Maliye Bakanlığı Toplantı Salonu’nda yer alan toplantı, Maliye Bakanı Zeren Mungan ile KTAMS, Kamu-Sen, KTOEÖS, KTÖS, devlet işçileri adına Kamu-İş, Kamu Sağlık Çalışanları Yasası uyarınca da sağlıkta yetkili Tıp-İş ve Kıbrıs Türk Ebeler ve Hemşireler Sendikası arasında gerçekleşti.

Görüşlerini yazılı olarak Maliye Bakanı Mungan’a sunan Sendikalar, Maliye Bakanı Mungan ile 22 Ocak Perşembe günü tekrar görüşecek.

Maliye Bakanı Zeren Mungan,  2015 Mali Yılı Protokol Görüşmeleri kapsamında kamuda yetkili sendikaların ardından yetkili olmayan ancak kamuda örgütlü sendikalarla da bir araya geldi.

Maliye Bakanlığı’nda saat 16:00’da gerçekleşen toplantıda Bakan Mungan,  Kıbrıs Türk Dayanışma Sendikası, Sağlık-Sen, Vergi-Sen, Güç-Sen, Emek-İş, Tel-Sen, Çağ-Sen, Hazine-Sen, Hizmet-Sen, Mec-Sen, Memur-Sen, Hava-Sen ve Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası yetkilileriyle görüştü.

Bakan Mungan’ın konuşmasıyla başlayıp sendikaların görüşlerini bildirmesiyle devam eden toplantı, sendikaların görüşlerini Bakan Mıngan’a yazılı olarak vermesiyle sona erdi.

Toplantı sonunda Bakan ile sendikalar 22 Ocak’ta yeniden bir araya gelerek görüşme konusunda uzlaştı.

MUNGAN “2015’TE GELİR ELDE EDENLERİN ÜZERİNE KARARLILIKLA GİDİLECEK”

Maliye Bakanı Zeren Mungan yaptığı konuşmada, 2015 Mali Yılı Protokol Görüşmeleri kapsamında kamuda yetkili sendikalar yanında yetkili olmayıp ancak kamuda örgütlü  sendikalarla da biraraya geldiklerini belirterek, toplantıda aldıkları sendika görüşlerini  2015 yılı veya orta vadede hayata geçirecekleri uygulamalarda değerlendireceklerini kaydetti.

Mungan temel yaklaşımı, “2015 bütçesinin 2014’te olduğu gibi özellikle yönetici konumunda olanların tasarruf yapabilmeleri, daha sınırlı kaynaklarla işleri yürütme ve bunun yanında gelirleri de geliştirerek bütçe açığını minimum seviyede tutabilecek bir yapıda işleri götürme” olarak ifade etti.

Yasa gücünde kararname çıkarmalarının gereklilikten kaynaklandığını belirten Bakan Mungan, bunun 31 Aralık tarihinden önce bir yasal düzenleme yapma ihtiyacı olduğunu, Ocak ayında yapılamayacağını kaydetti.

Bakan Mungan, 2015 yılını vergi toplamada ‘kararlılık yılı’ ilan edeceklerini vurguladı.

KKTC’in geri dönülemeyecek bir yere doğru gitmekte olduğuna da işaret eden Maliye Bakanı Mungan, 2015 yılında gelir elde edenlerin üzerine kararlılıkla gidileceğini belirtti.

2015 yılı itibarıyla artık bundan böyle maaş ödemeleri için Türkiye’ye gidilmeyeceğini belirten Bakan Mungan, 4.5 milyarlık iç borcu ise bu yıl ödemeye başlayacaklarını söyledi.

Türkiye’den alınacak mali kaynağın ise  yatırım ve benzer amaçlı alanlarda kullanılacağı, cari bütçenin ise ülkenin kendi karşılayacağını kaydetti.

Sendikalar da yaptıkları konuşmalarda prtokol görüşmelerinin daha erken tarihlerde yapılması,  kamuda tasarrufa gidilirken yasa gücünde kararnamelere başvurulmaması,  bütçe planlamalarında sendikaların görüşleri alınması,  yapılması düşünülen düzenlemelerin daha açık ve net olarak ortaya konması ve hayat pahalılığının dondurulmasının kabul edilemeyeceği konularında görüş belirtirken bazı sendikalar da hükümetin tasarruf tedbirleri konusunda yaptığı uygulamalara destek verdiğini belirtti.

Zeren Mungan, kamuda yetkili sendikalar KTAMS, Kamu-Sen, KTOEÖS, KTÖS, devlet işçileri adına Kamu-İş ve Kamu Sağlık Çalışanları Yasası uyarınca da sağlıkta yetkili Tıp-İş ve Kıbrıs Türk Ebeler ve Hemşireler Sendikası ile bugün Maliye Bakanlığı’nda bir araya gelerek, 2015 mali yılı protokol görüşmelerine başladı.

MUNGAN

Görüşmede konuşan Maliye Bakanı Zeren Mungan Sendika yetkilerine katkılarından dolayı teşekkür ederek, “Kendimize ders çıkarıyor ve değerlendirme yapma imkanı buluyoruz” dedi.

İlk önce resmin bütününe bakıp sonra odaklanılan noktalara bakmak istediğini dile getiren Mungan, “Kuzey Kıbrıs insanını düşünmek durumundayız. Tabi ki buradaki toplantı kamuda örgütlü sendikaların hakları, taleplerine yöneliktir. Ama toplumun bütünün de değerlendirmek zorundayız ve geleceğimizi düşünmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

“ÇOK CİDDİ BORÇLARIMIZ VAR”

İlk önce devletin temel dertlerine bakılması gerektiğini dile getiren Mungan, “Bizim derdimiz ve şimdiye kadar hükümetlerin çok dillendirmediği ve üstünü sürekli örttüğü çok ciddi borçlarımız var. Haziran itibariyle toplam 12 Milyar Türk Lirası borcumuz var” dedi.

Borçların 7.5 Milyarı TL.’sinin Türkiye’ye, diğer 4.5 Milyar TL’nin de kamunun devletin kaynağını kullanmasından olduğunu dile getiren Mungan, “Ülke yatırım yapamaz ülke haline geliyor. Yatırım yapamaz ülke haline de gelince yeni istihdam olanakları doğmuyor, ekonomi büyümüyor, büyümeyen ekonomi dolayısıyla toplayacağımız vergilerin artma şansını da kaybediyorsunuz” şeklinde konuştu.
 
Bunun en temel dert olduğunu ve buna odaklanılması gerektiğini daha sonra da diğer dertlere bakılması gerektiğini söyleyen Mungan, devletin derdi olan, bu borçların ödenebilir hale gelmesi gerektiğini, bunun için de gelirlerin artırılması gerektiğini kaydetti.

“CİDDİ ÇALIŞMAYA GEREK VAR”

Ciddi bir çalışmaya gerek olduğunu, vergilerin toplanması, kayıt dışının kayda alınmasını sağlanarak ülkenin daha fazla gelir elde eder duruma gelmesini sağlamak gerektiğini dile getiren Mungan, özellikle üst düzeydeki kişilerin mümkün olduğu kadar üst düzeydeki giderlerde tasarruf yapması gerektiğini belirtti.

Mungan, “Tabi ki eğer kontrolsüz bir nüfus hareketi varsa bunu da kontrollü hale getirmemiz lazım ama kontrolsüz nüfus son yıllarda oldukça sınırlı düzeye geldi” dedi.

“2015 YILINDA YAPILMASI GEREKENLER....”

2015 yılında yapılması gerekenleri de söyleyen Mungan, “Bütçe tüketici fiyatları endeksindeki fiyat  artışı uygulanacakmış gibi; Ocak ayında, tüketici fiyatları endeksi çıkar çıkmaz, bu oran sanki maaşlara uygulanacakmış gibi teknik çalışmaları yapacağız, bu yük neyse 1 milyon, 5 milyon, bundan aşağıya olmamak üzere, maaşlara eşit uygulama olacak. Cumhurbaşkanından  en alttaki kişiye kadar. Eşit miktarda değer olarak. Oransal olarak değil. Sizlerin de dillendirdiğiniz gibi 1 Ocak 2011’den sonra her ne ad altında olursa olsun kamuya istihdam edilen insanların ücretlerinin yeterli düzeyde olmadığı yönünde bir tespit var. Buna da belirli ölçüde açılım getirecek şekilde onların ücretleri bu eşitin biraz daha üstünde artırılarak düzenlenecek” ifadelerini kullandı.

Devlet Planlama Örgütü Aralık sonu tüketici fiyat endeksini açıklamadığını, açıklandıktan sonra da en hızlı şekilde çalışmalara başlayacaklarını dile getiren Mungan, Ocak ayı maaşlarının artırılmış şekilde ödeneceğini, gerekli düzenlemeyi yapacaklarını, ilave ödenekleri avans olarak ödeyeceklerini, yasayı meclise göndereceklerini fakat yasa gecikse de avans uygulamasını başlatmış olacaklarını kaydetti.

“HP KONUSUNDA SÜREÇ YÖNETİLMEYE ÇALIŞILDI”

Hayat Pahalılığı konusunda neden kararname yapıldığı konusunda da açıklamalarda bulunan Mungan, “Aralık sonu tüketici fiyatı endeksi çıkmadığı için bizim uygulayacağımız yasal düzenlemeyi şekillendirmemiz mümkün değildi.Bu hayali olurdu. Onun için bu düzenlemeyi yapabilmemiz için 31 Aralık’tan önce olması gereken bir şeydi. Düzenleme teknik anlamda 1 Ocak’tan sonra yapılabilir hale geliyor. O nedenle de süreç bu şekilde yönetilmeye çalışıldı. Bunları sizlerle detaylı paylaşma imkanı olabilirdi. Bu konuda size katılıyorum” dedi.

“2015 VERGİ İÇİN KARARLILIK YILI OLACAK”

Vergi ile ilgili mali düzenlemeler konusunda ise, mali düzenlemenin bütünün parçası olduğunu, 16 tane normal yasa, 16 tane fonların bütçeye alınması yasasını meclise götürdüklerini anlatan Mungan, 2015 yılının vergi dairesi için kararlılık yılı olacağını vurguladı.

Vergi Dairesi’ndeki memur sıkıntısına da değinin Mungan, 16 memurun alımı için girişimler yapıldığını ve 2015 yılında da girişimleri devam edeceğini, vergi dairesin çok daha etkin çalışacağını kaydetti.

2014 yılı 357 Milyon açıkla kapandığını, 157 milyonunu faiz olduğunu bunun ödemesinin yapılmadığını, 2015 yılında faiz ödemesinin başlatılacağını dile getiren Mungan, iç borçlarının döndürülebilir hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.

“TC’DEN EK KAYNAK ALMADIK”

Türkiye Cumhuriyeti’nden katkı almadan bütçe döndürdüğünü söylemediğini dile getiren Mungan, Türkiye Cumhuriyeti’nden veya başka kaynaktan ilave ek kaynak ihtiyacı olmadan tüm ödemeleri yapar duruma geldiklerini belirterek, “ Devletin tek görevi maaş ödemek değil. Evet maaşların ödenmesi lazım ama en az onun kadar esnafı da ödeyecek, müttehidi de ödeyecek, herkesi ödeyecek” dedi.   

“2015 YILI HEPİMİZ İÇİN TEST YILIDIR”

2015 yılının herkes için test yılı olacağına da vurgu yapan Mungan, “2015 yılı KKTC’de önümüzdeki ilk 3 yılın planlanacağı yıldır. 2016-18 yılını planlayacağız ve biz eğer ev ödevimizi kendimiz yaparsak, kendimiz 3 yıllık doğru düzgün bir plan yaparsak, buna yönelik eylem planını da birlikte çıkartabilirsek, Türkiye Cumhuriyeti ile oturduğumuzda finansman ayağı için kaynak temin edebiliriz. Bütçenin yüzde 25-30’unu halen Türkiye Cumhuriyeti’nden alıyoruz.  Savunma için yatırım için diğer amaçlar için ve diyoruz ki biz artık cari işleri için Türkiye’den almayalım. Yatırım için, savunma için yatırım alamaya devam edelim, çünkü yatırım için aldığımız para ekonominin büyümesi içindir. Cari harcamaları kendimiz karşılayabilir duruma gelmemiz lazım. Bizim odaklandığımız, hedef aldığımız bütün esaslarda burada birleşmektedir. Bu arada 2016-18 programını da yaparken KKTC insanı bu programı yapabilecek durumda. Cari harcamalar için öngörümüz 2016-18 yılı sonunda artık Türkiye Cumhuriyeti’nden cari harcamalar için kaynak almamak bu kaynağı yatırım için kullanmaktır” şeklinde konuştu.

“DPÖ ÇALIŞMALARINI EN KISA SÜREDE GÜNCELLEYECEK”

DPÖ ve TÜFE ile ilgili ise, DPÖ’nün tüketici fiyatları endeksine yönelik bu yıl çalışma başlattığını ve bir yıl süreceğini dile getiren Mungan, şu anda tüketici fiyatları endeksindeki uygulamanın ağırlıklar, ürün çeşitleri ve benzerinin 2008 de uygulamaya girdiği için üzerinden geçen sürede yapısal bir değişiklik olduğunu, insanların harcama kalıbının değiştiğini, bugün birebir yansıtılmamış olabileceğini, DPÖ’nün en kısa sürede bunu uygulayacağını kaydetti.

Paranın dövize çevrilmesiyle ilgili gelen öneriye ise Mungan, ABD doları, İngiliz Sterlini ve Euro’yu baz alarak 1 Ocak 2014 tarihinden 31 Aralık 2014 tarihine kadar olan artışı değerlendirerek, sterlinin bir yılık dönemde yüzde 2.78, tüketici fiyatları endeksinin ise Kasım sonu itibarıyla yüzde 6.97 arttığını, maaşların döviz fiyatlarına endekslenmesi halinde çok daha az bir artışın olabileceğini kaydetti.

“ALT GELİR GURUPLARININ REFAHINI ARTIRICI UYGULAMALAR YAPILACAK”

Hükümetin aldığı karar içerisinde yalnızca 2015 yılına mahsus olmak üzere alınacak artışlarda özellikle alt gelir guruplarının refahını artırıcı uygulamaların yapılması yönünde bir tespit olduğunu dile getiren Mungan, yapılacak uygulamada altı gelir guruplarının tüketici fiyatlarının endeksinin üstünde artış alacak şekilde, kamuda çalışanlara da verilecek miktar azaltılmadan iki defada verileceğini belirtti.

ÖZKARDAŞ

Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş ise konuşmasında, 7 yıldan beri reel alım gücünün %50 kaybolduğunu dile getirerek, çalışanlar arasındaki farkın da 6 kata çıktığını kaydetti.

Hükümete söylemlerinden dolayı eleştirilerde de bulunan Özkardaş, herkese eşit artış vermek yönünde atılan adımların yerine eş zamanlı neyin konulacağının açıklanmasını istedi.

Sendikaları kaale almadan yapılan uygulamalarla sendika yetkilileri ile üyeleri hükümetin karşı karşıya bıraktığını da dile getiren Özkardaş, “Göç yasası” ile ilgili hükümetin büyük ortağının seçimden önce yaptığı söylemleri anımsatarak, hükümete geldikleri zaman bu yasayla ilgili söylemlerin rafa kaldırıldığını ileri sürdü.

GÖKÇEBEL

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel ise, hükümetin sendikalarla dalga geçer gibi 2015 mali yılı protokol görüşmelerini yılın son gününde yapmasını eleştirdi.

Hayat pahalılığıyla ilgili sendikalara sorulmadan yapılan kararnameye karşı olduklarını da dile getiren Özkardaş, Maliye Bakanı’nın çalışma barışını sağlaması ümidinde bulundu.

KAPTAN

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan da,  yapılan uygulamaların antidemokratik ve despotça olduğunu iddia ederek, hükümetin yasa gücünde kararnamelerle sermayeye hizmet ettiğini ileri sürdü.

KTÖS

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, hükümetin iradesiz olduğunu ve talimatlar doğrultusunda hareket ettiğini ileri sürdü.

Maliye Bakanı Zeren Mungan’a “vatandaşın donunu” hediye etmek istediklerini söyleyerek üzerinde “vatandaşın donu “yazan bir kilot gösteren Elcil, daha sonra bunu paketli olarak “vatandaşın donuna kadar istiyorsunuz alın AKP hükümetine teslim edin” deyip Mungan’a vermek istedi. Mungan paketi kabul etmedi.

ŞEHERLİOĞLU

Tıp-İş Başkanı Erol Şeherlioğlu da, vatandaşın artık umudunun kalmadığını söyleyerek, sağlık alanında yaşanan sorunları anlattı.

ŞENCAN

Kıbrıs Türk Ebeler ve Hemşireler Sendikası Başkanı Nihat Şencan ise, sendikacıların söylemlerine katıldığını söyleyerek, üyelerinin yaşadığı zorlukları dile getirdi.

DİLEK

Kamu-İş Başkanı Sami Dilek de, hayat pahalılığı konusunda sendikaların görüşlerinin alınmamasının kendilerini üzdüğünü söyleyerek, toplu iş sözleşme hakkının biran önce ele alınıp sözleşmenin imzalanmasını talep etti.

Dilek ayrıca kendi üyelerinin hakları hakkında yaptıkları çalışmayı da Bakan Mungan’a sundu.

LATİFOĞLU

Hür-İş Başkanı Yakup Latifoğlu da, hükümete olan güvenin dibe vurduğunu savunarak, hükümetin yapacağı çalışmaları açıklaması gerektiğini kaydetti.

“ORTAK ÖNERİ...”

Konuşmaların ardından Bakan Mungan’a, Kamu-Sen, KTAMS, KTÖS, Kamu-İş, ve Tıp-İş’in ortak hazırladıkları önerileri yazılı olarak sundular.

Ortak öneri şunları içeriyor:

“2015 yılı için herkesin eşit HP almasına, yine herkese eşit artışın verileceği konusu yasal düzenleme ile eş zamanlı olarak yapılması koşuluyla  tarafız, Ancak, bunun için şunların da yapılması kaçınılmazdır;

1."Göç yasası" kaldırılmalıdır.

2.HP'yı oluşturan sepetin günümüz koşullarına göre sendikalarla ve gerçekçi şekilde yeniden belirlenmelidir.

3.Bu görüşme süreci takvimlenmelidir.

4.Sendikasız hiç kimsenin çalıştırılamayacağı yönünde yasal düzenleme yapılmalıdır.(özel sektör çalışanlarının da korumak için)

5.Vergide adalet sağlanarak,vergi oranları düşürülüp,tabana yayılmalıdır.

6.Tüm yolsuzluk dosyaları şeffaf şekilde açılarak (Batık bankalardaki,Kamu Bankalarındaki,Ercan'daki, Rüşvet aldığı iddia edilen bakanın kim olduğu açıklanarak gereken yapılmalıdır. ihalelerdeki  şaibeler...)Yolsuzluk yapanlar cezalandırılmalıdır.

7.Nerden buldun Yasası Çıkartılarak,geliriyle orantılı olmayan mal ve servet sahiplerinin tümünden hesap sorulmalıdır.

8.Milletvekili sayısı düşürülmelidir.

9.Belediye sayısı azaltılabilir.

10.Görevine gitmeyen ,partizanca korunan, tüm öğretmen,memur ve kim olursa olsun görevine son verilmelidir.

11.Tüm örtülü ödenekler kaldırılmalıdır.

Bütün bunlar ve protokol masasında tartışacağımız diğer konular birlikte ele alınmalı ve uzlaşı sağlanarak kararlar üretilmelidir.”

Maliye Bakanı Zeren Mungan ile kamuda yetkili sendikalar 22 Ocak Perşembe günü tekrar bir araya gelecek.