UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre’nin konuşmasını yaptığı sırada divan katipliği görevini yürüten CTP-BG İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları’nın yerini terk etmesi üzerine Meclis Başkan Vekili Ünal Üstel oturumu kapattı.

Üstel, bir sonraki birleşimin 26 Ocak Pazartesi günü saat 10.00’da yapılacağını kaydetti.

Bunun üzerine Zorlu Töre, Divan Katibinin yerinden ayrılmasının “Meclis’e bir darbe ve muhalefetin konuşmasını engelleme” anlamına geldiğini söyledi.

Bu olay üzerine güncel konuşma yapmak üzere bekleyen UBP Lefkoşa Milletvekili Tahsin Ertuğruloğlu da konuşmasını yapamadı.

Oturumun kapatılmasının ardından salona gelen CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali de, Meclisin sadece hükümetin olmadığını, 4 katibin bulunduğunu, İzlem Gürçağ ile Armağan Candan’ın yurtdışı görevinde bulunduğunu, Biray Hamzaoğulları’nın ise uzun süre desteksiz bu görevi yaptığını, diğer katip Dursun Oğuz’un bu durumun sorumluluğunu taşıması gerektiğini söyledi.

“BM VE AB MÜZAKERELERİ BAŞLATABİLİR”

Öte yandan UBP Milletvekili Zorlu Töre, “Kıbrıs Türk halkına uygulanan ambargolar ve doğu Akdenizdeki hidrokarbon aramalarında son durum ve Birleşmiş Milletlerin yeni yaklaşımları” ile ilgili güncel konuşmasında, ilk olarak vatandaşlardan elektrik fiyatlarındaki indirim konusunda gelen şikayetleri gündeme taşıyarak, hükümetin “komada” olduğunu, bunun sonunun ne zaman geleceğini merak ettiklerini söyledi.

Kıbrıs Türk halkının yıllardır ambargolar altında ezildiğini, mağdur edildiğini ifade eden Töre, ambargoların 1963’ten başladığını, büyük bir haksızlık olduğunu, çifte standart uygulandığını vurguladı.

Kıbrıs Türk halkına uygulanan ambargoların haksız olduğunu, ancak Türkiye’nin gelmesiyle bağımsızlığına kavuştuğunu, “iyi ki Türkiye’nin geldiğini”, AB’nin Kıbrıs’ta ayrımcılık yaptığını ifade eden Töre, ülkede dış politikada bir noktada yürünmesinin önemine işaret etti.

Navtex konusunda yapılan açıklamalarda hükümeti ve iktidar partilerini eleştiren Töre, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun barış yanlısı olduğunu, ancak “çözümsüzlük müsebbibi” gibi gösterilmeye çalışıldığını belirterek, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Töre, Eroğlu’na yönelik suçlamaları eleştirerek, Kıbrıs’ta barışın nasıl sağlanacağının ortada olduğunu ifade etti.

Zorlu Töre, BM ile AB’nin Rumları müzakerelere çekebileceğini de ifade ederek, bunun için BM’nin, askerlerinin görev süresini uzatmaması, AB’nin de doğrudan ticaret tüzüğünü geçirmesini istedi.