Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile kendisine “Türkiye gemilerini çeksin” diye haber gönderdiğini açıklayan Eroğlu, Eide’ye, “Dünya devleti Türkiye’nin, Rum’un her istediğine ‘evet’ diyeceğini sanıyorsan aldanırsın” dediğini bildirdi.

Eroğlu, Türkiye Emekli Subaylar Derneği, İstanbul Rasimpaşa Şubesi ile Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) İstanbul İl heyetini, ayrı ayrı kabul ederek, görüştü.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu bu çerçevede ilk olarak Cumhur Evcil başkanlığındaki Türkiye Emekli Subaylar Derneği, İstanbul Kadıköy Rasimpaşa Şubesi heyetini kabul etti. Heyet, Eroğlu’na ziyaret anısına plaket ve kitap takdim etti.

EROĞLU: “MASADAN KAÇMAK İÇİN BAHANELER ARIYORLAR”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, heyete, Rum tarafının müzakere masasından kalkmasıyla kesilen müzakere süreci hakkında bilgi vererek, Rumların, Türkiye’den gelen sismik araştırma gemisini gerekçe göstererek masadan kalktığını, ancak herhangi bir tacizin olmadığını, Rumların müzakere masasından kaçmak için böyle bahaneler aradıklarını kaydetti.

“O KADAR DUYDUK Kİ ARTIK YADIRGAMIYORUZ”

Eroğlu, Rumların tanımış devlet olduklarını göstermek için “egemenlik haklarımız ihlal edilmiştir” dediğini, müzakere masasından kalktığını ve “egemenlik haklarımız ihlal edilmesin, masaya dönelim” dediğini ifade ederek, “Rumların bu sözlerini o kadar duyduk ki artık yadırgamaz hale geldik… Masadan kaçan onlar, gelecekse onlar gelecek, biz zaten müzakereden kaçan taraf değiliz” dedi.

“ÖNKOŞULLARI ARTIRDILAR”

Rum lider Nikos Anastasiades’in müzakerelerde ön koşullarla hareket etmeye çalıştığını ifade eden Eroğlu, masaya oturmak için ön koşullar ortaya koyduğunu, masada otururken de ön koşullar ortaya koymak istediğini anlatarak, “Anlaşacaksak anlaşacağız, anlaşmayacaksak da oturup konuşalım çünkü anlaşalım diye oturuyoruz, sen ikide birde ön koşul koyarsan, bu müzakerelerde anlaşmak mümkün değil. Ama maalesef bu ön koşulları artırdılar” diye konuştu. 

“ANASTASİADİS EIDE İLE BANA HABER YOLLADI”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Anastasiades’in kendisine BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide ile “Türkiye gemilerini çeksin” şeklinde haber yolladığını ifade ederek, “O aracıya dedim ki; dünya devleti Türkiye’nin, Rum’un her istediğine evet diyeceğini sanıyorsan aldanırsın” diye konuştu.

“SUYUN AKIŞI YENİ YILA SARKABİLİR”

Türkiye’den gelecek suyun KKTC’ye akışının yeni yıla sarkabileceğini de ifade eden Eroğlu, ancak suyun geri dönüşü mümkün olmayan bir noktada olduğunu vurguladı.

EVCİL, 37. HÜKÜMET VE GENELKURMAY BAŞKANI’NA MADALYA VERİLMESİ İÇİN DÜZENLEME İSTEDİ

Türkiye Emekli Subaylar Derneği, İstanbul Rasimpaşa Şubesi heyeti adına konuşan Cumhur Evcil de, gazilere verilecek madalya konusuna değinerek, Barış Harekatı’nda gazi unvanına kavuşan herkes yanında o dönemin Türkiye’deki “Gazi kabinesi” olarak niteledikleri, Türkiye’nin 37. Hükümet üyeleri ile o dönemin Genelkurmay Başkanı’na da madalya verilmesi için düzenleme yapılmasını istedi, bu konuda bir liste sundu.

Cumhurbaşkanı Eroğlu ise bunu değerlendireceklerini söyledi.

TEMAD HEYETİ

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ardından Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) İstanbul İl Başkanı İbrahim Koldamca başkanlığındaki heyeti kabul etti.

Eroğlu, emekli astsubayları KKTC’de görmekten ve kendisine ziyaret gerçekleştirmelerinden dolayı memnuniyet duyduğunu dile getirerek, bu ziyaretlerin devamından yana olduklarını ve çok anlamlı bulduklarını vurguladı.

Eroğlu, Kıbrıs davasını bugünlere birlikte taşıdıklarını kaydederek daha güzel günlere taşıyacaklarına da inanç belirtti.