KKTC Parlamentosu ile Türkiye Cumhuriyeti Parlamentosu arasında “Dostluk Grubu” oluşturuldu.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda oybirliğiyle kabul edilen Parlamentolar Arası Dostluk Grubu’nda, 16 üye yer alacak. Siyasi partilerin Mecliste temsil edildiği sayıya göre düzenlenen üyeliklerde, CTP-BG 6, UBP 6, DP-UG 3 ve TDP 1 milletvekiliyle temsil edilecek.

Bu kararın onaylanmasının ardından UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu’nun “Köy ve Mahalle İhtiyar Heyetleri (Değişiklik) Yasa Önerisi ile Başbakanlığın “Köy ve Mahalle İhtiyar Heyetleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi okundu ve oybirliğiyle onaylandı.

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, yasa tasarısı üzerine söz alarak, değişiklikle öngördüklerinin; muhtarlığın, dönemi içerisinde boşalması halinde mevcut ihtiyar heyeti arasında yapılacak oylamada en çok oyu alacak kişinin veya sonuç alınmazsa, en yaşlı üyenin görevi sürdürmesi olduğunu ifade etti.

Uluçay, diğer hususun adrese dayalı nüfus kayıt sistemine temel teşkil etmek amacıyla mahalle sakinleri kütüğünün oluşmasına veri sağlayacak olan ve muhtarlar tarafından düzenlenen belgelerde şekil birliğinin sağlanması ve bu belgelerin birer suretlerinin de Kaymakamlıklara ibraz edilerek nüfus, doğum, ölüm, ikamet ve benzeri kayıtlar hususunda merkezi iradenin daha güncel verilere sahip olabilmesini temin etmek amacıyla düzenleme yapıldığını anlattı.

Uluçay, mevcut yasa ile muhtarlıklara gerek yasanın kendilerine verdiği görevleri yerine getirirken gerekse hizmetlerini daha iyi yürütebilmeleri için yapılan mali katkı ile ilgili uygulamada yaşanan sıkıntıların giderilmesi amacıyla bazı yeni düzenlemeler getirildiğini kaydetti.

Nazım Çavuşoğlu da, muhtarlarla ilgili yapılacak düzenleme yanında muhtarların daha iyi hizmet verebilmesi için teknolojiye alıştırılması ve muhtarlık binaları oluşturulması gerektiğini ifade ederek, bunların ek bütçe ile çözülmesi temennisinde bulundu. Çavuşoğlu, bu tasarıya olumlu oy kullanacaklarını söyledi.

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de, yıllardır beklenen yasanın gerçekleştiğini ifade ederek, bu yasanın direk muhtara hitap edeceğini belirtti ve düzenlemeye olumlu baktıklarını kaydetti.

Bunun ardından Genel Kurul, 22 Aralık 2014’de Resmi Gazete’de yayınlanan yasa gücünde kararnamelerin komitede görüşülerek yasa tasarısı şekline dönüştürülen, Kamu Görevlileri Yasası’nın Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkını Düzenleyen 25. Maddesinin Uygulanmasının Durdurulmasına ilişkin (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısı, Öğretmenler Yasası’nın Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkını Düzenleyen 53. Maddesinin Uygulanmasının Durdurulmasına ilişkin (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısı, Güvenlik Kamu Görevlileri Yasasının Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkını Düzenleyen 28. Maddesinin Uygulanmasının Durdurulmasına ilişkin (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısı, Atatürk Öğretmen Akademisi Kuruluş Yasasında Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkını Düzenleyen 36. Maddesinin Uygulanmasının Durdurulmasına ilişkin (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısı ve Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasasında Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkını Düzenleyen 9. Maddesinin Uygulanmasının Durdurulmasına ilişkin (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısı’nın gündeme alınmasını oyçokluğu ile kabul etti.

ERCAN İHALESİ KONUSU...

Özel gündemde yer alacak işlere geçilmeden önce Ercan ihalesi ile ilgili söz alan TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, Başbakan Yardımcısı, DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın Ercan’daki ağaçlarla ilgili yaptığı açıklama üzerine söz aldığını ifade ederek, Ercan’da 20 bin civarında ağacın sökülüp başka yere aktarılacağına değindi.

Çakıcı, sökülüp başka yere dikilen ağaçların kuruduğuna işaret ederek, ağaçların bir yerden bir yere uzmanların kontrolünde taşınması gerektiğini kaydetti, birilerinin bundan sorumlu olması gerektiğini vurugladı.

Bu konuyu önemli bulduğunu ifade eden Çakıcı, bu ağaçların nasıl söküleceği, nereye taşınacağı ve nereye dikileceğini Meclis kürsüsünden duymak istediğini kaydetti.

Çakıcı, hükümette Ercan hakkında çelişkiler olduğunu, ihalenin iptaline karşı koalisyon hükümetinden ayrı ayrı açıklamalar geldiğini savunarak, bu konuda hükümetten Ercan ihalesinin iptali ile ilgili açıklama istedi.

DENKTAŞ

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş da, seçim öncesinde Ercan ihalesi ile ilgili söylediği iptal edilmesi gerekliliği açıklamalarının gayet açık olduğunu ifade ederek, hükümete geldikten sonra da iptali için çalıştığını, projenin yanlış olduğu iddiasında olduğunu, bu yönde çalışmalar yaptıklarını, projenin değiştirileceği konusunda mutabakata vardıklarını; ihaleye katılan diğer şirketlerin dava açmaması için o söz konusu şirketlerin de bu toplantıya dahil edilmesi için karar aldıklarını ancak partisinden istifaların olmasının bu çalışmayı engellediğini anlattı.

Projeye başından yanlış başlandığını, alt geçidin bir tehdit olduğunu, sadece askeri bölgeden 7 bin 500 ağaç bulunduğunu, bunların zimmetle kendilerine teslim edildiğini, en gencinin 15 yaşında olduğunu, ÇED raporu istenmediğini anlatan Denktaş, şimdi ağaçların sökülüp taşınacağını, tutup tutmayacaklarının bilinmediğini, ellerinde de ne kadar uzman olduğunu bilmediklerini, bu yüzden Türkiye’den destek isteyeceklerini söyledi.

Esas yeterlilik belgesi olan firmanın her aşamada onayına gerek duyulduğunu, bu yüzden ihalenin zaten kendiliğinden de düşebileceğini, bu konuda sıkıntılar olduğunu anlatan Denktaş, “Keşke başından çok daha iyi bir proje, yer tespiti yapılsaydı, keşke devlet kendi imkanlarıyla bunu yapsaydı, tavrımda değişiklik yok olmayacakta, ancak elimizden gelen bu” dedi.

ÇAVUŞOĞLU

Çavuşoğlu da söz alarak, ülkede bir adet ağaç sökme aracı bulunduğunu, bunun bu alan için yetersiz olduğunu, Denktaş’ın güzel bir konuşmacı olduğunu, bunu konuşmasında gördüklerini ifade ederek, Denktaş’ın gerçekçi olmasını ve yapacağı işin arkasında durmasını istedi.

Çavuşoğlu, Denktaş’ın seçim öncesi Ercan İhalesi ile ilgili sert bir tavır ortaya koyarak halktan da bu yüzden oy aldığını, ancak şimdi “partimden ayrılmalar oldu” lafının gerekçe olmadığını söyledi, hükümette “nisap değil irade eksikliği olduğunu” savundu.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, bu ihaleye karşı çıktıklarını Anayasa Mahkemesi’ne başvurduklarını bu konuda kararlar olduğunu ifade ederek, seçim döneminde kesin iptal sözü değil, bu konuda hukuksal süreci takip edileceklerini söylediklerini kaydetti.

Binanın ve pistin yapılacağı bölgede ağaç sökmelerin hemen başlamayacağını, ayrıca aynı yerlerin yeniden ağaçlandırılabileceğini anlatan Yorgancıoğlu, Ercan’da devletin gelir alması için yer teslimin yapılması gerektiğini, bu gelirin ancak binanın yer tesliminden 4 yıl sonra başlayacağını, bu projenin uzamasının ülkeye zarar vereceğini anlattı.

İptal etme şansını yitirdiklerini ifade eden Yorgancıoğlu, ülkenin çıkarlarını ve gelirlerini korumanın görevleri olduğunu, bu yüzden yer tespitini yapıp yeri verdiklerini kaydetti.

Yorgancıoğlu, gelir ortaklığı sürecini uzatmanın kimsenin hakkı olmadığını ifade ederek, ağaçlandırmanın yeniden yapılacağını vurguladı.

TAÇOY

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy da, Ercan’da 20 bin ağaç konusundan herkesin şikayetçi olduğunu, ancak dünyadaki tüm havalimanlarında ağaçlık bölgelerin pistten uzak olduğunu işaret etti.

Ağaçlarla ilgili aynı hassasiyeti taşıdıklarını, ağaç taşımak için Ankara Büyükşehir Belediyesi ile etüt çalışması yaptıklarını anlatan Taçoy, bu ağaçların taşınmasını uzmanların yapacağını ve ağaçların hayatını devam ettirmesi için çalışacaklarını vurguladı.

Önemli olanın Ercan Havalimanı’nın ülkeye gelir getirmesi olduğunu ifade eden Taçoy, Ercan’da yapılacak tüm çalışmaların Meclis’e taşınacağını, ayrıca isteyenlerin, havalimanının projesini yakından takip edebilmesi için bilgilendirme yapılabileceğini kaydetti.

BAKIRCI

UBP milletvekili Hamit Bakırcı da yerinden söz alarak, çam ağaçlarının sökülmesi halinde yaşamayacağını ifade ederek, bunu Geçitköy’deki baraj yapılırken yaşadıklarını söyledi.

YASA TASARILARI

Konuşmaların ardından özel gündemde yer alacak işler bölümüne geçildi.

Genel Kurul, bu gündem altında ilk olarak , Kamu Görevlileri Yasası’nın Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkını Düzenleyen 25. Maddesinin Uygulanmasının Durdurulmasına ilişkin (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısı’nı görüşmeye başladı.

Tasarının görüşülmesi sırasında ilk sözü UBP Milletvekili Ersan Saner aldı. Saner, kararnamelerin kendileri döneminde yapıldığı zaman şimdi hükümette olan ancak o dönem muhalefette olan siyasi partilerin eleştirilerini anımsatarak, “Mali tedbir” altında yapılan bu uygulama ile ne kadar tasarruf yapılacağını da bilmediklerini söyledi.

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da, ülkede en büyük sorunun, bütçe açıklarının büyüklüğü olduğunu ifade ederek, bütçe dengelemesine bugüne kadar önem verilmediğini kaydetti.

Çakıcı, bu konuda geçmiş hükümetleri suçlayarak, son 10 yılda ülkede yaşanan gelişmeler, sıkıntılar ve yaşananları anlattı.

Hayat pahalılığı ödeneğinin durdurulmasını haksızlık olarak gördüğünü, ayrıca ülke zenginlerini vergi sıralamasında kendilerinin altındaki sıralarda görmenin üzücü olduğunu ifade eden Çakıcı, “Ülkenin zenginleri neden bizden daha az vergi ödesin” dedi.

Asıl tedbirin bu yönde alınması, zenginlerden vergi alınması gerektiğini belirten Çakıcı, geçmiş dönem ve yeni dönem maliye bakanlarını eleştirdi.

“Göç Yasası”na karşı hükümetin gereğini yapmasını da isteyen Çakıcı, herkesin oturduğu koltukların gereğini geçmişte söylediklerinin bilinciyle yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.

UBP Milletvekili Ersin Tatar da, hayat pahalılığı uygulamasının geçmiş yılda hiç gündeme getirilmediğini, ancak Aralık ayı gelince bu düzenlemenin kararname ile gündeme getirildiğini ifade ederek, bunu eleştirdi.

Tatar, bu uygulama ile baremler arası eşitlemenin mümkün olmadığını, bu yönde farklı düzenlemeler yapılması gerektiğini ifade ederek, eşitlikten bahsediliyorsa bu düzenleme içerisine herkesin alınması gerektiğini kaydetti.

Kararname çıkarılıp Meclisin pas geçilmesini eleştiren Tatar, kararnamenin yersiz bir uygulama olduğunu ifade etti, bu yöndeki görüşlerini dile getirdi, Vergi Dairesi’nde otomasyon sistemi ve bu meslekle alakalı yasaların geçirilmesi gerektiğini belirtti.