilmesine katkı koymaktır” dedi ve Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Şefik’e medyayla ilişkiler konusunda gösterdiği hassasiyet ve birlikte çalışma kararlılığı nedeniyle teşekkür etti.

Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Şefik’in de toplantıda, basının önemine dikkat çekerek  basın kuruluşlarının yöneticileriyle bir araya gelmeyi önemsediğini ifade ettiği; bu yönde girişim başlatan KTGB yönetimine de teşekkür ettiği belirtildi.

Toplantıda daha sonra medya temsilcileri söz aldı ve mahkemelerden beklentiler, yaşanan sıkıntılar, yapılan yanlış ve hatalar tartışıldı, çözüm önerileri dile getirildi.

Toplantıda, mahkemelerle ilgili basına bilgi verecek bir sözcü görevlendirildiğinin de basın temsilcilerine açıklandığı ifade edildi.

KTGB yönetiminin daha önceki görüşmelerde dile getirdiği bu talep çerçevesinde Baş Mukayyitin, basına mahkemelerle, davalarla ilgili bilgi vermekle görevlendirildiği aktarıldı.

Medya kuruluşlarının, sözcü ile temasa geçecek muhabir ya da editörleri Baş Mukayyit’e bildirmeleri  istendi.

Medya-yargı buluşmasında alınan bir diğer “önemli” kararın ise, özelikle davaları izleyen gazetecilere dönük bilgilendirici çalışmalar yapılması olduğu; buna göre, KTGB ile Yüksek Mahkeme’nin organizasyonuyla zaman zaman seminer, konferans gibi toplantılarda mahkemelerin işleyişi, sık karıştırılan temel kavramlar, ‘yargı süreci ve yargı organlarının görev ve yetkileri gibi konularda bilgiler verileceği kaydedildi.

Toplantıda ayrıca, mahkemelerle ilgili istatistiki verilerin resmi web sayfasında yayımlanmasının da basın açısından önemli olduğu belirtilerek, bunun sağlanması yönünde adım atılacağı dile getirildi.