Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplandı.

Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında 10.30 sıralarında toplanan genel kurulda güncel konuşmalara yer verilecek.

Genel Kurulda ilk sözü DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş alarak, Meclis Başkanı Sibel Siber’in Seçim ve Halk Oylaması Yasası ile Siyasi Partiler Yasası ilgili basına yaptığı açıklamayı eleştirerek, düzeltmesini istedi.

SİBER

Bunun üzerine söz alan Sibel Siber, Denktaş’a teşekkür etti ve açıklamasının milletvekillerini rencide edici bir açıklama olmadığını söyledi.

Siber, Meclis Genel Kurulu’nun pazartesi ve perşembe günü halk tarafından izlendiğini, halkın da bu koltukları sürekli boş gördüğüne işaret etti.

Buranın Meclis’in yüzü olduğunu, mutfağının komiteler olduğunu ifade eden Siber, Siyasi Partiler Yasası, Seçim ve Halk Oylaması Yasası ve Kamu Reformu ile ilgili halktan sürekli sorular geldiğini anlattı.  

Siber, bu yasalarla ilgili komite başkanlarından aldığı bilgiler sonrası açıklamalar yaptığına işaret ederek, yasaların görüşülmesinde yeni bir gelişme olmadığı, bazen nisap sağlanamadığı, maddelerin çok olduğu için yasaların görüşmelerinin uzadığı yönünde bilgilerin kendisine ulaştığını belirtti. Siber dün basında çıkan açıklamalarının da bir kabulde yapıldığını, bu gelişmeleri anlattığını kaydetti.

Yasalarla ilgili çalışmaların özveriyle sürdüğünü ancak gecikmelerin olduğunu, bu yüzden kamuoyuna karşı şeffaf olunması gerektiğini ifade eden Siber, bu üç yasanın gecikmesi hakkında en doğru bilginin komite başkanı tarafından verilebileceğini de dile getirdiğini belirtti.

“Yasaların geciktiğini lütfen kabul edelim” ifadesini kullanan Siber, Serdar Denktaş’ın yerinden müdahalesine rağmen söylediklerini yineledi ve yapılması gerekenin yasaların en erken zamanda geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Siber, bu önemli yasaların 2 yıldır tamamlanamadığını ve gelen sorulara karşı bir sorumluluk duymaları gerektiğini belirterek, bu konuda özeleştiri yaptığını vurguladı.

ÇAVUŞOĞLU

Ana muhalefet UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu da bugün Meclis’in denetim günü olduğunu ifade ederek, Siber’in ülkede tek sorun bu yasalar kalmış gibi görüntü yarattığını ancak hükümette iradesizlik ve beceriksizlik olduğunu göstermesinin daha doğru olacağını savundu.

Çavuşoğlu, hükümette ve kurumlarda yaşanan sorunlar, sıkıntılar ve farklı açıklamalara işaret ederek, bu yasaların geçmemesinin sebebinin hükümet olduğunu öne sürdü.

Yasalarla ilgili çalışmaların yakında tamamlanacağını ancak gündemin başka yöne çekilmek istendiğini kaydeden Çavuşoğlu, ülkede şu anda ekonomiden kamuya, akaryakıt zammından elektrik zammına, birçok gündem olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, Siber’den bu konularda özeleştiri beklediğini söyledi.

Çavuşoğlu, Meclis’te nisabın ancak kendilerinin desteğiyle açılabildiğini, başka türlü bir irade olmadığını ileri sürerek, Meclisin önemsizleştirildiğini savundu. Bu yönde eleştirilerde bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, ülkenin kanayan yarasının hükümetin uygulamaları olduğunu kaydetti.

AKANSOY

Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü,Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite Başkanı, CTP-BG Milletvekili Asım Akansoy da, Siber’in sözkonusu açıklamaları, “milletvekillerini cesaretlendirmek adına” yaptığını ifade etti. Akansoy, komitenin önemli yasalar üzerinde titizlikle görüşmeler yaptığını ve toplumun partilerin hassasiyetlerine göre çalıştığını kaydetti.

Komite çalışmalarında oybirliğini yakalamak için çalıştıklarına işaret ederek, “Sadece hükümet oyuna göre yapsaydık, bu yasalar çoktan geçmiş olurdu” ifadesini kullanan Akansoy, yasaların geçmesinin kendi dilekleri de olduğunu ancak oybirliğinin önemine dikkat çekti.

Siyasi Partiler Yasası’nın pazartesi günü bitirilmesi ve Meclise getirilmesi için çalıştıklarını kaydeden Akansoy, bu konuda gerekli özverili çalışmaları sürdürdüklerini ifade etti.  Akansoy, bunun ardından Seçim ve Halk Oylaması Yasasına geçeceklerini kaydetti.

GÜNDÜZ

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Menteş Gündüz de, komite başkanlığı yaptığı dönemde yasalar ile ilgili çok özverili çalışmalar yaptıklarını belirterek, kamunun Anayasası olan Kamu Reformu’nu görüşürken rozetlerini bir kenara bıraktıklarını kaydetti ve yapılan çalışmaları anlattı.

Gündüz, yasa üzerinde hergün çalışıldığını ve hedeflenenden daha kısa bir sürede Meclis’e getirileceğine inanç belirterek, Kamu Reformunda ortaya çok iyi bir ürün çıkacağını kaydetti.

Meclis Başkanı Sibel Siber, konuşmak isteyen CTP-BG Milletvekili Doğuş Derya’ya, komite başkanlarının söz alıp açıklama yapacağını gerekçe göstererek söz vermedi. Bunun üzerine Derya oturumu terk etti.

Konuşmaların ardından Siber, Başbakan Yardımcılığına atanan Menteş Düzgün’ün yerine İdari Kamu ve Sağlık Komitesi başkanlığına Serdar Denktaş’ın görevlendirilmesine ilişkin kararı okudu. 

Genel Kurul’da daha sonra bilgiye sunuşlar da yapıldı ve Başbakanlık’ın, hükümet ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında çevre alanında işbirliğine ilişkin mutabakat zaptına ilişkin tezkere okundu.

2015 Mali Yılı 1.1.2015-31.3.2015 Devresi Bütçe Uygulama Sonuçlarına İlişkin Tezkere okunurken söz alan ve değerlendirmelerde bulunan UBP Milletvekili Ersin Tatar, projelerin hayata geçirilmesinde yavaşlama görüldüğünü, bundan da ülke ekonomisinin zarar gördüğünü kaydetti.

Tatar, rakamlara göre hükümetin çalışmadığının görüldüğünü iddia ederek, bunların 2016-2018 Ekonomik Programı da etkileyeceğini savundu.