Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri bugün Cumhuriyet Meclisi Başkanı Dr. Sibel Siber’i ziyaret ederek, kamuoyunda oluşan bazı yargıları aşmak adına adaletin daha erken tecelli edebilmesi ve adil bir yargı düzeninin sağlanması amacıyla gerekli olduğunu düşündükleri anayasal değişikliklerle ilgili önerilerini sundu.

Kabulde konuşan Şafak Öneri, bu sıkıntıların başında Anayasa’da belirtilen Yüksek Mahkeme yargıç sayısının yetersizliğinin geldiğini söyledi.

İdari davaların iki dereceli olmasının da sıkıntı yarattığını söyleyen Öneri, aciliyet sıralamasında önde gördükleri başka sorunlar bulunduğunu da ifade etti.

Öneri, Anayasa’da yargı ile ilgili bölümde de yapılması gereken çok daha fazla düzenleme bulunduğu görüşünde olmalarına rağmen tartışmaya müsait bir zaman olmadığından, öncelikleri arasında gördüklerinin ele alınabilmesi için Anayasa’nın 5 maddesinde değişiklik yapılması isteğinde olduklarını anlattı.

Bu değişikliklerle ilgili görüşlerini Meclis’e de aktararak sürecin koordinasyon açısından önemli olduğunu vurgulayan Öneri, siyasi partiler tarafından bir konsensüs sağlanabilirse bunların öneri haline getirilip Meclis’e sunulması ve yasallaşması, sonra da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde halk oylamasına sunulmasını amaçladıklarını anlattı.

Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, bu amaçla tüm siyasi partilere ziyaretler gerçekleştirdiklerini, tümünden olumlu ve sıcak bir ilgi gördüklerini ve bunun kendilerini umutlandırdığını ifade etti.

Öneri, katkılarını ve desteğini almak için Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sayın Dr. Sibel Siber’i de ziyaret ettiklerini kaydetti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber kabulde konu ile ilgili bilgisi olduğunu, yapılacak olan değişikliklerin özellikle “geç tecelli eden adaletin adalet olmayacağı” yönündeki yargıları ortadan kaldıracak içerikte olmasının önem arz ettiğini belirtti.

Siber, Yargının işleyişi ile ilgili Anayasal bir değişiklik yapılması gerekliliğinin sunulan öneri ile talep edilen yasa önerisinin consensus sağlanması ile toplumun günlük yaşamında ve yaşam kalitesinde olumlu etkileri olacağının aşikar olduğunu belirtti.

Yargının önünün açılmasının elzem bir durum olduğunu dile getiren SiberMeclis Başkanı olarak üzerine düşen sorumluluğu yerine getireceğini söyledi.