Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk gündem dışı konuşmayı CTP Milletvekili Biray Hamzaoğluları toplu taşımacılık konusunda yaparak,  toplu taşımacılık alanındaki sorunları gündeme taşıdı.

Hamzaoğuları, “Toplu Taşımacılığın Lefkoşa’da bir merkezde toplanması” konulu konuşmasında,her sektörün kendi işiyle meşgul olmasını isteyerek, toplu taşımacılığı casino, otel ve okulların değil, toplu taşımacılık şirketlerinin yapması gerektiğini söyledi.

TÖRE

UBP Milletvekili Zorlu Töre, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük’ün ölüm yıldönümleri çerçevesinde yaptığı güncel konuşmasında, iki liderin bu toplum açısından önemine işaret ederek, onları anlamadan bugünlerin de anlaşılamayacağını ifade etti.

Gerek Dr. Küçük, gerekse Denktaş’ın büyük fedakarlıklar göstererek davaya önemli hizmetler verdiklerini anlatan Töre, tarihi bilgiler aktardı ve “onların değerini bilelim” dedi.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, “Dere yatakları” konulu güncel konuşmasında, dere yatakları içerisine yapılan inşaatlara işaret ederek, ilgili yasalara rağmen inşaat izni ve tapu verilmesini eleştirdi.

Dereboyu’nda “Avenu” isimli yapının dere yatağı içinde olduğunu iddia den Angolemli, Anayasa’nın 159’uncu maddesine göre,  dere yataklarına inşaat yapılamayacağını belirtti.

Angolemli,” Göz göre göre anayasa çiğneniyor” dedi ve Ombudsman’ı bu konuda göreve çağırdı.

AKANSOY

İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, eleştiriler üzerine söz alarak, Ombudsman’ın göreve çağrılmasını olumlu bulduğunu ancak dünden bugüne kalan bazı hukuksuz, yanlış uygulamaların da bugün sıkıntılar yaşanmasına neden olduğunu belirtti.

Dereboyu’ndaki binayla ilgili bilgiler aktaran Akansoy, Mayıs 2013’te Bakanlar Kurulu kararıyla, 1978-79 yıllarındaki karar doğrultusunda inşaat izni verildiğini belirtti.

Akansoy, bu konuda Başsavcılıkla da görüştüklerini ancak 1979 yılında verilen inşaat izninin bağlayıcı olduğunu ve bugün bu iznin verilmesinde hukuki bir sıkıntı bulunmadığını ifade etti.

Dereyle bina arasında 6 metre mesafe bulunduğu ve derenin faaliyetini bozmadığının uzmanlarca yapılan incelemeler sonucu değerlendirildiğini belirten Akansoy, “Bu binaya koçan dere yatağı üzerine verilmemiştir” dedi.

Yeniden söz alan Angolemli, o binanın defalarca mühürlendiğini ve yeniden açıldığını; o kişinin başta kendi malı için izin aldığını ancak dereye doğru yayıldığını ve son olarak 10 gün önce kendisine izin verildiğini iddia etti.

Yeniden söz alan Akansoy, Ombusman önemli olduğu kadar bu ülkenin hukuk,  Savcılık, Sayıştaylık,  gibi kurumlarının da bulunduğuna dikkat çekerek, bu konuda hukuku yorumlayan kişi ve kurumlara başvurulmasının gerekli olduğunu kaydetti.

ÇELER

Daha sonra TDP Milletvekili Zeki Çeler, “Ercan Havalimanı’ndan eğitime gönderilen hava trafik kontrolörlerinin yaşadığı sıkıntılar ve Euro Control’den ödenmesi gereken tutar” konusunda güncel konuşma yaptı.

Ankara’da kursa gönderilen 15 kontrolörün misafirhanede ücret karşılığı kaldıklarını belirten Çeler,  ancak kendilerine verilen aylık harcırah ile yaptıkları masraflar arasında 450 TL’lik fark bulunduğunu, bu insanlara bir mağduriyet yaşatıldığını söyledi.

15 aylık bu süreç için ilgili bakanlıkların çalışma yapmasını isteyen Çeler, KKTC’nin tanınmamışlığından dolayı yaşanan sıkıntılara da değinerek, Euro Control’den alınması gereken paranın da önemli bir kaynak olarak değerlendirilebileceğini belirtti.

Çeler, zor ve riskli bir görev yürüttüğünü belirttiği bu kişilerin maaşının Türkiye’de 7 bin iken KKTC’de 2 bin 400 TL olduğunu da ifade etti.

ERTUĞRULOĞLU

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu eleştirileri yanıtlamak üzere söz alarak, hava trafik kontrolörlüğü için Ankara’daki eğitimin önemli ve gerekli olduğunu belirterek, bu kursiyerlere verilen harcırahın ilgili mezvuat uyarınca ilk 30 gün için günlük 12, sonrasında ise günlük  8 sterlin olduğunu anlattı.

Bu rakamları kendilerinin de yeterli görmediğini belirten Ertuğruloğlu, bu harcırah miktarının artırılması için çalışma başlattıklarını açıkladı.

Hava trafik kontrolörlüğünün önemine işaret eden Bakan Ertuğruloğlu, daha iyi ödenek almaları gerektiğine kendisinin de katıldığını ve bu konuyu Maliye Bakanı ile görüştüklerini belirtti.

Euro Control’den alma hakkı gördükleri ödenek konusuyla ilgili olarak ise Ertuğruloğlu, bunun kolay çözülecek bir sorun olmadığını, tanınmamışlıktan dolayı doğrudan temaslarının da bulunmadığını dolayısıyla Türkiye kanalından irtibat kurulabileceğini, bunun için de girişim başlattıklarının bilgisini verdi.

Ertuğruloğlu, Ercan’daki kontrolörlük hizmeti konusuna da değinerek, ilgili şirketin “ödemem”  şeklindeki açıklamalarına rağmen kendisi ile son görüşmelerinde iki ödemeyi yaptığı bilgisini aktardığını belirtti.

Bu şirketin bu bedeli ödeme zorunluluğunun yasa gereği var olduğuna işaret eden Bakan, KDV konusunda olduğu gibi hukuk davası başlatma düşüncesiyle buna itirazını kaydettirmiş olabileceğini anlattı.

Ertuğruloğlu,  bu konuda gizli saklı birşey olmadığını, ilgili sözleşmenin de ortada olduğuna işaret ederek konunun daha fazla speküle edilmemesini istedi.