Deniz Abidin

Kamu İhale Yasası’nın 15 Kasım 2016 tarihinde yeniden düzenlenerek yürürlüğe girmesine rağmen, UBP-DP hükümeti karar tadilatı yaparak 4 Nisan 2017 tarihinde üç adet Mercedes’in daha makam aracı olarak alınmasına karar verdi.

Yeni Bakış’a konuşan Eski Başbakan, CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, alınan kararı “rezalet” olarak nitelendirerek, ister kanuna uysun, ister uymasın, halkın yaşadığı sorunlar ortada iken yeni makam aracı alınmasının vicdana, mantığa ve akla tamamen aykırı olduğunu kaydetti.

Tarım Eski Bakanı, CTP Milletvekili Erkut Şahali, Kamu İhale Yasası’nın 15 Kasım’dan itibaren yürürlükte olduğunu ve yasaya uygun davranılması gerektiğini belirterek, “Bu şekilde karar tadilatı yapılması hiledir, tam anlamıyla üç kağıttır. Yeni Kamu İhale Yasası ile birlikte eski düzenlemeye atıf yapılarak 4 Nisan 2017 tarihinin kullanılması yasa dışıdır” dedi. Kamu İhale Yasası’nın 15 Kasım 2016 tarihinde yeniden düzenlenerek yürürlüğe girmesine rağmen UBP-DP hükümeti karar tadilatı yaparak 4 Nisan 2017 tarihinde üç adet Mercedes’in daha makam aracı olarak alınmasına karar verdi. Yeni Bakış’a konuşan Eski Başbakan, CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer ve Tarım Eski Bakanı, CTP Milletvekili Erkut Şahali alınan karara tepki gösterdi.

Eski Başbakan, CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, UBP-DP hükümetinin artık tutar yanı kalmadığını belirterek, söz konusu makam araçlarıyla ilgili yasa ister kaldırılsın ister kaldırılmasın, böyle bir karar almanın ve uygulamanın halkın yaşadığı sorunlar içinde hiçbir mantığı olmadığını söyledi. Soyer, “Bunun hiçbir vicdani yanı yok” diyerek, üç makam aracının daha alınıyor olmasını “rezalet” bir durum olarak nitelendirdi. Soyer, ister kanuna uysun, isterse uymasın, alınan kararın vicdana, mantığa ve akla tamamen aykırı olduğunu kaydetti. “Bu durum artık saçma bir hal aldı” diyen Soyer, bu kararı alanların hepsinin de “KKTC’yi kurduk ve sonsuza kadar yaşatacağız” diyen insanlar olduğunu belirtti.

Soyer: Ülkeye saygıları yok

Soyer, UBP-DP hükümetinin ne insana ne de kurulan bu devlete bu sürecin içinde demokratik bir ülkeye saygıları olmadığını düşündüğünü kaydetti. Soyer, şöyle devam etti, “Söz konusu kararın ilk bölümünde bile akıl ve mantık yoktu. Yasaya da uygun değildi. Şimdi bu ortamda yeniden değerlendirilmesiyle üç makam aracının daha alınıyor olması tartışılmalıdır”

Şahali: Kamu İhale Yasası’na uyulmalıdır

Tarım Eski Bakanı, CTP Milletvekili Erkut Şahali, Devlet İhale Eski Tüzüğü’nde 3’ncü maddenin 2’nci fıkrası ve 4’üncü maddenin 2’nci fıkrası diye iki yetkilendirme olduğunu anımsatarak, 3/2 denilen kısmın Bakanlar Kurulu kararı ile ihalesiz alım olanağı sağladığını, 4/2’nin ise Bakanlık kararı ile alım anlamına geldiğini söyledi. Şahali, 15 Kasım 2016 tarihinde yeniden düzenlenerek yürürlüğe giren Kamu İhale Yasası’nın söz konusu yetkileri ortadan kaldırdığını belirterek, hangi koşullarda ihale açılması gerektiğinin ve nasıl yürütülmesi gerektiğinin izah edildiğini kaydetti. Şahali, Bakanlık düzeyinde olan inisiyatiflere kapıların kapalı olduğunu ifade ederek, birilerinin üç makam aracı alacağım deme gibi bir yetkisi olmadığını söyledi. Şahali, mutlaka rekabetçi bir ihale tüzüğünün olmasının esas olduğunu belirterek, elden fiyat alarak ihale prosedürü olmaksızın bir mukayese yapılarak karar verilmesinin mümkün olmadığını vurguladı.

“Makam araçları amacı dışında kullanılıyor”

Şahali, makam araçlarının resmi görevler yerine getirilirken, toplu alanlara gidişte park yeri ihtiyacının, makam tarafından değil de şoförü tarafından karşılanmış olmasının trafik kuralların uygun olmak kaydıyla önemli olduğunu, ancak makam araçlarının amacı dışında çok kez kullanılmakta olduğunu söyledi. Şahali, “Bu durum ülkede makam arabalarına karşı bir alerji nedeni haline geldi” diyerek, CTP’li Bakanlar olarak geçmişte bu konuda çok hassas davrandıklarını belirtti.

“Bu şekilde karar tadilatı yapılması hiledir”

Makam araçlarının çoğu kez, mesai saati dışında kullanıldığını ifade eden Şahali, bu durumun makamların da itibarını yitirmesine yol açtığını söyledi. Yeni Kamu İhale Yasası ile birlikte eski düzenlemeye atıf yapılarak 4 Nisan 2017 tarihinin kullanılmasının yasa dışı olduğunu belirten Şahali, Kamu İhale Yasası’nın 15 Kasım’dan itibaren yürürlükte olduğunu ve yasaya uygun davranılması gerektiğini kaydetti. Şahali, şöyle devam etti, “Bu yapılan üç kağıtçılıktır. 18 tane Mercedes alımını sağlayan karar 15 Kasım 2016 tarihi öncesinde olan ve Devlet İhale Tüzüğü’ne göre yapılan bir alımdı. Bu şekilde karar tadilatı yapılması hiledir, tam anlamıyla üç kağıttır”

Özersay: Üç yeni makam aracı için 138 bin Euro

Öte yandan, Halkın Partisi Başkanı Kudret Özersay da sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Hükümet halkın tepkisinden korktu ve yeni makam araçlarını almaktan vazgeçti sanıyorduk. Oysa sadece bazılarını almaktan vazgeçmiş. Üç yeni makam aracı için 138 bin Euro…Bu arada yeni ihale yasasında bu meşhur 3/2 kalkmamış mıydı?” diye sorarak tepkisini dile getirdi.