Meclis’te dün ilginç anlar yaşandı. Zorlu Töre kürsüye çıktığında, bazı CTP milletvekilleri salon dışına çıktı. CTP milletvekili Biray Hamzaoğulları ise Töre’nin konuştuğu esnada elindeki cep telefonundan Mehter Marşı müziğini çaldı, Töre’nin tepkisi sert oldu

Züleyha KARAMAN

Meclis Genel Kurulu’nda dün Dışişleri Bakanlığı bütçesi görüşülürken, UBP Milletvekili Zorlu Töre kürsüye çıktığında, bazı CTP milletvekilleri

salon dışına çıktı. Töre’nin konuşmasının ilerleyen dakikalarında, CTP milletvekili Biray Hamzaoğulları, elindeki cep telefonunda çalan, Mehter Marşı müziği eşliğinde genel kurul salonuna girdi. Hamzaoğuları'na CTP milletvekili Doğuş Derya da eşlik etti. Bu duruma hayli sinirlenen Töre,

Derya ve Hamzaoğulları’na “Dinlemiyorsunuz, lütfen dışarı çıkın” diye tepki gösterdi.

Töre, mehter marşı dinleyerek büyüdüğünü, dinleyince duygularının kabardığını da söyledi.

Töre konuşması sırasında, Dr. Küçük, Denktaş ve Ecevit'in olduğu fotoğraf da gösterdi.

Töre, Anastasiadis’in Kıbrıs Türk tezlerine aykırı söylemlerini Dışişleri Bakanı’nın tenkit etmediğini dile getirerek, Çolak’ı eleştirdi.

Rumların, Mesarya’yı da, Karpaz’ı da, Haspolat’ı da, Alayköy’ü de istediğini ve 100 bin Rum’un kuzeye geri dönmesinin talep edildiğini ancak bunun halktan saklandığını söyleyen Töre, “Bunlar neden saklanıyor” diye sordu.

Rumların bıraktığı malların önemli bölümünün tapulu da olsa boş arazi ve bahçe durumunda olduğunu söyleyen Töre, tazminat ve takasları üstlenecek komisyonun sadece ev ve işyerlerinde kullanıcıya öncelikli hak tanınacağını anlatarak olası çözüm sonrası Rumların mallarına geri döneceğini dile getirdi.

Cumhuriyetten vazgeçilemeyeceğini vurgulayan Zorlu Töre, gelmiş geçmiş dışişleri bakanlarının ve şu anki Bakan Çolak’ın KKTC’nin tanıtılması için ne yaptığını da sordu.

“GKK’YI KUVVETLENDİRMEK DEVLETİN BİRİNCİL ÖNCELİĞİ OLMALI”

UBP Milletveli Zorlu Töre, GKK’nın bir ihtiyaç sonucu hayatta olduğunu söyledi.

“Gönül ister ki GKK bütçesi daha yüksek olsun” diyen Töre, GKK’yı kuvvetlendirmenin devletin birincil önceliği olması gerektiğini, Güney Kıbrıs’ta çok büyük bir askeri güç olduğunu dile getirdi.

Rum tarafının evlere silah dağıtımı yaptığını dile getiren Töre, Rumlar adayı Helen adası olarak görürken, GKK’nın adada olması ve görev yapmasının Kıbrıs Türk halkına güç ve güven verdiğini kaydetti.

Töre, Burada doğmuş, ya da 10 yaşından önce Türkiye’den gelmiş ancak vatandaş olmayanların da GKK bünyesinde KKTC’de askerlik yapmasının sağlanmasıyla GKK bünyesinde bir rahatlama sağlayacağına inandığını dile getirdi.

Hem KKTC hem TC vatandaşlığı olanların askerlik konusunda sıkıntı yaşandığını ve her iki ülkede de askerlik yapılmasının istendiğini belirten Töre, bu sorunun da giderilmesi ve TC’de yapılan askerliğin KKTC’de; KKTC’de yapılan askerliğin de TC’de sayılması gerektiğini belirtti.

Konuşmaların ardından 259 Milyon 500 bin TL’lik Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı bütçesi oybirliğiyle kabul edildi.