Bazı bankaların borcu olan vatandaşlara; ‘maaşları üzerinde ilgili bankanın tam yetkili olduğu, maaşlarının ilgili bankaya rehin olduğu, ayrıca borçlu kişinin ikramiye, kıdem tazminatı ve ihtiyat sandığı birikimlerini bankanın rehin hakkı’ olduğu yönünde bir senet imzalattığı ortaya çıktı.

ANAYASA MAHKEMESİ’NİN KARARI BEKLENİYOR: Mazbata mağdurlarının dört gözle beklediği ‘Borçların Yeniden Yapılandırılması Yasası’nın çıkarılmasının ardından Bankalar Birliği’nin, bu yasanın Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasıyla başvurduğu Anayasa Mahkemesi’nden bu hafta karar çıkması bekleniyor.

“BANKALARDAN YASADIŞI YENİ BİR YÖNTEM”: Yapılandırma Yasası, yürürlükte olduğu halde, borçluların yapılandırma için bankalara başvurduğu ancak bankaların yasayı uygulamadığı belirtilirken; Detay Gazetesi, mahkeme kararının yaklaşmasıyla bazı bankaların yasal olmayan farklı bir yönteme başvurduklarını ortaya çıkardı. Bazı bankaların, son bir haftadır yeni bir uygulama başlattıkları ve borçluların tüm gelir ve geleceklerini ipotek altına almak için senet imzalattırdıkları öğrenildi.

Rana SARRO

Mazbata mağdurlarının dört gözle beklediği ‘Borçların Yeniden Yapılandırılması Yasası’nın çıkarılmasının ardından Bankalar Birliği’nin, bu yasanın Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasıyla başvurduğu Anayasa Mahkemesi’nden bu hafta karar çıkması bekleniyor.

Yapılandırma Yasası, yürürlükte olduğu halde, borçluların yapılandırma için bankalara başvurduğu ancak bankaların yasayı uygulamadığı belirtilirken; gazetemiz Detay, mahkeme kararının yaklaşmasıyla bazı bankaların yasal olmayan farklı bir yönteme başvurdukları öğrenildi.

“TÜM MAAŞLARINA VE SOSYAL HAKLARINA EL KONUYOR”

Bazı bankaların, borçlu vatandaşlara tüm maaşlarının bankanın kullanımına denetim ve kontrolüne bırakılması yönünde belge imzalattırıldığı gündeme geldi. Borçlu kişiye imzalattırılan bu senedin, ilgili bankayı maaşı üzerinde tam yetkili kılması, maaşının rehin olduğunu beyan etmesi, ayrıca borçlu kişinin ikramiye, kıdem tazminatı ve ihtiyat sandığı birikimlerine rehin hakkı yönünde olduğu belirtildi. Borçlu vatandaşlara imzalattırılmak istenen bu belgelerin, avukata danışılmak üzere talep edilmesi halinde ise, banka tarafından vatandaşa verilmediği de bildirildi.


KAZIM AND: “BANKALAR YENİ BİR UYGULAMA BAŞLATTI”

Konuyla ilgili Detay Gazetesi’ne konuşan Faiz ve Mazbata Mağdurları Komitesi Genel Koordinatörü ve Sözcüsü Kazım And, “Hiç kimsenin, bir kişinin tüm maaşına el koyma hakkı yoktur. Bu ancak yargı kararıyla mümkün olabilir. Mahkeme kararında dahi, yasaya göre kişinin tüm maaşına el konamaz” diye konuştu. Konuyla ilgili Kazım And gazetemiz Detay’a şunları söyledi:

“Bazı bankalar, son birkaç gündür ansızın yeni bir uygulama başlattılar. Bankaya borçlu vatandaşları çağırarak, önlerine bir belge konuyor. Maaşları, emekli maaşları, sosyal sigorta veya sosyal sigorta emekli maaşlarının tamamı, ihtiyat sandığı birikimleri, kıdem tazminatları ile emeklilik ikramiyelerinin tamamını bankanın kullanımına, denetim ve kontrolüne itirazlarının olmadığına dair belge imzalattırıyor. Gözü doymayan ve yerel tefeci olarak faaliyetlerini sürdüren bankaların bu yaptığı bir rezillik ve cinayettir.”

“KADININ SİGORTA EMEKLİ MAAŞINA EL KONMAK İSTENDİ”

“Bankaya borçlu olan ve borcunu ödeyemeyen bir vatandaş, ipotekleri sattırılmak için icraya kondu. Şimdi de, bir banka tarafından çağırıldı ve bir belge imzalatılmak istendi. Banka tarafından, vatandaşın sosyal sigorta emekli maaşına el konmak istendi. Kadın da, senedi alıp avukatına danışmak istedi. ‘Belgenin bankadan dışarıya çıkarılamayacağı’ yanıtını aldı. Senedin fotokopisini istedi ve veremeyeceklerini söylediler.

“HİÇ KİMSE BİRİSİNİN MAAŞINA EL KOYAMAZ”

“Hiç kimsenin bir diğerinin maaşının tamamına el koyacak hak ve yetkisi yoktur. Anayasa ve yasalara da bu aykırıdır. Kişinin asgari geçim düzeyi hesaplanarak, maaşının ancak yargı kararıyla, bir bölümüne el konulabilir. Yasa bunu söyler. Ancak bankalar farklı sözleşmeler imzalatmaya çalışıyorlar.”

“SAKIN OLA İMZALAMAYIN!”

“Eğer insanımız gider bunları imzalarsa yarın bu insanları savunamayacağız.  Sakın ola gidip imzalamasınlar. Eğer imzalamak durumundaysalar, bu senetlerin bir fotokopisi istenip, mutlak surette, finans danışmanı, muhasibi veya avukatlarına danışsınlar.”

“BU HAFTA KARAR ÇIKMASI BEKLENİYOR”

“Yüksek faiz, temerrüt faiz ve bileşik faizlerle ödenemeyecek duruma gelen borçlar, yaklaşık bir yıldır uygulanan bu yasa ile ödenebilecek seviyeye çekildi. Bu yasanın Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasıyla başvurulan Anayasa Mahkemesi’nden bu hafta karar çıkması bekleniyor. Bankalar Birliği, Anayasa’nın 163’üncü ‘mahkeme kararları değiştirilemez, geciktirilemez ve uygulanır’ maddesine aykırı olduğunu iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Anayasa’nın 46’ncı maddesinde ise; “sözleşmeler kamu güvenliği, kamu menfaati, tüketici haklarının korunması ve sosyal adalet ilkeleri çerçevesinde sözleşmeler kısıtlanabilir, değiştirilebilir veya uygulanmayabilir” der. Biz de diyoruz ki, daha önce verilen mahkeme kararları, ‘Kamu menfaatini ilgilendirir ve sosyal adalet ilkelerine aykırıdır.”

BORÇLU F. A: “TÜM HAKLARIMI BANKAYA VERİYORUM TAAHHÜTÜ”

Demirhan’da sakin isminin baş harfleri F. A. olan bankaya borçlu bir kadın, ilgili bankada yaşadığı olayı Detay Gazetesi’ne anlattı. F. A, “Bilindiği gibi bankalara borçlu vatandaşların maaşları, borcunun olduğu bankaya yönlendirilir ve borcunun taksitleri maaşlarından kesilir. Bizden bir kâğıt imzalamamız istendi. Yazının özeti tüm haklarımı bankaya veriyorum. Bu kâğıdı ben imzalamadım. Borçlular böyle bir yazıyı imzalamasınlar. Banka tarafından imzalatılmak istenen yazıda aynen şöyle yazıyor” dedi.

“KÂĞITTA NE YAZIYOR?

“Kredilerinin ve tüm mükellefiyetlerinin ödenebilmesine teminen, maaşının ilgili bankaya aktarılmasına,  beyan ve talep eder, bu hususta ilgili bankayı maaşım üzerinde tam yetkili kılarım. Ve bu yetkinin, ilgili bankanın yazılı izni olmadan hiçbir şart ve koşulda, tadil veya iptal edilmeyeceğini, gayri kabulcü olarak, kabul, beyan ve taahhüt ederim. Bu bankanın ilgili kurumlara bildirilinceye kadar, maaş veya emekli maaş hesabımı, başka bir bankaya veya kuruma nakletmeyeceğimi, maaşımın rehin olduğunu kabul ve beyan ederim. Bu borç bitene kadar, kişi maaşını alamayacak duruma düşerse, ikramiye, kıdem tazminatı, ihtiyat sandığı, ilgili bankanın lehine rehin hakkı doğar.”