Cumhuriyet Meclisi Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi’nde Cumhuriyet Meclisi’nin 20 milyon 963 bin 500 TL tutarındaki 2016 bütçesi oy birliğiyle kabul edildi.

SİBER: “BİNA ESKİ VE YIPRANMIŞ”

Meclis bütçesiyle ilgili ilk sözü alan Meclis Başkanı Sibel Siber, kurumsallığın çok önemli olduğunu, bu alanda eksikliklerin farkında olduklarını, Meclis binasının eski ve yıpranmış olduğunu, bakıma ihtiyaç duyulduğunu söyledi. 
Meclis’in yasama yani yaşamın kalitesini artırma alanında faaliyetler yaptığını, motivasyonun yüksek olması gerektiğini belirten Siber, bu bilinçle çalışılması gerektiğini kaydetti.

“81 MEMUR, 14 İŞÇİ, BİR MÜŞAVİR”

Siber, Meclis’te 81 memur, 14 işçi, bir müşavir olduğunu belirterek, müşavir yaratılmadığını, 10 müşavirin Meclis’te çalıştığını ifade etti. Siber, kendi görevi döneminde hiç müşavir yaratılmadığını söyledi.

Bine yakın oturumun dijital platforma taşındığını anlatan Siber, web sitesinde bilgiye ulaşılabileceğini belirtti.

Siber, göreve geldiği tarihten itibaren gerçekleştirilen yenilik ve çalışmaları anlattı.

“TASARRUF, ŞEFFAFLIK, HESAP VEREBİLİRLİK VE DİYALOG”

Tasarrufa önem verdiklerini belirten Siber, şeffaflık ve hesap verebilirlik ile diyaloga önem verdiklerini vurguladı.

TATAR: “VERİMLİLİK SORGULANMALI”

Daha sonra söz alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, milletvekillerinin daha verimli olmasını temenni ederek, ne kadar verimli olunduğunu her zaman sormak gerektiğini söyledi.

Tatar, bazı komitelerin TBMM’ye gittiğini ancak bütçe komitesinin gidemediğini söyleyerek, eleştiride bulundu.

Meclis binasının durumunu da eleştiren Tatar, eski ve yıpranmış olduğunu, ileriki günlerde iş yapılamaz hale geleceğini söyledi.

Tatar, “Bize yakışır bir bina mutlak surette inşa edilmelidir” dedi.

Seçim sistemine de değinen Tatar, bu konunun ciddi şekilde ele alınmasını istedi. Bölgeciliğin sağlıklı olmadığına inanıldığını belirten Tatar, “Meclis’in bu konudaki iradesi ne durumdadır?” diye sordu.

Yurtdışı gezilerinin raporlarının verilmesi gerektiğini söyleyen Tatar, katkısı olacak gezilere gidilmesi, gereksiz yere gidilmemesini istedi.

GÜNDÜZ: “GÜVENLİK YETERLİ DEĞİL”

DP UG Milletvekili Menteş Gündüz, Meclis’teki personel eksikliği sorununa değindi.

Meclis’te güvenlik konusunda zafiyet olduğunu, yeterli olmadığını söyleyen Gündüz, dünyada terörün giderek arttığını, dolayısıyla daha etkili güvenlik tedbirler alınması gerektiğini belirtti.

Gündüz, Meclis’in bütçe sorunları nedeniyle bazı sıkıntılarını aşamadığını kaydetti.

BEROVA: “MECLİS ÜLKENİN SEMBOLÜ”

DP UG Milletvekili Özdemir Berova, Meclis’in ülkenin sembolü olduğunu, görsel anlamda da önem taşıdığını söyledi.

Berova, “Maalesef bizim Meclis’te bu olgunun yaratılması mümkün değil” dedi.

Milletvekillerinin yasa sunması için ortama ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Berova, çalışmaya uygun ortam bulunmadığını ifade etti.

Meclis komitelerinde yasaların beklediğini, yığılmanın söz konusu olduğunu söyleyen Berova, hızlı ve verimli olması için komitede görüşülmesi öncesi teknik çalışma yapılmasını talep etti.

Berova, Meclis’in yasa üretme konusunda sıkıntıları bulunduğunu, personel sıkıntısı yaşandığını, bu konuda bir adım atılamadığını belirtti.

OĞUZ: “KADRO VE ALT YAPI EKSİK”

UBP Milletvekili Dursun Oğuz, milletvekillerinin performansı artırmaya odaklanması gerektiğini söyleyerek, en büyük eksikliğin kadro ve alt yapı olduğunu ifade etti.

Alt yapının güçlendirilememesi, ekiplerin çoğaltılamamasının başarıyı düşürdüğünü belirten Oğuz, öncelikli olarak altyapı ve personel eksikliklerinin giderilmesi gerektiğini söyledi.

TAÇOY: “DEĞİŞEN İÇ TÜZÜK TAM UYGULANMALI”

DP UG Milletvekili ve Genel Sekreteri Hasan Taçoy, Meclis’te personelin özveri ile çalıştığını, olağanüstü gayret gösterildiğini söyledi.

Taçoy, motivasyon kırıcı bazı uygulamalar olduğuna değindi.

Meclis’te güvenlik sıkıntısı yaşandığını söyleyen Taçoy, bunun kısa sürede giderilmesi gerektiğini dile getirdi.

Anayasa değişikliğine halkın “hayır” dediğini belirten Taçoy, bu konunun nedenlerinin Meclis’te yeterince tartışılmadığını söyledi.

Meclis’te yapılan konuşmalara da değinen Taçoy, yapılan çalışmaların tek kalemden çıkmasının, bir basın görevlisi tarafından aktarılmasının önemli olduğunu kaydetti.

Taçoy, değişen iç tüzük kurallarının tam olarak uygulanması gerektiğini vurguladı.

Milletvekillerinin yurt dışında katıldıkları çalışmaların önemli olduğunu söyleyen Taçoy, raporların sunulması gerektiğini ifade etti.

SİBER: “MECLİS’İN SESİ ULUSLARARASI PLATFORMLARDA DUYURULMALI”

Konuşmaları yanıtlayan Meclis Başkanı Siber, yeni bir Meclis binası için çalışma olmadığını, tadilat için çalışma yapılacağını söyledi.

Milletvekillerinin yurtdışı çalışmalara katılması konusunda değinen Siber, Meclis’in sesinin uluslararası platformlarda duyurulması gerektiğini, seçilmiş milletvekillerinin bu platformlara katılmasının kendileri için önemli olduğunu kaydetti.

Siber, yurt dışına giden milletvekillerinin raporlarını getirdiğini, bundan sonra bu raporların dağıtılacağını kaydetti.

Siber, komitelerin yurtdışı ziyaretinden fayda sağlanacaksa bunu destekleyeceklerini ifade etti.

“TEDBİRLERE TEPKİ GÖSTERİLDİ, DAHA ETKİN GÜVENLİK İÇİN ÇALIŞMA YAPACAĞIZ”

Siber, güvenlik önlemleri konusuna da değinerek, güvenlik için alınan tedbirlere tepki gösterildiğini anımsattı; daha etkin bir güvenlik için çalışma yapılacağını kaydetti.

“Meclis Engel Değildir” Projesi için 468 bin TL öngörüldüğünü söyleyen Siber, 25 Kasım’da proje için teklif alınacağını kaydetti.

Teknik ekip yetersizliği olduğuna işaret eden Siber, Meclis’in basın ve halkla ilişkilerinin zayıf olduğu yönündeki eleştirilere değindi. Siber, “Meclis kurumsal yapıya kavuşmadı. Bir basıncısı yoktur. Bütçesi yetersizdir. Meclis’in bir kamerası yoktur” dedi.

Siber, hizmet içi eğitime çok önem verdiklerini kaydetti.

Maliye Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Havutçu da söz alarak, Meclis’in tadilat projelerinin karşılanmasına yönelik gerekli bütçenin sağlanması için gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi.

Komite Başkanı Soyer yeniden söz alarak, bütçe çalışmaları bittikten sonra ihale yasasının ele alınması önerisinde bulundu.

Konuşmaların ardından, oylamaya geçildi ve Meclis bütçesi oy birliğiyle onaylandı.

Komite daha sonra Başbakanlık bütçesini görüşmeye başladı.