Azerbaycan Yazarlar Birliği üyesi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı ödüllüsü Raul Masum, 17 Nisan’da Mağusa’da yaşanan olaylarda kendilerinin suçlandığını, medyada haksız eleştirlere uğradıklarını söyledi. Azerbaycanlı öğrencilerin itirazının haklı boyutta olduğunu savunan Masum, o gece yaşanan kavga olayına Vartanyan’ın gelmesine olunan itirazdan daha çok, polislerin itiraz sırasında öğrencilerden birinin omuzunda taşıdığı Azerbaycan bayrağını ardı ardına üç defa almaya teşebbüs etmesinin neden olduğunu söyledi.

Öğrenciler itiraz etti

R. R. Denktaş adına Kongre Merkezinde, 17 Nisan’da Türkiye’den gelen sanatçılar, Levent Özdilek ve Armeni asıllı Arat Vartanyan’ın “Acı Tatlı Aşk” adlı tiyatro gösterilerinin gerçekleştiğini ifade eden Raul Masum, “Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde okuyan Azerbaycanlı öğrencilerin buna itirazları Mağusa polisi tarafından sert tepkiyle karşılanmıştır” dedi. Türkiyeli öğrencilerin de katıldığı bu itirazdaki amaçlarının, Türk yurdunda bir Ermeni’ye gösterilen saygıyı ve yüzlerce Azerbaycanlı öğrencilerin gözleri önünde bu gecenin düzenlenmesinin nedenini öğrenmek olduğunun altını çizen Masum şunları söyledi: 

“Polisin, Azerbaycanlı öğrencilerin elinden bayrağı almak istemesi kavgaya sebep oldu”

“Aslında o gece yaşanan kavga olayına Vartanyan’ın gelmesine olunan itirazdan daha çok, polislerin itiraz sırasında öğrencilerden birinin omuzunda taşıdığı Azerbaycan bayrağını ardı ardına üç defa almaya teşebbüsü neden olmuştur. Bayrağı elinden vermek istemeyen öğrencinin yardımına diğer öğrencilerin de gelmesi polislerle karşı karşıya gelinmesine neden olmuş ve kavgayla sonuçlanmıştır. Bir polis görevlisinin başından yaralandığı iddia olunan o gecede, ona yakın öğrencinin de kol, bacak ve göğüslerinde ezilmeler de olmuştur.”

“Olay Azerbaycan medyasına yansıdı”

Bu olayın Azerbaycan medyasına da yansıdığını ifade eden Masum, Azerbaycan’ın bu tatsız olaydan rahatsız olduğunu belirterek, olayın açıklığa kavuşturulmasını istedi. 
Medyanın bu olayı yanlı başlıklarla verdiğini kaydeden Masum, “Hocalı katliamının izleri daha gözümüzün önünden gitmemişken, Ermeni bir oyuncunun buraya getirilmesi doğru değildi. Biz zaten masum bir eylem yaptık. Polisin bayrağı almak istemesiyle olay büyüdü. Bir an önce gerçeğin açıklığa kavuşturulmasını, gereğinin yapılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Yasal işlem başlatılmıştı

“Acı, Tatlı Aşk” isimli tiyatro oyunu için Kıbrıs’ta bulunan Ermeni sanatçı Aret Vartanyan, oyun öncesi, DAÜ’de öğrenim gören çoğunluğunu Azeri öğrencilerin oluşturduğu bir grup tarafından protesto edilmişti. Polisin açıklamasına göre, olaya karışan yaklaşık 80 öğrenciden 3’ü hakkında “kanunsuz topluluk, uygunsuz tavır, hareket, tecavüzkâr alet taşıma ve rahatsızlık” suçundan yasal işlem başlatıldı.