Suna Erden

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi, dünkü oturumunda uyuşturucu suçundan yargılanan ve daha önce de uyuşturucu suçundan birçok sabıkası bulunan sanık İmam Büyükakşeker hakkında 40 gün hapis cezası kararı verdi. Denetimli Serbestlik Yasası, 12 gramdan fazla hintkeneviri veya bonzai türü uyuşturucuları kapsamazken, mahkeme üzerinde 15 gram bonzai bulunan sanığa son bir şans vermeyi uygun gördü. Başkan Ömer Güran ve Yargıçlar Gökhan Asafoğulları, Meltem Dündar’dan oluşan heyet, sanığa verilen kısa süreli hapis cezasının gerekçelerini açıkladı. 

İLERİ DERECEDE BAĞIMLI VE TEDAVİ OLMAK İSTİYOR 

Sanık hakkında verilen kararı okuyan Başkan Güran, benzer birçok sabıkası bulunan sanığın ileri derecede uyuşturucu bağımlısı olduğunu, tedavi olmak için birçok kez hastaneye gittiğini ancak tedavi olamadığını ifade etti. Güran, mahkemeye sunulan raporlarda da sanığın tedavi girişimlerinin ve bağımlılık derecesini görüldüğünü söyledi. Sanığın kısa bir süre önce de abisini uyuşturucudan dolayı kaybettiğini dile getiren Güran, sanığın parçalanmış bir ailenin çocuğu olduğunu, abisinin ölümünden dolayı psikolojik olarak etkilendiğini belirtti. Sanık hakkındaki tüm olguları değerlendirdiklerini kaydeden Güran, ayrıca sanığın adaletin erken tecelli etmesi için katkı koyduğunu da ifade etti. 

YASA GÖZDEN GEÇİRİLMELİ 

Sanığın üzerinde bulunan madde miktarından dolayı Denetimli Serbestlik Yasası’ndan yararlanamadığını vurgulayan Başkan Güran, yasanın bazı eksik noktaları olduğunu ve acilen gözden geçirilmesi gerektiğini dile getirdi. Güran, dava ile ilgili tüm hususları bir bütün olarak değerlendirdikten sonra, ayrıca sanığın tedavi olmak için Türkiye’de bir hastaneye gidecek olmasından dolayı sanığa son bir şans vermeyi uygun bulduklarını açıkladı. Güran, sanığı yargılandığı uyuşturucu madde tasarrufu suçundan 40 gün hapis cezası ile cezalandırdıklarını açıkladı. 

Mahkemenin kararının ardından 40 gündür cezaevinde yargılanmayı bekleyen sanık cezasını çekmiş oldu.