Hayat Pahalılığı, mayıs ayında, önceki aya göre yüzde 0,76 yükseldi.

Başbakanlık  Devlet Planlama Örgütü (DPÖ), 2016 yılı Mayıs ayı Hayat Pahalılığı rakamlarını açıkladı.

DPÖ Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu konuyla ilgili açıklamasında “2016 yılı Mayıs ayı Enflasyonu’nda (Tüketici Fiyatları Genel Endeksi) bir önceki aya göre yüzde 0.76, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 1.86 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.87 artış gerçekleşti” dedi.

Muhtaroğlu bir önceki aya göre, endekste bulunan 230 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 82 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş yaşandığını belirtti.

EN YÜKSEK ARTIŞ LİMONDA

En yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç malın yüzde 96.70 ile limon, yüzde 52.44 ile golyandro ve yüzde 41.84 ile ilaçlar olduğunu belirten Muhtaroğlu, en yüksek fiyat düşüşünün ise yüzde 62.45 ile dolmalık biber, yüzde 60.69 ile domates ve yüzde 51.55 ile çarliston biberde yaşandığını kaydetti.

Tüketici Fiyatları Endeks’inde yer alan 12 ana grubun 11 ana grubunda artış, 1 ana grubunda da azalış yaşandığını dile getiren Muhtaroğlu şunları kaydetti:

“En yüksek artış sağlık ana grubunda olmuştur. Bu grupta, vitaminler, romatizma ilaçları, şeker hastalığı ilaçları, enfeksiyona karşı ilaçlara yapılan zamlar nedeniyle artış yaşanmıştır. Ulaştırma ana grubu, uçak bilet ücretlerindeki fiyat artışları ile akaryakıt zamları nedeniyle en çok artış gösteren ikinci ana grup olmuştur.

Mayıs ayında endekse yansıyan tüm döviz kurlarının aylık ortalaması artı olmuştur. En fazla artış gösteren üçüncü ana grup olan eğitimde de döviz kurlarındaki artışlar nedeniyle özel okul ücretlerinde artı değerler gerçekleşmiştir.

Giyim ve ayakkabı ana grubunda yaz sezon ürünlerinin piyasaya gelmeye devam etmesiyle fiyatlardaki artışlar devam etmiştir.”

UCUZLAYAN TEK ANA GRUP GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER

Mayıs ayında eksi değer gösteren tek ana grubun gıda ve alkolsüz içecekler olduğunu dile getiren Muhtaroğlu, bunun taze sebzeler, kırmızı mercimek, kola, çay, gazoz, hellim ve dana etindeki fiyat düşüşlerinden kaynaklandığını dile getirdi.