Rusya’nın Suriye konusunda attığı kararlı adımlar dünya gündeminin birinci maddesi haline geldi. Dünden bu yana birçok başkent Rusya’nın Suriye hamlelerini mercek altına aldı. Bu başkentlerden biri de Atina.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ile Yunan yetkililer Rusya’nın son Suriye hamlesini yakından takip ediyor. Diplomasi ve istihbarat kaynaklarından Rusya’nın hamlelerinden an be an haberdar olan Atina, Suriye’deki yeni gelişmelerin Doğu Akdeniz’e, Kıbrıs sorununa ve Türk-Yunan ilişkilerine etkisini araştırıyor.

Yunanistan’ın en büyük haber portalı in.gr’ın Haber Merkezi Direktörü Yannis Sergios Mandalidis, son gelişmelerin Doğu Akdeniz’e olası etkilerini Sputnik için değerlendirdi. Mandalidis’e göre, Yunanistan, Rusya’nın Suriye hamlesinin Kıbrıs ve Ege’deki dengeleri değiştirebileceği görüşünde.

‘RUSYA TÜM DENGELERİ ALTÜST ETTİ’

Son gelişmelerin Doğu Akdeniz’de tüm stratejik dengeleri alt üst ettiğini belirten Mandalidis, Suriye’deki çatışmalar özelinde, Rusya’nın adımları sonrasında büyük değişikliklerin bizleri beklediğin altını çizdi.

“Rusya’nın müdahalesi sonrasında (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad Suriye’deki gelişmelerin baş aktörü olarak konumunu güçlendirdi” diyen Mandalidis, yeni süreçte ‘Esad’sız denklemin’ artık devre dışı kaldığını ifade etti. ABD’nin uzun yıllardır sürdürdüğü ‘rejim değişikliği’ politikası da iflas ettiğini savunun Mandalidis’e göre, Yunanistan’ın perspektifinden, ABD’nin Suriye’deki manevra alanı da kısıtlandı ve bu düne dek beklenmeyen bir durumdu.

‘RUSYA DOĞU AKDENİZ’E GERİ DÖNDÜ’

“Atina son gelişmeler ışığında Rusya’nun Doğu Akdeniz’e geri döndüğünü kabul etti” diyen Mandalidis, Soğuk Savaş’ın sona ermesinin ardından başlayan ‘Rusya’nın sıcak denizlerden çekilişinin’ de son gelişmelerle sona erdiğine dikkat çekti.

Suriye’deki gelişmelerin, Rusya’nın yanı sıra İran, Suudi Arabistan ve İsrail gibi ülkelerin bölgedeki rolünü yeniden şekillendirdiğini vurgulayan Mandalidis, bu süreçte Avrupa Birliği’nin de yeni realiteye adapte olmaya çalıştığını kaydetti.

Mandalidis ayrıca, Fransa’nın IŞİD’e karşı Rusya ile eş zamanlı operasyonlara başlama kararı aldığını hatırlattı.

‘KIBRIS SORUNU VE EGE’DEKİ DENGELER DE DEĞİŞYOR’

Mandalidis, Yunanistan’daki siyaseti kulislerinde konuşulan şu önemli değerlendirmeyi de paylaştı: “Suriye eksenli tüm bu önemli gelişmelerin yanı sıra, Doğu Akdeniz’de son dönemde oluşan yeni durum Yunanistan-Türkiye-Kıbrıs üçgeninde yen bir ortam, yeni şartlar silsilesi yaratmakta.”

Atina’nın perspektifinden Irak ve Suriye’deki gelişmeler Doğu Akdeniz başta olmak üzere geniş bir coğrafyayı etkiliyor. ABD, Avrupa Birliği, Rusya ya da İngiltere’nin bölgede yaratacağı güç dengeleri kuşkusuz Kıbrıs sorununu etkileyecek; ayrıca Türk-Yunan ilişkilerine yeni unsurlar etkileyecektir. Öte yandan Atina, Suriye’deki gelişmelerin Türkiye’nin iç siyasetini etkileyeceği olasılığı üzerinde duruyor. Suriye ve Kürt sorunundaki gelişmeler ışığında Türkiye Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs ve Ege özelinde yeni politikalar geliştirme yolunu seçebilir.

Kaynak: tr.sputniknews