Melin DOBRAN

Kıbrıs Türk Oto Tamirciler Birliği Başkanı Halil İbrahim Çoktan, 35 yıldan beridir sektörde olduğunu söyledi. Çoktan, bu süre zarfında birçok kaçak, kayıtsız ve meslekle ilgisi olmayan kişilerin iş yeri açtığını belirtti. Çoktan bunun en önemli nedeninin denetimsizlik olduğunu belirtti. Ailelerin çocuklarını oto tamirciliğine göndermediğinden de dert yanan Çoktan, ‘Ben çocuğumu ezdirmem, onu sıkıya sokmam’ diyerek çocukların mesleklere yönelmesine engel oluyorlar” dedi. Çoktan, halk arasında ‘Makinistlik’ olarak ifade edilen oto tamirciliğinin kötü bir iş olmadığını, aksine kazancı bol bir iş olduğunu ifade etti.

Alayköy Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Çoktan Garaj Direktörü olan Çoktan, “Parası olan her işi yapmaya çalışıyor. Kişiler, buraya işçi olarak gelip, iş yeri sahibi olduktan sonra usta olarak çalışmak istiyor. Bunların önlemi için yeni hükümetten beklentimiz var. Şu anki hükümetten oda olarak istediğimiz, bu tür işyerlerinin bizimle işbirliği içinde olmasıdır. Biz bunlarla görüşürsek, kimin ne olduğunu nasıl bir iş yeri olduğunu denetleriz. Şu anki hükümet bu konuda duyarlı olursa bunun önüne geçilir. Yeter ki biraz devlet bize destek versin” diyerek, hükümetin bu konuya el atmasını istedi. 

“Gençler mesleklere yönlendirilmelidir”

Birçok gencin eskisi gibi bu tür mesleklerle ilgi göstermediğinden yakınan Çoktan, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası’nın çıraklık okulundan yetiştirmeye çalıştığı elemanlar olduğunu ifade etti. Dışarıdan ekstra bir elemanın olmadığından söz eden Başkan Çoktan, çoğu ailenin “Bu iş öyledir, bu iş şöyledir, bu iş pistir” diyerek gençleri meslekten soğuttuğunu dile getirdi. Çoktan, “Bu gibi davranışların ve ailenin iş beğenmemesinden dolayı çocuklar bunalıma girebiliyor. Bu sektörde çalışmak isteyen çocuklar mesleklere yönlendirilmelidir. Aileler, gençleri hiç sıkıya sokmuyorlar. ‘Ben çocuğumu ezdirmem, onu sıkıya sokmam’ diyerek çocukların mesleklere yönelmesine engel oluyorlar” ifadelerini kullandı.

“Meslek liseleri yetersiz”

Meslek liselerinde verilen eğitimin bu işin yapılması açısından yetersiz olduğunu söyleyen Çoktan, meslek liselerinin verdiği eğitimle, mesleği dışarıda uygulamanın farklı bir şey olduğunu belirtti. K.T. Esnaf ve Zanaatkârlar Odası’nın çıraklık okulunda, kişilere bire bir iş yerinde eğitim verildiğinden söz eden Çoktan, okullarda durumun böyle olmadığını ve orada sadece diploma verildiğini kaydetti. Başkan konuşmasında şu ifadelere yer verdi, “Meslek liselerinde sınavı kazanan ve okulu bitirdikten sonra bu işi yapmayanlar, işi yapacak olanların önünü kesiyorlar.

“Devlet ört bas ediyor”

Birlik başkanlığının yanı sıra K.T. Esnaf ve Zanaatkârlar Odası İş Yerleri Denetiminden Sorumlu Başkan olan Halil Çoktan, kaçak ve kayıtsız iş yerlerinde denetim yaptıklarının fakat devlet kanalıyla bunların bir şekilde ört bas edildiğini iddia etti. Çoktan konuşmasını şöyle tamamladı, “Kayıtsız kaçak işçileri biz denetleyebiliriz. Biz odanın yasasını kullanarak bunları yapıyoruz. Denetleme hakkımız var ama ceza yazma hakkımız yok. Denetleme sonuçları bürokrata gittiğinde orada kalıyor. Denetleme sonucunu devlete verdiğimizde yasaya göre, 30 gün içinde ne kadar ceza yazdığını bana bildirmesi lazım ama bürokrat orada ört bas ediyor. Bu konuda yeni hükümetten duyarlılık bekliyoruz. Hükümet, esnaf ve zanaatkârlar odasını dinlerse ve bizimle iş birliği içinde olursa bu sıkıntıları aşabiliriz. Herkes eline tamir aleti alır ve tamirciliği kaçak yapmaya başlar. Bazılarını ustalık belgelerini vermeyerek biz engelliyoruz."