Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Mustafa Naimoğulları, Güneyde küçükbaş hayvanlarda görülen “Mavi Dil” hastalığının bulaşma riskinden dolayı, Kuzey Kıbrıs’ta da önlem alınması gerektiğini duyurdu.

Naimoğlulları yaptığı yazılı açıklamada, Veteriner Dairesi, Tarım Bakanlığı ve Hükümetin bu konuda alması gereken önlemlerle ilgili önerilerini paylaştı.

Larnaka’ya bağlı Beyarmudu sınır kapısına yakın olan Pile ve Trulli köylerinde 19 Eylül’de  küçükbaş hayvanlarda görülen hastalığın, hayvan ölümlerine yol açmasına rağmen, Kuzey Kıbrıs yetkili makamları tarafından hiçbir önlem alınmamasını eleştiren Naimoğulları, kuraklığın da etkisiyle sokucu sinekler tarafından bulaşan hastalığın, ekonomik kayıplar ve hayvan ölümlerine yol açtığını söyledi.

Hastalığın kuzeydeki çiftliklere kadar yayılması halinde üreticinin hastalıktan dolayı ciddi anlamda mağdur olacağını ifade eden Naimoğulları, alınması gerek önlemleri şöyle sıraladı:

“Acilen hastalığın görüldüğü bölgelere yakın olan Beyarmudu ve 2,5 Mil Kapısı’nda hertürlü aracın geçişlerinde dezenfekte işlemlerinin yapılması gerekir.

Her şekilde Pile ve ara bölgedeki hayvanların canlı damızlık veya kasaplık olarak geçişlerinin durdurulması.Yani Hayvancılık Dairesi hayvan hareketlerinin sınırlandırılması için her hafta  vermiş olduğu izinleri belli bir süre dondurulması için gerekli yazıyı gümrüğe bildirmesi.

Bütün sınır kapılarında dezenfekte ve sokucu sineklerle mücadele başlatılıp ilaçlamalar yapılmalı.

Gümrük Dairesi ve Polis Genel Müdürlüğü özellikle  hastalığın görüldüğü bu hassas dönemde gümrük ve sınır kontrollerini artırarak hiçbir şekilde gayri yasal yolla canlı hayvan geçişlerine müsade etmemelidirler.

Beyarmudu ara bölgesindeki ağıllarda ve kuzeydeki sınır köylerinde heran hastalık bulaşabilir düşüncesiyle ilaçlama ve sokucu sineklerle mücadele yapılmalıdır.

Gerekirse Veteriner Dairesi güneydeki Veteriner Dairesi ile görüşerek ortak mücadele etmek için görüş alışverişinde bulunmalıdırlar.

Özellikle bu tür viral hastalıklardan hayvancımızın mağdur olmaması için hükümet ve hükümetin bütün kurumları işbirliği içinde çalışmalı, ayrıca hayvancılarımıza gerekli bilgiler verilerek onların da önlem almaları sağlanmalıdır. Ancak zamanında tedbir ve önlemler alınması durumunda bu hastalığın bulaşmaması için yardımcı olunabilir.”

* * *

VETERİNER DAİRESİ,  PİLE VE ARA BÖLGEDEN HAYVAN GEÇİŞLERİNİ DURDURDU

Veteriner Dairesi, Güney Kıbrıs’ta küçükbaş hayvanlarda görülen mavi dil hastalığı nedeniyle Pile ve ara bölgeden KKTC’de kayıtlı hayvan üreticilerine ait hayvan geçişlerini durdurdu.

Veteriner Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre karar, ikinci bir duyuruya kadar geçerli olacak.

Bölgede sokucu sineklere karşı Güney Kıbrıs’ta yapılan uygulamaya paralel ilaçlama başlatıldığını da duyuran Daire Müdürü Hüseyin Ataben, “gulicoides” cinsi sokucu bir sinek türü aracılığıyla bulaşan mavi dil hastalığının küçükbaş hayvanlarda klinik semptomlarla kendini gösterdiğini, ancak büyükbaş hayvanlarda gözle görülür belirti vermediğini kaydetti.

Açıklamaya göre, küçükbaş hayvanlarda göz ve burun çevresinde akıntı ve kabuklanma, salya artışı, ağızda yara, vücut ısısı artışı, özellikle göz ve burun çevresinde şişkinlik, deri üstü veya deri altında kanama, solunum problemleri ve nefes almada zorluk gibi klinik belirtiler ile teşhis edilebilen hastalık, Güney Kıbrıs’ta en son 2014 yılında görülmüştü.

Bölgedeki üreticilerin hastalık hakkında bilgilendirildiğini de kaydeden Ataben, şunları ifade etti:

“Hayvan üreticilerimize bu hassas dönemde Güney’deki üreticiler ile karşılıklı ziyaretlerini askıya almalarını tavsiye ettik. Üreticilerimizin hayvanlarını mavi dil hastalığından korunmak için Güney’deki üreticilerin hayvanlarını otlattıkları bölgelerden de uzak tutmaları gerekiyor.”

Mavi dil hastalığının hayvanlardan veya hayvansal gıdalardan insanlara buluşmadığını, bu nedenle halk sağlığını riske atan bir durum olmadığını bildiren Ataben, iki tarafın veteriner teknik komitelerinin konuyla ilgili görüş alış verişi için çarşamba günü bir araya geleceklerini ekledi.