Duygu Alan

Karpaşa’da ikamet eden Maronitler, Kıbrıs müzakerelerinin mülkiyet konusunda tıkanacağını savundu.

74 harekatından sonra gerek Kıbrıslı Türklerin gerekse Kıbrıslı Rumların kendilerine yeni yaşam alanı ve yeni yaşam biçimi oluşturduklarını ve bu düzende yaşamaya alıştıklarını belirten Maronitler, olası bir çözüm durumunda her iki tarafın da toprak talep edeceğini, şahısların ise mallarını ya da mallarının parasal karşılığını talep edeceğini kaydetti.

Ne Güney Kıbrıs ekonomisinin ne de Kuzey Kıbrıs ekonomisinin bu yönde bir talebi karşılayacak güçte olmadığını ileri süren Maronitler, mülkiyet konusu nedeni ile Kıbrıs müzakerelerinin sonuca ulaşmayacağını savundu.

“Türk-Rum birlikte yaşayabilir”

Karpaşalı Maronitler, bazı kesimlerin “Türklerle Rumlar bir arada yaşayamaz” söylemlerinin ise doğru olmadığını savunarak “Türkler ile Rumların gayet güzel ve birbiri ile anlaşarak uzun yıllar birlikte yaşayabilir. Bunun en güzel örneği bugün Karpaşa’da yaşanmaktadır” diye konuştu.

Maronitler yerinde mutlu

Karpaşa’da yaşayan Maronitler, olası bir çözüm durumunda ise uzun yıllar önce hayatlarını kurdukları Karpaşa’yı terk etmeyeceklerini kaydetti.

Maronitler, “Çok uzun yıllardır Karpaşa’da yaşıyoruz. Evimiz, dostlarımız, akrabalarımızın birçoğu hatta vefat eden aile bireylerimizin mezarları bile Karpaşa’da. Bu nedenle olası bir çözüm durumunda hiçbirimizin evimizi, köyümüzü, yakınlarımızın mezarını ardımızdabırakıp Güney Kıbrıs’a yerleşmek gibi bir niyeti yok. Aksine çözüm olursa Güney’de yaşayan yakınlarımızın da Karpaşa’ya göç etme düşüncesi var” dedi.

Yannula Orfanu: Çözüm olursa çocuklarım Karpaşa’ya yerleşecek

Karpaşa Muhtarı Yannula Orfanu, 42 yıldır Karpaşa’da ikamet ettiğini söyleyerek olası bir çözüm durumunda Güney Kıbrıs’a göç etmeyeceğini, aksine Güney’de ikamet eden çocuklarının da Karpaşa’ya yerleşeceğini söyledi.
Basından takip ettiği kadarı ile Kıbrıs müzakerelerinde büyük gelişme kaydedildiğini belirten Orfanu, “İki kesimin bir arada yaşayabilmesini ve Kıbrıs sorunun çözümünü istiyorum ama bu konuda çok inançlı değilim. Müzakerelerin mülkiyet konusunda takılacağını ve ilerleyemeyeceğini düşünüyorum. Fakat düşüncelerimde yanılırsam ve bir çözüm olursa da benim istediğim Karpaşa’da askerin ikamet ettiği 17 hanenin gerçek sahiplerine verilmesidir” dedi.

“Karpaşa bir arada yaşayabilmenin en güzel örneği”

Yannula Orfanu, “Rum, Türk bir arada yaşayamaz” söylemelerine ise kızdığını belirterek “Karpaşa bu söylemi ortadan kaldıracak en güzel ve keskin örnektir” diye konuştu.

Orfanu şunları söyledi: “Karpaşa’da Maronitler ile Türk askeri yıllardır birlikte yaşıyor. Bugüne kadar da birbirimizden rahatsız olmadık. Kocam Andonis Orfanu 26 yıl Karpaşa muhtarlığını yaptı. Altı yıldır da muhtarlık görevini ben yapıyorum. Karpaşa bizim evimiz, yuvamız. Burada yaşamaktan mutluyuz ve köyde yaşayan herkes birbiri ile dostluk içerisinde. Hiçbir sıkıntımız yok. İnsan insan olunca araya da giren olmazsa bence her millet birbiri ile geçinebilir ve birlikte mutlu yaşayabilir.”

Marulla Hacicovanni: Kurulmuş düzenimiz var bozulmasını istemeyiz

Marulla Hacicovanni, ömrünün büyük bir kısmının Karpaşa’da geçtiğini ve evinin de Karpaşa’da olduğunu kaydetti.

Kıbrıs sorununun çözümü konusunda istekli olduğunu ancak mülkiyet konusu sebebi ile çözüm olacağı hususunda çok ümitli olmadığını kaydeden Marulla Hacicovanni, şunları söyledi: “Tabi ki Kıbrıs sorununun çözülmesini ve adil bir anlaşma ile iki toplum arasındaki siyasi sorunun aşılmasını istiyorum ama bunun olacağını da çok mümkün olduğunu sanmıyorum. Mülkiyet konusunda liderler ilerleyemeyecek. Çünkü aradan çok uzun yıllar geçti ve herkes olduğu yerde o veya bu şekilde düzenini kurdu ve kimse o düzeninin bozulmasını istemez bence. Örneğin ben uzun yıllar Karpaşa’da yaşadım, vefat eden aile bireylerimin mezarları bile Karpaşa’da ve ben artık 78 yaşındayım. Bu saatten sonra kurulmuş düzenimi bozmak istemem. Ama olası bir çözümde şuan Türk askerinin lojman olarak kullandığı kız kardeşime ait evin kardeşime geri iade edilmesini, kız kardeşimin de benimle Karpaşa’da yaşamasını isterim.”

Yannakis Orfanu: En büyük sorun mülkiyet

Sekiz yaşından beri Karpaşa’da ailesi ile birlikte ikamet eden Yannakis Orfanu, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda umutlu olmadığını kaydetti.

Yannakis Orfanu, “Tabi ki çözüm yanlısıyım ancak mülkiyet en büyük sorun ve ben bu sorunun çözümleneceğine inanmıyorum” diye konuştu.

Kıbrıs sorununun referanduma gitmesi halinde ise önce liderlerin ne konularda ve hangi koşullarla ne gibi bir anlaşma yapıldığını halklara anlatması gerektiğini belirten Yannakis Orfanu,  “Şahsen ben hangi konuda ve ne koşulda, nasıl bir anlaşmaya varıldığını bilmeden referandumda ‘evet’ veya ‘hayır’ demem” dedi.

Yannakis Orfanu, “Kıbrıs sorununun çözümü mülkiyet konusu sebebi ile çok zor. Çünkü bu sorun ancak insanlara ya mallarını ya da mallarının parasal karşılığı verilerek çözülür. Belki ben malımı isterim ama malımda şuan oturan parasını vereyim bende kalsın der, düzeninin bozulmasını istemez. Bu tam tersi de olabilir. Herkesin mallarının parasal karşılığını istediğini varsayarsak bu yönde de bir çözüm çok zor. Çünkü Güney Kıbrıs’ın ekonomik durumu ortada Kuzey Kıbrıs’ın ekonomisi de bence bu kadar büyük bir parasal yükün altından kalkamaz. Sonuç olarak müzakereler gelir ve mülkiyette tıkanır” diye konuştu.

Andonis Orfanu: Kıbrıs sorununda çözüm olmayacak

Karpaşa’nın sevilen ve gerek kişiliği gerekse ilerlemiş yaşı itibari ile saygı duyulan ismi Andonis Orfanu da müzakerelerin mülkiyet konusunda tıkanacağını ve her iki toplumun adil bir çözüm istemesine rağmen masadan olumlu bir sonuç çıkamayacağını öne sürdü.

Andonis Orfanu şöyle konuştu: “Mülkiyet sorunu en büyük sorundur. Çünkü düşünün 74 savaşında Baf’tan Kuzey Kıbrıs’a gelerek yerleşen bir çocuk şuan 45-46 yaşında. Bu çocuk büyüdü ve hayatını Kuzey Kıbrıs’ta dizayn etti. Güney Kıbrıs’ta yaşayanlar ise yeniden bir hayat kurdu yıllardır da o düzende yaşam sürüyor. Adil bir çözüm hepimizin arzusu ama kabul etmek gerekir ki hayalden öteye gitmez. Kimse kurduğu hayatı bırakıp yeni baştan bir hayat kurmaz kimse malından da vazgeçmek istemez. Kısacası bu iş olmaz.”