AK Parti, CHP, HDP ve MHP tarafından çocuk istismarın önlenmesine yönelik Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına ilişkin önerge, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.Genel Kurulu yöneten Başkan vekili Ahmet Aydın, sonucu "Oybirliği ile kabul edilmiştir" diye açıkladı. Komisyon, 3 ay süre ve 15 üyeyle Ankara dışında da çalışacak.

MHP'nin çocuk istismarının önlenmesine yönelik Araştırma Komisyonu kurulması önerisi 23 Mart günü CHP ve HDP'nin 'Evet' oyu kullanmasına rağmen, Meclis Genel Kurulu'nda reddedildi. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, muhalefetin çoğunlukta olmasına rağmen AK Parti'nin oylama yapılırken 32 milletvekiliyle temsil edildiğini ve Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın'ın iktidar çoğunluktaymış gibi karar verdiğini savundu. AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise aynı günün akşamı yaptığı açıklamada CHP, HDP ve MHP grup başkanvekilleriyle görüştüğünü, çocuk istismarı konusunda verilecek ortak bir önergeyle, araştırma komisyonu kurulması ve konunun incelenmesi konusunda mutabakata vardıklarını söyledi.

"KİM YAPARSA YAPSIN EN AĞIR ŞEKİLDE CEZASINI GÖRMELİ"

AK Parti, CHP, MHP ve HDP grupları tarafından çocuklara yönelik her türlü istismarın araştırılmasıyla ilgili Meclis Araştırması açılması yönündeki önergeler birleştirilerek TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlandı. Hükümet adına Genel Kurul'da konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, çocuk istismarı sorununun yakıcı bir konu olduğunu ve ertelenmesinin mümkün olmadığını söyledi. Çocuk istismarı konusunun, siyasi malzeme yapılamayacağını kaydeden Yılmaz, Karaman'daki olayın yargıda olduğunu belirterek şunları söyledi: "Bu tür hadiseler siyasi ayrım konusu olan hadiseler değildir. İnsani konulardır. Bütün siyasi ayrılıkların ötesinde yaklaşmamız gereken meselelerdir. Meclisin bu konuşa gündeme getirmesini taktir ettiğimizi belirtmek isterim. Çocukları korumak sadece yakınlarının değil, bütün milletin ve devletin görevi. Maalesef ülkemizde de dünyada da ne kadar tedbir alırsanız alın bazı müessif hadiseler yaşanabiliyor. Önemli olan bu gerçekleri görüp gerekli tedbirleri almak. Kim yaparsa yapsın, hangi camiadan olursa olsun suç işleyen cezasını en ağır şekilde görmeli. 'Şuçun şahsiliği' diye bir ilke var. Bir insan suçlu diye yakınlarını suçlayamayacağımız gibi mensup olduğu partiyi, derneği, vakfı suçlayamayız. Tam aksine suç işleyen kişi mensubu olduğu bu yapıları da mağdur eder bir konumdadır. Onlarda en az toplumun geneli kadar acı duyuyorlar ve mağdur hissediyorlar. Gerçek kişilerle tüzel kişileri birbirinden ayırmalıyız. Suç gerçek kişiler tarafından işlenir, tüzel kişiler suç işlemezler. Aile Bakanımızın bu konularda yaptığı bir açıklama oldu, bağlamından kopuk şekilde yorumlandı ve farklı noktalara çekilmeye çalışıldı. Bunu doğru bulmuyorum. Bu konuda hiç birimizin farklı düşünmesi mümkün değil. Aile Bakanlığı bu konu ile yakından ilgileniyor"

"SOSYAL MEDYADA ŞAHSIMA YÖNELİK SALDIRILARDA BULUNDULAR"

Genel Kurul'da yapılan konuşmaların ardından Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın ise dün yaşanan tartışmayı anımsatarak şöyle konuştu: "Şimdi, burada tabii ki dünkü tartışmada, emin olun, İç Tüzük'e göre el kaldırma işlemine göre gördüğümü söyledim, onu özellikle ifade etmek istiyorum. Burada tabii ki el kaldırma işlemine göre oylamanın yapıldığını bilemeyebilecek durumda olan bir Sayın Kâtibimiz, sağ olsun, İç Tüzük'e aykırı olarak da çok sevdiğim bir kardeşim belki bilmeyerek, farklı bir ifade kullandı. Ama el kaldırma noktasındaki konuyu da görmediğini kendisi de ifade etmişti. Ayrıca, özellikle bu konu beni şu açıdan incitti: Bu tartışmadan yola çıkarak, özellikle sosyal medya, medya üzerinden, ahlaka mugayir bir şekilde bunu farklı bir noktaya çekerek, bazı değer yoksunu haysiyet cellatları da maalesef şahsıma yönelik birtakım saldırılarda da bulunmuşlardır. Takdir edersiniz ki istismarın her türlüsü kötüdür, çocuk istismarı da en büyük istismarlardan biridir ve bunu istismar etmek çok çok daha kötü, çok daha illet bir durumdur. Ben şunu ifade ediyorum: Herkes ifadesiyle aslında kendini, kendi kişiliğini ortaya koyar. Nasıl deriz ya kem söz sahibine aittir, dolayısıyla kötü sözün muhatabı değil hatibidir diyorum."

MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULACAK

Çocuk istismarlarını araştıracak Meclis Komisyonu'nun 15 üyeyle kurulması, 3 ay süreyle ve Ankara dışında da çalışması Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.