Mağusa Kadın Merkezi Derneği (MAKAMER), kadını esaret altında tutan hiçbir toplumda özgürlük ve demokrasiden söz edilemeyeceğini vurgulayarak, Mersin’de Özgecan Aslan’ın “vahşice” katledilmesini kınadı.

MAKAMER’den yapılan yazılı açıklamada, “Kadını erkekle eşit haklara sahip bir birey olarak görmeyen bir anlayışla, aile içinde ataerkil düzenin kadına ve erkeğe dayattığı rollerle yetişen çocuklar, yaşamları boyunca şiddete eğilimli oluyorlar” dedi.

Kadına yönelik şiddetin, ekonomik politik çevresel yönetimleri zayıf olan ülkelerde daha yoğun görülmesinin tesadüf olmadığı ifade edilen açıklamada, tüm bunların devlet politikalarıyla doğrudan ilişkileri bulunduğu kaydedildi.

“ŞİDDET ŞİDDETİ DOĞURUR”

Dünyada ve KKTC’de kadına yönelik şiddetin, küçümsenemez münferit olmayan boyutlarda olduğu görüşü ifade edilen açıklamada, “Şiddet şiddeti doğurur. Kadının toplum içindeki pozisyonu gereği şiddet kadına yönelik uygulanmışsa, bu şiddetin etki alanı çok daha büyük olacaktır” denildi.

MAKAMER açıklamasında, kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin birçok sebep ve sonuçları olduğu ancak bu acı gerçeğin temelinde, kadınlar ile erkekler arasındaki fiili eşitsizlik ve her türlü ayrımcılıktan doğan sorunlar yattığı anlatılarak, bunların çözümünün ‘toplumsal cinsiyet eşitliği’ne dayalı, politikalar üretilerek, hukuksal düzenlemeler yapılarak toplumda kadına karşı bakış açısının değiştirilmesi olduğu vurgulandı.

“Kadın önce insandır ve erkeklerle eşit haklara sahiptir” vurgusu da yapılan açıklamada, “vahşice” katledilen Özgecan’ın katil zanlıları arasında bu zemini hazırlayan ve caydırıcı önlemler almayan devletin de bulunduğu savunuldu.