Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden Soma davasında müşteki ve sanık avukatlarının talepleri mahkeme heyeti tarafından alındı. Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, ara kararı açıklamak üzere saat 18.40'ta yeniden toplanacak.

Soma'da geçen 13 Mayıs'ta meydana gelen maden faciasında, hayatını kaybeden 301 işçinin ölümünde kusurları bulunduğu için haklarında "olası kastla öldürme", "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama", "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan dava açılan ve Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde 8'i tutuklu 46 sanığın yargılandığı Soma davasında söz sırası mahkeme heyetinde. 7 gündür devam eden Soma davasında müşteki avukatları, sanıklar ve sanık avukatlarının talepleri alındı.

Tutuklu sanıklardan hazırlık baş mühendisi Ertan Ersoy'un avukatı Zeki Çolakoğlu, "Müşteki avukatlarının mahkemeye çağrılmasını talep ettiği ilk bilirkişi heyetinin mahkemeye gelmesini istemiyoruz. Bu bilirkişilerin güvenilirliği kalmamıştır. Müvekkilimin sorumluluğunun olmadığını düşünüyorum. Tutuklu durumunun adli kontrol şartları dahilinde kaldırılmasını talep ediyorum" dedi.

CEZA SORUMLULUĞU ŞAHSİDİR

Vardiya amiri Yasin Kurnaz'ın avukatı Aytaç Yüksel ise, "Ceza sorumluluğu şahsidir. Kim ne kusuru varsa ona göre yargılanmalı. Sanıkların bilirkişilerin bile ayrıma düştüğü bir olayda olası kastla yargılanmaları anlamsızdır. Hala aynı bilirkişi ve müfettiş raporlarına göre müvekkillerimizin tutukluluk haleleri devam ediyor ve biz adli kontrol ile tahliye talep ediyoruz. Kamusal iddia makamı olan savcılık bilirkişi raporuna dayanarak olay yerine gidildiğini söylüyor ve tutukluluk hallerinin devamı istiyor ancak aynı bilirkişi raporu olay yerine ulaşılamadığını söylüyor. Adil yargılama gereği kişinin neyle suçlandığını bilmesi gerekir. Mahkeme heyetinden tahliye talep ediyoruz" diye konuştu.

KUVVETLİ SUÇ ŞÜPHESİNDE SANIĞIN FİİLİ GEREKLİDİR

Vardiya Amiri tutuklu sanık Hilmi Kazık'ın avukatı Kadir Er de, "Kuvvetli suç şüphesinde sanığın fiili gereklidir. Geldiğimiz aşama itibariyle müvekkilimin üzerine atıl bir fiil yoktur. İddianamenin hazırladığı tutukluluk halinin altı boş kalmıştır. Tutukluluk hallerinin devamı mümkün değildir. İlliyet bağı diğer sanıklarda olduğu gibi ortaya konulamadığından adli kontrolle tahliye talep ediyoruz" dedi.

Tutuksuz sanık avukatları da müvekkillerinin mahkemeden bağışık tutulması ve haklarındaki adli kontrol kararının kaldırılmasını talep ettiler.

Mahkeme heyeti müşteki, sanık ve sanık avukatlarının talebini aldıktan sonra ara karar vermek için toplandı. Mahkeme heyeti ara kararı 18.40'ta açıklayacak.

Mahkeme heyeti ara karar için toplandı

Mahkeme heyeti ara karar için toplandı