Suna Erden

Günün ekonomik koşulları, değişen yaşam şartları, kadınların iş dünyası içerisinde daha fazla yer almasından dolayı bakımı zorlaşan yaşlıların ikinci adresi huzur evleri oluyor. KKTC’de devlete ait sadece Lapta Huzur Evi bulunurken, giderek artan talep üzerine paralı özel yaşlı bakım evleri kuruldu. Ülkede şuanda 5 özel bakım evi olduğu belirtilirken, kişi başına aylık gideri bin lirayı bulan özel bakım evlerine para yetiştiremeyenler yaşlılarını devlete ait Lapta Huzur Evi’ne emanet ediyor. Ancak kaldıkları eski bina tamir edileceği gerekçesi ile 4 yıl önce tarihi manastıra taşınan Lapta Huzur Evi’nde yaşayanlar, havaların soğuması ile birlikte zor günler yaşıyor. Manastırın oldukça yüksek bir alanda olmasından dolayı yaz aylarında dahi estiği gerekçesi ile bahçeye çıkamayan yaşlılar şimdi ise tamamen odalarında hapis kaldı. Lapta Huzur Evi sakinlerinden alınan bilgiye göre, eski binanın düz alanda olmasından dolayı rahatça gezen ve hava şartları uygun olduğu için sorun yaşamayan yaşlılar, dört yıldır kaldıkları manastırdan ayrılmak istiyor. Eski binaya dönmek isteyen yaşlılar, orasının kendileri için daha uygun olduğunu ifade ediyor. Konuyla ilgili Star Kıbrıs’a konuşan Çevre ve Doğal Kaynakları Bakanı Hakan Dinçyürek, yaşlıların kaldığı binanın uygun koşullara uygun olmadığını dile getirirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar ise 2015 yılında yeni bir bina yapılacağını açıkladı. 

DİNÇYÜREK, “HUZUR EVİ DEĞİL” 

Üzerinden dört yıl geçmesine rağmen yaşlıların kalabileceği bir bina yapılmazken, geçici olarak manastıra taşınan ancak yıllar geçmesine rağmen yeni bir binaya kavuşamayan yaşlılar isyan ediyor. Lapta’nın en yüksek tepesinde bulunan manastırda kalan yaşlılar, düzlük bir alana kurulu binaya taşınmak istiyor. Yaşlıların kaldığı binanın uygun koşullara uygun olmadığını dile getiren Çevre ve Doğal Kaynakları Bakanı Dinçyürek, huzur evinin şu anda huzur evi olarak inşa edilmemiş bir binada hizmet vermeye çalıştığın kaydetti. 

“KAPASİTESİ YETERSİZ” 

Dinçyürek, kapasitesi 45 olduğu halde ancak 34 kişinin barınabildiğini çünkü binanın fiziki yapısının daha çok hastaya hizmet vermeye imkân sağlamadığını söyledi. Dinçyürek, “Bu bina huzur evi olsun diye yapılmadı. Ayrıca hiçbir hastalığı olmayan yaşlılar ile sağlıklı yaşlılar bir arada kalıyor. Oysaki insanların yaşlılığını rahat geçirebileceği bir yere ihtiyaç duymaktadır ”dedi. Dinçyürek, huzur evinin, yaşlıların huzur duyabileceği bir yere dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı. 

GÜRPINAR, “DÖRT YIL OLDU ADIM ATILMADI, BİZ YAPACAĞIZ 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar ise 2010 yılında Lapta Huzur Evi’nin eski binası tadilat edileceği gerekçesi ile orada kalan yaşlıların şimdiki binaya taşındığını ancak 4 yıl geçmesine rağmen bir adım atılmadığını söyledi. Bakanlık görevine gelir gelmez konuyu ele aldığını ve eski binayı incelediğini kaydeden Gürpınar, eski binanın onarımının mümkün olmadığını, bu nedenle 2015 yılında yaşlıların rahat edeceği yeni bir bina yapılacağını ifade etti. Gürpınar, “Biz yaşlılarımıza en iyi hizmeti vermek için çalışıyoruz.2015 yılında yaşlılarımızın kalacağı yeni bir bina yapacağız ancak o güne kadar insanlarımızı şimdiki binada korumak zorundayız” ifadelerini kullandı. 

HAYAT DEĞİŞTİ, BİZ DE DEĞİŞTİK 

Gürpınar, geleneklerimizde anne ve babaya evladın bakma olgusu olduğunu ancak gelişen yaşam koşulları ve modern yaşamın bir getirisi olarak, yaşlılara çocukların bakma devrinin geçtiğini, günün koşullarına göre böyle bir değişimin gayet normal olduğunu dile getirdi. Gürpınar, talepler doğrultusunda bu konuda hizmet vermek isteyen özel bakım evlerinin kurulduğunu, şuan ülkede beş bakım evi bulunduğunu belirterek, “Özel sektörde bu tesislerin olması doğaldır. Standartlara uydukları sürece özel bakım evlerinin olması birçok kişinin sorununu da giderecektir” dedi. Gürpnar, özel bakım evlerinin devletten izin alarak açıldığını ifade ederek, bu yerlerin denetlenmesi konusunda tüzüklerde tadilat yapılması gerektiğini, bu konuda sağlık bakanlığı ile ortak bir çalışma yaptıklarını açıkladı.