Ece Göksedef

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Anastasiadis, Türkiye'nin, doğalgaz araması yapılan bölgeye savaş gemilerini gönderdiğini öne sürerek müzakere sürecinden çekildiğini açıkladı. Türk tarafının müzakerecisi Kudret Özersay, Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada BM aracılığı ile temasların süreceğini, Rum tarafının masadan kalkmak için 'bahane aradığını' söyledi.

Kıbrıs’ta Türk ve Rum yönetimleri arasında 11 Şubat’ta yeniden başlayan müzakere sürecinde yine kriz çıktı. Temmuz ayında masadan kalkan ve geçen ay ikna edilen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis bu kez, Türkiye’nin doğalgaz arama sahasına savaş gemileri gönderdiğini iddia etti. Anastasiadis, Parti Başkanları Zirvesi’nin ardından yaptığı açıklamada,  Rum tarafının müzakerecisi Andreas Mavroyannis ve müzakere heyetiyle görüşmelerden çekilme kararı alındığını söyledi. Rum Kesimi, Bahama bandıralı SAIPEM 10000 isimli gemiyle 9. Parsel olarak bilinen sahada sondaj çalışmasına başlamıştı.

'Zaten istekli değillerdi, bahane ettiler'

Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Kudret Özersay, Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada BM aracılığı ile temasların süreceğini, Rum tarafının masadan kalkmak için 'bahane aradığını' söyledi:

“Mavroyannis ve BM temsilcisi ile görüştüm. Mavroyannis bana, 'mevcut şartlar devam ettikçe gerek liderler gerek müzakereciler düzeyinde görüşme mümkün olmayacak, sadece BM ile görüşeceğiz' dedi. Ban Ki-Moon'un özel temsilcisi Eide zaten bu akşam Mavroyannis ile görüşecekti, yarın sabah da benimle görüşmesi var. BM aracılığıyla temasımız devam edecek. Sonrasında durum daha da netleşir."

Özersay, Anastasiadis'in sadece 9 Ekim'de yapılacak görüşmeyi değil tüm süreci askıya aldığını, ön şarta bağladığını söyledi:

"Zaten pazarlık aşamasında gelindiğinden beri istekli değillerdi, bu durumu bahane ettiklerini düşünüyorum. İlerleyen saatlerde niteliğini göreceğiz ama kapsamını bana bu şekilde açıkladılar. Emteresan olan, fiili durumu yaratan kendileri olmasına rağmen aynı kazı işlemiyle ilgili olarak müzakere sürecini askıya alan da kendileri..."

Kaynak: Al Jazeera