Çiğdem Aydın

Türkiye’nin, 20 Ekim Salı gününden itibaren Kıbrıs’ta sismik araştırma, Rum tarafının ise aynı dönemde Rusya ve İsrail’in de katılacağı bir hava ve deniz tatbikatı başlatacak olması, olası çatışma tartışmalarını da gündeme getirdi.

Rum Ulusal Konseyi’nin yarın olağanüstü bir toplantı düzenleyerek, Türkiye’nin bölgedeki faaliyetlerini masaya yatıracağı ve bir dizi kararlar üreteceği belirtiliyor.

Diyalog’un, yaşanan gelişmelerle ilgili olarak görüşlerine başvurduğu Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Türkiye’nin sismik araştırma başlatması nedeniyle herhangi bir gerginlik beklemediğini söyledi. Nami “Türk tarafı hangi tarafta nasıl arama yapacağını açıkladı. Arama yapılacak olan bölge ile Rumların arama yaptığı bölge iç içe girmiyor. Dolayısıyla bir gerginlik bekleyişi içinde değilim”dedi.

Nami; Kıbrıslı Türklerin, iki kurucu ortakdan biri olduğunu ve adanın tüm zenginliklerinde hakkı olduğunu anımsatarak, bu gerçeğin Birleşmiş Milletler tarafından kayıtlara geçirildiğini söyledi.

Müzakereler devam etmeli

Rum tarafının, Türkiye’yi suçlayıcı eylemlerden vazgeçerek masaya dönmesi gerektiğini söyleyen Bakan Nami “biz masayı terk etmiş değiliz. Olduğumuz yerde duruyoruz ve Rum tarafının da müzakere sürecini kaldığı yerden devam ettirmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu. Nami şöyle dedi:

 “Türk tarafı olarak müzakere masasının tekrar kurulmasını bekliyoruz. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanı da Birleşmiş Milletler nezdinde bir girişim yaptı ve Genel Sektere mektup göndererek bu konuda girişim yapmalarını istedi. Ben en erken zamanda masaya dönmelerini bekliyorum.”

Dışişleri Bakanı Nami “Türk donanmasına ait gemilerin de Kıbrıs açıklarına gelmesi nedeniyle gerginliğin tırmanacağı, böylelikle sınır kapılarının kapanacağı yönündeki endişelerin artmasını nasıl yorumlarsınız?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Rum tarafı bu konuda spekülatif haberler yapmıştır. Fakat Rum İçişleri Bakanı açıklama yaparak böyle birşeyin gündemlerinde olmadığını belirtmiştir. Bu nedenle de sınır kapılarının kapanacağını düşünmüyorum.”