ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları delmek için komplo düzenlemek suçlamasıyla New York'ta tutuklu bulunan Rıza Sarraf'ın yargılanması için tarih belirlendi.

Kefalet talebi geçen hafta reddedilen Sarraf, yargılama sürecinin belirlenmesi için tutuklu bulunduğu New York'ta hakim karşısına çıktı.

Duruşmanın başında Sarraf'ın avukatı Benjamin Brafman, kefaletle serbest kalma başvurusunun reddedilmesi kararını temyiz edip etmeme hususunda henüz karar vermediklerini ve bu haklarının saklı olduğunu söyledi.

Türk basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği duruşmada savcılık ve Sarraf'ın avukatları, yargılama takvimine ilişkin tekliflerini mahkemeye sundu.

Yargıç Richard Berman, sanık avukatlarının "davanın düşürülmesi" talebine ilişkin dilekçelerini mahkemeye sunmaları için 15 Temmuz'u, savcılığın buna itirazı için 5 Ağustos'u ve bu itiraza avukatların vereceği cevap için 19 Ağustos tarihlerini belirledi.

Bu sürecin ardından 6 Eylül'de tarafların bu konudaki taleplerini sözlü savunmaları için duruşma yapılacak. Bu duruşmanın ardından hakim davanın düşmesi ya da yargılamanın başlaması için karar verecek.

Davanın düşmemesi ve ilerleyen süreçte savcılık ile avukatların uzlaşamamaları durumunda esasa ilişkin ilk duruşma 23 Ocak 2017'de olacak.

Rıza Sarraf, mart ayında Miami'de gözaltına alınmış ve kendisi ile 2 İranlıya, "milyonlarca dolarlık sahtekarlıkta bulunarak ABD'nin İran'a uyguladığı ekonomik yaptırımları ihlal etme" suçlaması yöneltilmişti.

Sarraf'ın vekaletini üstlenen Brafmann&Associates avukatlık şirketi, 18 Mayıs'ta mahkemeye sunduğu dilekçede, Sarraf'ın 10 milyonu nakit toplam 50 milyon dolar kefalet karşılığında, Manhattan'da bir evde 24 saat güvenlik kontrolü altında yaşama koşuluyla serbest bırakılmasını talep etmiş ancak mahkeme bu talebi reddetmişti.