Maliye Bakanlığı, devletten emekli aylığı alanların Şubat ayı maaş ödemelerinin yarın yapılacağını; kamu çalışanlarının maaşlarının pazartesi günü eksiksiz ödenebilmesi için yoğun çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

Maliye Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, 2016 – 2018 dönemini kapsayacak “Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü” ile 2016 Mali Yılını kapsayan Türkiye Cumhuriyeti kaynaklarından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne sağlanacak olan kredi ve hibelerin kullanımına ilişkin protokolün henüz imzalanmadığı belirtildi.

Açıklamada, bu nedenle bugün itibariyle Türkiye Cumhuriyeti’nden KKTC’ye 2016 yılının Ocak ve Şubat aylarında herhangi bir şekilde kaynak aktarımı yapılamadığı kaydedildi.

Özellikle her mali yılın başında karşılaşılan sıkıntıların aşılabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti kaynaklarından özellikle kamu maliyesinin desteklenmesi hususunda kaynak aktarımının bu yıl için yapılamamış olması nedeniyle Maliye Bakanlığı’nın yerel gelirlerle giderleri karşılama zorunluluğuyla karşı karşıya kaldığı ifade edildi.

Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Geride bıraktığımız son 5 (beş) yılı incelediğimiz zaman Türkiye Cumhuriyeti’nin mali protokoller kapsamında kamu maliyesine 2015 yılında ilk 2 (iki) ayda 80 milyon, 2014 yılında ilk 2 (iki) ayda 65 milyon, 2013 yılında ilk 2 (iki) ayda 61milyon 191bin, 2012 yılında ilk 2 (iki) ayda 200 milyon 550 bin, 2011 yılında ilk 2 (iki) ayda 164 milyon 616 bin 245,  2010 yılında ilk 2 (iki) ayda 148 milyon 146 bin 282  TL kaynak aktardığı görülmektedir. Kamu maliyesi son 3 yılda Türkiye Cumhuriyeti’nden her yıl için 61 - 80 Milyon seviyesinde katkı alırken 2010-2012 döneminde 100 milyon TL’nin üzerinde 200 Milyon TL’ye varan katkılar alınmıştır”

bte.jpg

“HEDEF GÜÇLÜ BİR KAMU MALİYESİ”

Maliye Bakanlığı açıklamasında, hükümetin,  orta vadede yerel gelirlerle giderleri karşılayabilecek güçlü bir kamu maliyesi yapısı oluşturmayı hedeflediği belirtildi.

Açıklamada, “Gelinen aşamada son yıllardaki olumlu gelişmelere rağmen henüz cari bütçemizi kendi yerel gelirlerimizle karşılayacak düzeye ulaşabilmiş değiliz. Yıllar itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti’nden kamu maliyesine destek mahiyetinde tedarik edilen kaynakların azalmakta olduğu tabloda verilen bilgilerle de teyit edilmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Maliye Bakanlığı’nın bu olumlu gidişatın devamlılık arz etmesi için sürdürülebilir ekonomiye geçiş çalışmalarının aralıksız devam etmesini ve 2016-2018 döneminde hükümet programı ışığında yapısal dönüşümü hedefleyecek bir programla Türkiye Cumhuriyeti ile işbirliğini bir koşul olarak değerlendirdiği belirtildi.

2016 yılı içerisinde Ocak itibarıyla 2015 yılına ait 13. maaş ödemelerinin gecikmeli de olsa herhangi bir borçlanmaya gitmeden tamamen yerel kaynaklarla ödendiğine dikkat çekilen açıklamada, yine bu sürede 2016 yılında yürürlüğe giren yeni Belediyeler Yasası çerçevesinde tüm belediyelere devlet katkılarının eksiksiz yerine getirildiği, Şubat 2016 katkılarının da gününde yapılacağı kaydedildi.

“YOĞUN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”

Açıklamada, kamu maliyesinden maaş alan başta engelliler, şehit eşi, malul, malul gazi, ebeveynler ve sosyal yardım maaşı alanlar olmak üzere tüm maaş ödemelerinde herhangi bir gecikmenin ciddi sosyal ve siyasal yaralara yol açabileceğinin bilinciyle yoğun çalışmaların devam ettiği ifade edildi.

Maliye Bakanlığı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Bakanımız Birikim Özgür de katıldığı bir televizyon programında Türkiye Cumhuriyeti ile protokolün henüz imzalanmamış olmasından kaynaklanan sıkıntıyı şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşarak yerel gelirlerimizle ödemelerimizi gerçekleştirebilmek için azami gayret içerisinde olduğumuzu belirtmiş, sosyal medya ortamındaki bir soruya karşılık da yine aynı çerçevede çalışmalarımızın devam ettiğini ortaya koymuştur. Söz konusu bilgilendirmelerin siyasi amaçlar doğrultusunda gözdağı verme, tehdit ve benzeri maksatlarla yapıldığı yönündeki yorumlara ilişkin ise Sayın Bakanımız teessüflerini belirtmekte ve konunun hassasiyetinden hareketle söz konusu yorumlara ilişkin değerlendirmeyi kamuoyunun takdirine bırakmaktadır.”