Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, yaz tatilinin ardından yeni yasama yılına 1 Ekim Perşembe günü başlıyor.

Cumhuriyet Meclisi’nin 8. dönem 4. yasama yılına gireceği 1 Ekim’de saat 10.00’da başlayacak törensel nitelikli toplantısında 3’üncü yasama yılına dair faaliyet raporu okunacak, Meclis Başkanı Sibel Siber Cumhurbaşkanlığı’na vekalet ettiği için Meclis Başkan Vekili Ünal Üstel konuşma yapacak. Ardından hükümete ve siyasi parti başkanlarına söz verilecek.

Toplantının ardından resepsiyon da yapılacak. Resepsiyonun ardından Meclis Danışma Kurulu ile Başkanlık Divanı toplantıları yapılacak. Toplantılarda milletvekilliği seçiminin ardından 3 yıl dolduğu için Meclis Başkanlık Divanı’nın yeniden oluşturulması için yapılacak seçimlerin tarihine karar verilecek.
Halen 6 üyeden oluşan Başkanlık Divanı, partilerin sandalye dağılımına göre yeniden hesaplanacak ve temsiliyetler belirlenecek.

Belirlenecek tarihte Meclis Başkanı, Başkan Yardımcısı, katipler ve idare amirleri için seçim yapılacak. Komitelerin oluşumu da yeniden belirlenecek. Yeniden oluşacak Başkanlık Divanı 2 yıl boyunca görev yapacak.

PAZARTESİ 5 TASARI VE OMBUDSMAN SEÇİMİ

Meclis Genel Kurulu’nun 5 Ekim Pazartesi günü yapacağı ikinci toplantısının gündeminde şu anda 5 yasa tasarısı ile Cumhurbaşkanı tarafından Ombudsman olarak atanması önerilen Emine Dizdarlı için yapılacak seçim var.

Dizdarlı’nın bu göreve seçilebilmesi için 3’te 2 çoğunluk yani 34 kabul oyu gerekiyor. Aksi halde ikinci tur oylamaya geçilecek ve ikinci turda da salt çoğunluk yani 26 oy aranacak. İkinci turda da bu çoğunluk sağlanamazsa, Cumhurbaşkanı’na yazı gönderilerek başka bir aday belirleyip sunması istenecek.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 24 Haziran’da, 12 Kasım 2012’den beri boş bulunan Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) mevkiine Yüksek Mahkeme Yargıcı Emine Dizdarlı’yı atamıştı. Atamanın, yasa gereği Cumhuriyet Meclisi’nde onaylanması gerekiyor.

Cumhuriyet Meclisi’nde halen CTP-BG 21, UBP 18, DP-UG 8 ve TDP de 3 milletvekiliyle temsil ediliyor.

KKTC’de son milletvekilliği seçimi 28 Temmuz 2013’te erken genel seçim olarak yapılmıştı.