Suna ERDEN 

Meclis Genel Kurulu dün itibari ile yeni yasama yılına başladı. Meclis,8.dönem 4.yasama yılına girerken birçok yasa ve çalışma siyasileri bekliyor. 

Uyuşturucu suçlarından yargılanmayı bekleyenler dört gözle Denetimli Serbestlik yasasını beklerken, Kamu Reformu Yasası, Vatandaşlık Yasası, Genel Sağlık Sigortası Yasası, Seçim ve Halk Oylaması Yasası, Cumhurbaşkanlığından dönen Siyasi Partiler Yasası, Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasası gibi acilen ele alınması gereken yasalar meclis gündemini bekliyor. 

Ulusal Birlik Partisi genel başkan adaylarından ve milletvekili Zorlu Töre ise yeni bir yasama yılına daha girildiğini, meclisi bekleyen birçok yasa ve çalışma olduğunu ancak komitelerin yaz aylarında yasalarla ilgili gerekli çalışmayı yapmadığını ifade etti. 

ELE ALINMASI GEREKEN BİRÇOK KONU VAR 

Star Kıbrıs’a konuşan Töre, ülkenin gündeminde birçok sıkıntılar olduğunu; ekonomik sorunların, Kıbrıs sorunu ile ilgili görüşmelerin ve sosyal sorunların meclis tarafından ele alınacağını, yoğun bir gündemin meclisi beklediğini ancak hem hükümette hem de mecliste ele alınması gereken bu konularla ilgili hükümet kanadından yeterli iradeyi göremediğini savundu. “Hükümette tembel bir görüntü var” ifadesini kullanan Töre, hükümetteki yavaş ilerlemenin reform adı verilen oluşumla paralel gitmediğini söyledi. 

TÖRE, “GEREKLİ ÇALIŞMALAR YAPILMADI” 

Töre, yeni bir çalışma yılına girildiğini, ivedilikle ele alınması gereken birçok yasa olduğunu ancak öncelikli olarak ekonomik durumu iyileştirecek yasalar ile ilgili çalışmalar yapılması gerektiğini dile getirdi. 

Töre, “Komiteler yaz aylarında verimli çalışamadı. Sadece beş yasa hazır durumda. Oysaki birçok yasanın hazır hale gelmesi gerekirdi. Öte yandan Meclisin çalışma temposu da yeterli değil. Bu nedenle yeni yasama yılında komitelerin çok çalışması, Hükümetin sürekli yasaları gündeme getirmesi lazım. Ancak siyasi iradenin yokluğu nedeni ile bu yasama yılında da beklenen yasalar çıkamayacak “dedi.