CTP-BG Milletvekili Biray Hamzaoğulları, toplu taşımacılıkla ilgili güncel konuşmasında, otobüs sahiplerinin zor günler yaşadığını kaydetti.

Öğrenci ve personel taşımacılığıyla ilgili sıkıntılı dönemler yaşandığına dikkat çeken Hamzaoğulları, bakandan sonra en büyük suçlunun denetimsizlik olduğunu belirtti.

Üniversitelerin yaptığı toplu taşımacılığı da eleştiren Hamzaoğulları, üniversite otobüslerine verilen “T” izinlerinin derhal iptal edilmesi gerektiğini kaydetti. Toplu taşımacılık sorununa çözüm bulunmasını isteyen Hamzaoğulları, bu sektördeki tehdit unsurlarının ortadan kalkmasının da sadece hükümetin yetkisiyle olduğunu belirtti.

TAÇOY

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy da, göreve geldikleri günden bugüne toplu taşımacılık için gereken “T” izinlerinin verilmediğini kaydetti.

Üniversite ve turizm adına yapılması gereken toplu taşımacılık anlayışının olmadığını kaydeden Taçoy, bir öğrencinin bir mekana bile gitmesine imkan olmamasının doğru olmadığını dile getirdi.

Yapılması gerekenin toplu taşımacılığı geliştimek olduğunu söyleyen Taçoy, üniversitelerin haklı olarak öğrencisini okula götümesi gerektiğini kaydetti.

Taçoy, ayrıca, mevcut “T” izinlerinin azalması için de toplu taşımacılık sisteminin oturması gerektiğini söyledi.

Sol direksiyon taşımacılığın olmaması gerektiğine de dikkat çeken Taçoy, bazı kuralların ülke şartlarını da düşünerek yapılması gerektiğini vurguladı.

TÖRE

UBP Milletvekili Zorlu Töre da güncel konuşmasında, Kıbrıslı Türklerin yıllarca yaşadıkları skıntıları anlattı.

Rum saldırılarından dolayı yapılan savunmaları anlatan Töre, Kıbrıs meselesini yaratanın Rumlar ve Yunanistan olduğunu söyledi.

Uluslararası toplumun, Kıbrıs’ta iki ayrı devlet olduğunu kabul etmesi gerektiğini kaydeden Töre, Kıbrıs Rum tarafının egemenliğinin haksız bir şekilde tanındığını fakat Kıbrıs Türk halkının egemenliğinin tanınmamasını eleştirdi.

TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar da, ekonomik gelişmelerle ilgili güncel konuşmasında, bet ofislerinin denetim altına alınmasının önemine dikkat çekerek, bet ofislerinin topluma verdiği zararı anlattı.

İki bet ofisinin kapatılmasıyla ilgili çıkan haberler hakkında bilgi isteyen Tatar, buralarda çalışanların haklarının da verilip verilmediği konusunda açıklama istedi.

Bet ofislerinin cirolarının açıklanmasını isteyen Tatar, bu ofislerin devlete ne kadar vergi borcu olduğu konusunda da bilgi vermesini talep etti.

Bet ofislerinin içerisinde kumar işlerinin de döndüğüne dikkat çeken Tatar, bu sektörün de yeni bir düzenlemeye ihtiyacı olduğunu vurguladı.

“Temel Bulut kayıp” haberine de değinen Tatar, “Şimdi bir sürü insan yine mağdur oldu” ifadelerini kullandı. Vatandaşı korumak için gerekli tedbir alınması gerektiğine dikkat çeken Tatar, ekonomide güven ve istikrarın sağlanması için hükümet edenlerin bu gibi konulara daha fazla dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Petrol fiyatının 70 doların altına düştüğünü kaydeden Tatar, bugünden itibaren petrol ve elektrik fiyatlarının düşürülmesi ve bu indirimin derhal halka yansıması gerektiğini kaydetti.

DENKTAŞ

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş,  taksitlerin ödenmesi noktasında tüzüğe ve uyarılara uymadan ve mali açıdan sıkıntı yaratan iki bet ofisin bakanlar kurulu kararıyla kapatıldığını kaydetti.

Denktaş ayrıca, bugüne kadar açılan bet ofislerinin kapatılamayacağı söylemlerine de böylelikle cevap verildiğini söyledi. Bet ofislerinden birinin geçen yıl 1, 2 tanesinin de bu yıl kapatıldığını söyleyen Denktaş, zaman içerisinde bet ofisleriyle ilgili sorunların ortadan kalkmasıyla ilgili sorunların çözümüne gidileceğini belirtti.

Bu bet ofislerinin vergi dairesine borçları olduğunu ve bu borçlar için mahkemeye müracaat edildiğini söyleyen Denktaş, kendilerine bağlı bir daireye de var olan borçların bir an önce tahsil edilmesi için gerekli işlemlerin yapıldığını belirtti. İnternet oyunlarının yasal hale getirmesi gerektiğini dile getirdi.

“Temel Bulut” meselesiyle ilgili de Denktaş, konuyu Bakanlar Kurulu’nun gündemine getirdiğini söyledi. Denktaş, “Parasını ödeyen vatandaşın mülkü almasını sağlayacak çalışma yapılması gerekir” dedi.

Malı satın alan, parasını ödeyen ve koçanını alamayan çok insan olduğunu ifade eden Denktaş, bu insanlara mutlaka yardımcı olunması gerektiğini ve o yönde bir çalışmanın kısa süre içerisinde İçişleri Bakanlığı’nda ele alınması temennisinde bulundu.

ÇELER

TDP Milletvekili Zeki Çeler, Girne bölgesinde Bellapais Manastırı’nın alt tarafına yapılması planlanan arıtma tesisiyle ilgi konuşmasında, ÇED ve bilir kişi raporu olmadan arıtma tesisi yapılmak istediğine işaret ederek, eski eserlerin ciddi şekilde tehlikeye atıldığını söyledi.

Sözkonusu arıtma tesisinin yapılmasının hem Anayasa’ya, hem de Eski Eserler Yasası’na aykırı olduğunu söyleyen Çeler, vatandaşın, eski eserleri ve tarihi bir eseri korumak için Eski Eserler Dairesi’ni ve yetkilileri mahkemeye vermek zorunda kaldığını iddia etti.

Arıtma tesisinin sit alana yapılmak istediğine işaret eden Çeler, şu anda arıtma tesisi yapımının ara emri nedeniyle durduğunu söyledi.

Çeler, arıtma tesisinin su sağdıcına yaklaşık 15 metre yakınlıkta olacağını ve bunun sağdıcın çökmesini getirebileceği uyarısında bulundu.

Yapılan siyasi atamalarda dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Çeler, işinde uzmanı kişilerin bu tür mevkilere getirilmesi gerektiğini belirtti.

DENKTAŞ

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, artıma tesisiyle ilgili çalışmaların takibinde olduğunu kaydetti.

Sorunun aşılması için yapılanları anlatan Denktaş, olayın mahkemede olduğuna işaret ederek, soruna en kısa zamanda çare üretilmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından yazılı ve sözlü sorular okunup yanıtlandı.

UBP Milletvekili Erdal Özcenk’in DAÜ ile ilgili sorusuna karşılık veren Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, ilgili yasanın düzenlenmesi için akademik sıkıntıların ortadan kalkması gerektiğini söyledi. Denktaş, bunun için de gerekli tüm düzenlemelerin yapılacağını belirtti.

Meclis Genel Kurulu daha sonra bugünkü çalışmasını tamamladı. Kurulun bir sonraki birleşimi 8 Aralık Pazartesi günü saat 10.00’da yapılacak.