Gül Çakır

Ülkemizde yaşanan uyuşturucu vakalarında dikkat edilmesi ve tedbir alınması gereken konulara değinen avukat Barış Mamalı, birçok ülkenin uyuşturucuyu yasak olan maddeler arasına koyarak, uyuşturucu baronlarına hizmet etmek anlamına geldiğini anlayarak, hata yaptıklarını anladıklarını kaydetti. Ülkemizde birisinin uyuşturucu madde ile yakalanmasında bakılacak olan en önemli noktanın, bu yasak maddenin ülkemizde halen kolayca alınabiliyor olması olduğunu belirten Mamalı, az miligramlarla tutuklanan bir kişiye 6 ay hapislik vermekle bu sorundan kurtulmanın mümkün olmayacağını ifade etti ve ekledi; “Mesela uyuşturucuda o kişinin kaç gramla yakalandığı benim için önemli değil. Yakalandığı madde nedir? Bunu nasıl bu ülkede hala daha kolayca tedarik edebilmektedir. Bunları tartışmamız lazım. Örneğin hintkeneviri ciddi anlamda tartışılıyor. Birçok ülkeler uyuşturucu, insana zarar veren maddeler içerisine koyarak büyük hata ettiklerini, bununla uyuşturucu baronlarına hizmet ettiklerini ve bugün baktıklarında kanser tedavisinde bile hintkenevirini kullandıkları ortaya çıkmakta olduğunu söylüyorlar. Birçok ülke bu maddeyi yasak olmaktan, suç olmaktan çıkarıyor. Bir denetim çerçevesinde kullanmasına imkan tanıyor. Biz hala daha 500mg hintkeneviri ile tutuklanan bir kişiye 6 ay hapis cezası veriyoruz.” 

'YAPILAN BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR DA EN ZARARLI MADDE ALKOL' 

Ada TV’de yayınlanan ve Erçin Şahmaran’ın hazırlayıp sunduğu Gündeme Bakış programına konuk olan Avukat Barış Mamalı, bir maddenin topluma, ekonomik, sağlık ve sosyal açıdan zararlı olduğu anlaşıldığı zaman o maddeyi toplumdan uzaklaştırmak gerektiğini kaydederek, bu ayrımı yaparken de maddenin bilimsel bulgularına önem vermek gerektiğine dikkati çekti; “Eğer bir madde insanlara zarar veriyorsa, sağlık açısından, ekonomik açıdan, sosyal açıdan zararlıysa; bunu toplumdan uzaklaştırmak gerekir. Gannabis yasaklandı tamamen doğaldı, sigaraya bakınız 70 çeşit kimyasal madde var, en başta nikotin ve katran kanser yapıcıdır. Alkol de insana zarar vericidir. Bu tartışmayı Avrupa’da çok önce şiddetli şekilde yaptılar. Ve dönüp, Amerika’daki bilim insanları ile birlikte büyük bir çalışma yaptılar. En zararlı madde alkol çıktı. 6’ıncı sırada tütün ve çok aşağılarda hintkeneviri çıkıyor. ” 

“KÜRESEL ŞİRKETLERİN MENFAATLERİ YÜZÜNDEN BU NOKTADAYIZ” 

Ülkemiz dahil birçok ülkede hintkenevirinden daha çok zararlı olan sigara ve alkolün serbest olduğuna değinen Mamalı, bunun büyük bir tezatlık olduğunu dile getirerek, her şeyin fazlasının zarar olduğunu düşündüğümüz zaman bunun büyük bir çelişki olduğunu kolayca görülebileceğini vurguladı. Mamalı konuşmasına şu şekilde devam etti; “Hintkenevirinden daha çok zararlı olan sigara ve alkol bu ülkede serbesttir. Belirli bir yaşın üzerinde gidip herkes satın da alabiliyor ve herkes de evinde içebiliyor. Polis de birini tutmuyor. Tezatlık burada. Suyu bile insan 2,5-3 litre içmelidir. Siz günde 4 litre içerseniz kendinize zarar verirsiniz. Dünyayı yöneten küresel şirketlerin menfaatleri yüzünden biz bu noktalara sürüklendik. Alkol, sigara yasak değil, yasaklansın da demiyorum. Ama onlardan daha az zararlı olanlara eğer yasaktır diyorsanız sizi sorgularım. Çelişki var.”