Borç – Alacak davalarında enflasyon ve  yüksek faizin getirdiği ödeme ilişkilerinden doğan tıkanmaları önlemek için hükümetin yürürlüğe koyduğu Yeniden Yapılandırma Yasasını yürürlükten kaldırmak için Anayasa Mahkemesine başvuran bankaların başvurusu Anayasa Mahkemesi tarafından reddedildi.

ANAYASA MAHKEMESİNİN OTURUMUNA RAĞBET ÇOKTU

Anayasa Mahkemesini   Faiz ve Mazbata mağdurları Genel Koordinatörü  Kazım And, İrfan Çelik, Barolar Birliği Başkanı Ünver Bedevi ve birçok Avukat ile vatandaş izledi.

Yüksek faizin getirdiği ödeme güçlüğü nedeniyle aleyhlerinde çıkan Mazbatalardan dolayı, Polis tarafından yapılan tutuklamalara yönelik tepkilerin artması üzerine koalisyon hükümetinin hayata geçirdiği yasa Oy Birliği ile yürürlükte kaldı.

YENİDEN YAPILANDIRMA OY BİRLİĞİ İLE GEÇTİ

Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, Narin Şefik, Hüseyin Besim, Mehmet Türker ve Ahmet Kalkan’dan oluşan Anayasa heyeti Yapılandırma Yasasının devam etmesine karar verirken Mahkemelerin verdiği kararların değiştirilmemesi ve haklara kesinlikle dokunulamaz ile ilgili görüşü de oylayarak 3-2 çoğunlukla yaşanan ekonomik sıkınıtılar, devaülasyonlar, savaş durumlarında Mahkemelerin verdikleri kararların mevcut durum göz önüne alınarak değiştirilebileceğini bunun Türkiye dahil birçok ülkede yaşandığını dile getirerek karar üretti. Alınan bu kararda Şafak Öneri ile Narin Şefik Mahkeme kararları kamu yararına olması halinde bile kesinlikle değiştirilmez derken, Ahmet Kalkan, Hüseyin Besim ve Mehmet Türker, olağanüstü hal durumlarında kamu menfaatine yönelik bir durumda bunun yapılabileceğini belirterek olumlu oy kullandılar.

PARANIN DEĞERİ DÜŞTÜ FAİZ ORANLARI ALACAKLI LEHİNE OLUŞTURULDU

Anayasa Mahkemesi yargıcı Ahmet Kalkan’ın okuduğu kararda, Türk Lirasının devaüle edilmesi, yüksek faizlerin getirdiği ödeme tıkanıklığı, olağanüstü halin getirdiği ekonomik sıkıntının yanısıra enflasyon nedeni ile hükümetler tarafından çıkartılan yasalarda alacaklar lehine çıkartılan yasanın borçluları da koruyacak şekilde düzenlenmemesinin eşitlik ilkesine aykırı olduğuna ve borçların bu kadar yüksek olmasının bundan kaynaklandığına vurgu yapıldı.

HAKSIZ KAZANÇ ELDE EDENLERE VURULAN BİR TOKATTIR

Faiz ve Mazbata mağdurları Genel Koordinatörü Kazım And alınan karar ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi Başkan ve Üyelerini aldıkları bu karar nedeni ile kutluyorum. Yıllarca haksız kazanç elde eden ve halkın kanını emen bazı bankaların bitmez tükenmez iştahlarına bir noktada dur dedi. Bu karar haksız kazanç elde edenlere vurulan bir tokattır. Bu karar bizim motivasyonumuzu artırdı. Şimdi var gücümüzle Faiz yasasının yanısıra Tefeci Yasası ile İcra Yasasının çıkartılması için çalışmalara başlayacağız dedi.

ŞİMDİ SIRA FAİZ YASASINDA

Barolar Birliği Başkanı Ünver Bedevi ise yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkememiz bence kamu adına çok olumlu bir karar verdi. Bu kararın aksi bir karar çıkması halinde ülkede Kaos yaşanabilir ve hiçte hoş olmayan sonuçlar doğabilirdi. Şimdi bizim çok önceden söylediğimiz gibi faiz yasası çıkmış olsaydı bu durum buraya kadar gelmezdi. Ancak Meclis hemen Faiz yasasını da çıkartmalı ve faiz oranlarını yasa ile belirlemelidir dedi.