Cumhurbaşkanlığı bütçesinin ardından 22 Milyon bin 740 TL’lik öngörülen Mahkemeler bütçesi yapılan öneriler üzerine 55 Bin TL’lik artış yapılarak, 22 Milyon 56 bin 740 TL. olarak oybirliğiyle onaylandı.

Mahkemeler bütçesinin ardından 19 Milyon 790 bin 490 TL olarak   öngörülen Cumhuriyet Meclisi Bütçesi de oybirliğiyle onaylandı.

Cumhuriyet Meclisi  Başkanı Sibel Siber komite toplantısında yaptığı konuşmada,  mevcut verilerle bütçeyi en verimli şekilde kullanmaya çalıştıklarını dile getirerek, alınan tedbirlerin de çok yararlı olduğunu gördüklerini kaydetti.

Meclis’te kullanılan ampullerin değiştirildiğini, klimaların kontrollü kullanıldığını söyleyen Siber, elektriğin zamlanmasına rağmen çok ciddi tasarruf yapılarak maliyetin düşürüldüğünü belirtti.

Siber ayrıca, temsili giderlerin de önemli miktarda düşürüldüğüne işaret ederek tasarruf tedbirleri çerçevesinde yapılanları anlattı.

ÜSTEL

Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel ise,  yeni Meclis binasına ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar ise, Meclis Başkanı’nın milletvekillerinin haysiyetini, onurunu koruması gerektiğini, parlamento çalışmalarının daha kaliteli seviyeye yükseltilmesi gerektiğini belirtti.

Tatar, hayat pahalılığı çerçevesinde herkese yapılan artıştın sanki de sadece Milletvekillerine yapılmış gibi yansıtıldığını ancak bunun bir açıklamayla düzeltilmemsinin üzücü olduğunu kaydederek, bu durumun milletvekillerinin itibarını zayıflattığını savundu.

Cumhuriyet Meclisi’nin demokrasi çerçevesinde çalıştırılması halinde herşeyin daha iyi olacağını söyleyen Tatar, bütçenin çok önemli olduğunu gerçekçi ve doğruları yansıtması gerektiğini kaydetti.

Milletvekillerinin çok önemli görevler üstlendiğinin altını çizen Tatar, bu bakımdan parlamentoya daha fazla sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

ÖZGÜR

Komite Başkanı Birikim Özgür de, ülkede siyasetin sürdürülebilmesi, çalışmaların hayata geçirilmesi açısından çalışan meclis üyeleri olduklarını belirterek, bütçe görüşmelerinin başında yerel gelirlerin giderleri karşılaması yönünden sıkıntıların konuşulduğunu ve sonunda Türkiye’den gelen yardımlarla ayakta durulduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Türkiye’den maddi bağımlılığın artık kopartılması gerektiğine inanç belirten Özgür, bu konuda tüm parti vekillerinin aynı fikirde olması gerektiğini kaydetti.

Özgür, Türkiye’den yine projeler bazında katkı alınması gerektiğini de söyleyerek, ülke ekonomisinin büyültülmesi anlamında yapılacak çok şey olduğunu anlattı.

Gelirleri arttırmak giderleri azaltmanın yapılacak çalışmalarla düzeltilebileceğinin de altını çizen Özgür, harcamaların ek mükelleffiyet getirmeden yapılması gerektiğini söyledi.

ARABACIOĞLU

DP-UG Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, ülkede siyasetçiyi karalayarak bir yerlere gelme politikası olmasını eleştirerek, bunun parlamentoda yaşananlardan da kaynaklandığını kaydetti.

CANDAN

CTP Milletvekili Armağan Candan ise, toplumda parlamentodan yüksek beklentiler olduğunu dile getirerek, parlamentoda değişim yaşanarak 5 yıllık süre için seçildiklerini Meclis’te yaptıkları çalışmalarla daha olumlu gelişmeler yaşandığını anlattı.

Toplumun yıllardır beklediği yasaların bu 16 aylık dönmede hayata geçirildiğine de tanık olduğunu dile getiren Candan, toplumun hayrına olacak bazı yasaların da yapılan çalışmalarla hayata geçirildiğini belirtti.

ATAOĞLU

DP-UG Milletvekili Fikri Ataoğlu ise, vekillerin eleştirildiğini ancak meclis olarak bunlara cevap verilmediğini söyleyerek, yeni meclis binasının yapımının da çok önemli olduğunu belirtti.

Müşavirlerin mecliste görevlendirilmesi gerektiğini de kaydeden Ataoğlu, meclisin bu dönem daha verimli çalıştığının altını çizdi.

SİBER

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ise, siyasette itibarın önemine vurgu yaparak, meclisin siyasetin vitrini olduğunu, halkın bunları canlı olarak izlediğini, vekillerin davranışlarının toplum tarafından izlendiğini kaydetti.

Bazı yasaların siyaseti koruyabilecek yasalar olduğunu, siyasal partiler yasası gibi yasaların kesin ve kati olması gerektiğini dile getiren Siber, meclisin ve komitelerin bu yıl çok iyi çalıştığını ve iç tüzük kurallarına uyulan bir dönem olduğunu belirtti.

Mevcut şartları iyileştirerek çalışmalar yapıldığını söyleyen Siber, müşavirliğin kaldırılması için de yasaya ihtiyacı olduğunu, fakat kendilerinin hiç bir atama yapmadığını daha önceki müşavirlerin atanarak çalışmalara devam ettiklerini kaydetti.

Mecliste bulunan Kamu Reformu Yasası’nın bir an önce geçirilmesi gerektiğini dile getiren Siber, önemli olan sistemin kurulması ve iyi bir sistem içerisinde çalışılması gerektiğini belirtti.

Mecliste çalışanların kadroları hakkında bilgi veren Siber, mecliste toplam 121 kişi çalıştığının da bilinmesi gerektiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından Cumhuriyet Meclisi bütçesi 19 Milyon 790 bin 490 TL olarak oybirliğiyle kabul edildi.

Komite bir sonraki toplantısını 18 Kasım Salı günü gerçekleştirecek.

Toplantıda, Başbakanlık bütçesi ile Başbakan Yardımcılığı Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı Bütçeleri görüşülecek.