İlk konuşmayı CTP İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları “Karpaz bölgesindeki asfaltlanması gereken yollar” konusunda yaptı.

Kaleburnu ile Kuruova yollarında yaşanan sıkıntıları anlatan Hamzaoğulları, yol yapımları sırasında dikkate alınması gerekenler üzerinde durdu ve sıkıntıların giderilmesi için gerekli duyarlılığın gösterilmesini istedi.

Yenierenköy Belediyesi’nin ihale ettiği bir yolda anlaşmada yer alan dışında başka bir yola asfalt döküldüğünü belirten Hamzaoğulları, ilgili şirketin parayı talep ettiğini, şimdiki Belediye Başkanı’nın da bu parayı ödemediğini kaydederek, ilgili bakanın bu konuya el atması gerektiğini belirtti.

OĞUZ “TARIM” KONUSUNDA KONUŞTU

UBP Gazimağusa Milletvekili Dursun Oğuz “tarım” konulu güncel konuşmasının başında CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları’nın konuşmasını eleştirdi ve Hamzaoğulları’nın kendi partisindeki yanlışları da görmesini istedi.

Oğuz, tarımda yaşanan sıkıntıları anlatarak, Tarım Bakanı’nın gereken ödemeleri yapmamasından dolayı sıkıntı yaşayan üreticilerin sorunlarını kimin çözeceğini sordu.

“Bakan neredesin, neredesin sen?” sorusunu halk adına sorduğunu söyleyen Oğuz, Tarım Bakanı’nın şu anda yasalara uyulmadığını ileri sürdü. Süt fiyatları konusunda daha önceki hükümeti eleştiren Tarım Bakanı’nın yaptığı açıklamaları Meclis kürsüsünden okuyan Oğuz,  “Siz ne yaptınız sayın bakan….” ifadelerini kullandı.

Narenciye konusunda da eleştirilerde bulunan Oğuz, daha önce “elimizdeki kurumları biz yaşatmayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandığını, bundan da Cypfruvex’i kasteden Tarım Bakanı’nın hükümete geldikten sonra kendi söylediklerinin tam tersinin yapıldığını savundu. Sektörü önde götürecek bakanın sektörün gerisinde kaldığını ileri süren Oğuz, üreticiye eşit paranın dağıtılmadığını söyledi.

“20 BİN TON NARENCİYE DALINDA KALDI”

Güzelyurt’a sahip çıkılmadığını da savunan Oğuz, “Güzelyurt sizinse sahip çıkın” dedi.  Tarım Bakanı’nın teşvikleri fidan üzerinden verilmesi halinde daha olumlu adımlar atılabileceğini dile getiren Oğuz, 20 bin ton narenciyenin dalında kaldığını ve bunların da çözümünün bulunmadığını belirtti. 

Dursun Oğuz, şu anda Cypfruvex’in konumunun ne olduğunu ve istifa eden Cypfruvex Yönetim Kurulu Başkanı’nın yerine yenisinin neden hâlâ atanmadığını sordu. Oğuz, kötüleme siyasetinden artık vazgeçilmesi, kurumların değerinin düşürülmemesi gerektiğini de kaydetti.

Bakanlığı şimdiden narenciye fiyatını belirlemesi gerektiğini dile getiren Oğuz, Cypfruvex’in 12 milyon TL borcunun da bakanlığın boynunun borcu olduğunu kaydetti. Mevcut narenciyenin geleceğinin koruma altına alınması gerektiğini de vurgulayan Oğuz, “Önemli olan bakanlıklarda oturmak değil, yöneticilik yapmaktır” dedi.

Hükümet programında yazılan tarımla ilgili projeleri de tek tek okuyan Oğuz, tutulan danışmanların veya şirketlerin ne iş yaptığını merak ettiklerini, bürokrat, müdür ve memurların yetmediğini, bunlara rağmen danışman tutulduğunu söyleyerek, “Ne yaptı bunlar? Bu insanları siz aldınız ve getirdiniz. Para verdiniz. Ne yapıldı? Bir yıldır hiçbir şey yapılmadı. Maliye ve Başbakan bunun hesabını sormuyor mu? Ülkede Allah’a emanet bir durum var” ifadelerini kullandı. 

Oğuz, bir yıl boyunca Tarım Bakanı’nın hiçbir şey yapmadığını ve başarısız olduğunu da iddia etti.

SENNAROĞLU: “SÜT KONUSUNDAKİ AKSAKLIKLARI DÜZELTMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Oğuz’u yanıtlayan Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu da, başarı ve başarısızlığın kararının halk tarafından verileceğini söyleyerek, Belediye seçimlerindeki başarının ortada olduğunu, buna da halkın karar verdiğini kaydetti.

Süt paralarının günüde ödenmediğinin doğru olduğunu ve bu konunun arkasında da durduğunu dile getiren Sennaroğlu, Süt Endüstrisi Kurumu’ndaki çalışma şeklini anlatarak, piyasanın çalışma sisteminde aksaklıklar olduğunu, bunu da düzelmek için çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Sennaroğlu, ihracat teşvik primlerinin yeniden düzenlenerek ödenmesi gerektiğini ifade ederek, Süt Endüstrisi Kurumu’nun özerkleşmesi gerektiğini ve bu taslak çalışmanın şekillenmesi halinde gerekli adımların atılacağını kaydetti.

OĞUZ: “ÜRETİCİ VERİLEN CEVAPTAN TATMİN OLMADI”

UBP Milletvekili Dursun Oğuz tekrar kürsüye çıkarak, üreticinin ne yapacağının cevabının verilmesi gerektiğini söyledi ve kürsüde Bakan’ın “şov” yaptığını, üreticinin verilen cevaptan tatmin olmadığını, siyasetin bırakılarak icraat yapılması gerektiğini iddia etti. 

Sürekli sistemden şikayet edilmemesi gerektiğini dile getiren Oğuz, konuşma yerine artık çözüm üretilmesini istedi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda üçüncü güncel konuşmayı Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, Kıbrıs sorunu konusunda yaptı. 

"TÜRKİYE'NİN SAVAŞ GEMİLERİNİ GERİ ÇEKMESİ GEREKİYOR"

Kıbrıs müzakere sürecinin durduğunu ve dünyanın birçok yerinde de gerginlik yaşandığını gördüğünü dile getiren Çakıcı, adadaki çözümsüzlüğün her an bir gerginlik daha meydana getirebileceğini düşündüğünü kaydetti.

Savaş çığırtkanlığı yapılmasının doğru olmadığını, adanın yanı başında insanların kan ağladığını dile getirerek yapılanların yanlış olduğunu kaydeden Çakıcı, Rum lider Nikos Anastasiadis’in görüşme masasına geri dönmesi,  Türkiye’nin savaş gemilerini geri çekmesi ve Kıbrıslı Türklerin de haklarını masada görüşerek alması gerektiğini belirtti.

Çakıcı ayrıca kimsenin makamları kendi çıkarları doğrultusunda kullanmaması gerektiğini de belirterek, aday olan bir Cumhurbaşkanı ve müzakere heyetinin Kıbrıs konusunda başarılarının da ortada olduğunu kaydetti.

NAMİ: “ÇÖZÜMÜN ÖNEMİ GÖRÜLDÜ”

Dışişleri Bakanı Özdil Nami de söz alarak, müzakere sürecinin durmasının herkesi endişeye sürüklediğini ve şaşırtan bir gelişme olduğunu kaydederek, bölgedeki istikrarsızlıkların da tehlike yaratmasından dolayı Kıbrıs sorunun çözümünün öneminin görüldüğünü belirtti.

Rum liderliğinin hidrokarbon arama çalışmalarını bir anlaşmaya varmadan yapmasının kabul edilebilir bir yaklaşım olmadığını söyleyen Nami, şu anda Rum liderliğinin yeni bir parselde arama başlatmasının da kapsamlı çözüme ulaşmak için karşılıklı hak ve çıkarlarına saygı duyulmadan yapıldığını kaydetti.

“MASAYI TERK ETME GEREKÇESİ KABUL EDİLEMEZ”

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, bu tür yaklaşımların kapsamlı bir çözümü olumlu etkilemeyeceğine de dikkat çekerek, atılan adımların barış çalışmalarına yönelik olumlu adımlar olmadığını belirtti. Rum tarafının müzakere masasını terk etme gerekçesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Nami, Türkiye’ye olan bir öfke veya hidrokarbonla ilgili bir sürecin müzakere masasına yansıtılması yerine, kapsamlı bir çözüm bulma yoluna gidilmesi gerektiğini belirtti. 

Nami ayrıca, müzakere masasından kaçılmaması gerektiğini vurguladı ve uluslararası camiaya da pozisyonlarını yeniden gözden geçirme çağrısında bulundu.

SUCUOĞLU: “HİBE PROGRAMININ SADECE YÜZDE 12’Sİ KULLANILDI”

UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu’nun eğitim ile ilgili yaptığı konuşmada, yeni ders yılının yine kaosla başladığını, Türkiye Büyükelçiliği’nin hibe programının sadece yüzde 12’sinin kullanılmasının, bakanlığın öngörüsüzlüğü,  projesizliği ve programsızlığının göstergesi olduğunu kaydetti.

Tüm bakanlıkların kendilerine ayırdıkları bütçenin hemen hemen hepsini bitirdiğini ileri süren Sucuoğlu, bu da hükümetin programsız hareket ettiğinin göstergesi olduğunu söyledi. Hükümetin icraatlarını da eleştiren Sucuoğlu, Kıb-Tek’e yapılan personel alımında özellikle teknik personelin nasıl alındığının açıklanmasının istedi.

Sucuoğlu, hükümetin bir yıllık icraatıyla ilgili yaptığı basın açıklamasında, yapılan tasarrufun açıklamasının ise yanlış olduğunu savundu.

Eğitim Bakanı’nın eğitim yılının başında istifa etmesini de eleştiren Sucuoğlu, yeni bakan atanana kadar özellikle orta öğretime alınan öğretmenlerin çift okulda görevlendirilmesini eleştirdi ve haftanın 2-3 günü Karpaz’da, diğer günlerde ise Lefke’de görev yapacak bir öğretmenin ulaşım sorununun düşünülmesi gerektiğini kaydetti.

Okulların açılmasının ardından öğretmen eksikliğinin devam ettiğini dile getiren Sucuoğlu, Karpaz’da  bir okulda  15 öğretmen eksikliği olmasının ardından ilahiyat fakültesine öğretmen nakli yapılmasını eleştirdi.

Okullarda öğrenci sayılarının da şişirildiğini örnekler vererek anlatan Sucuoğlu, 250 öğretmenin yer değiştirdiğini ve okullardaki öğretmen açığının giderilmediğini dile getirerek, eğitimin bu yıl da sorunlarla boğuşacağını kaydetti.

ÇAVUŞOĞLU: “İŞİNİ CİDDİYE ALMAYAN BİR HÜKÜMET…”

UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu da hükümetin icraatlarıyla ilgili konuşma yaptı.  Meclis koltuklarının boş kalması ve muhatap bulamamaları nedeniyle hükümeti “işini ciddiye almamakla” suçlayan Çavuşoğlu, Tarım Bakanı’nın seçim zamanı kaç eve elektrik bağlattığını ve bunların parasını kimin ödediğini açıklaması gerektiğini söyledi.
Kendilerine ulaşan iddiaları belgeleme çalışmalarının tamamlanma aşamasında olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, bu yapılanların konuşulacağını ve bu paraların nasıl ödendiğinin tartışılacağını belirtti.

Nazım Çavuşoğlu, hükümetteki iki partinin genel başkanlarının uyumlu olduğunun söylendiği fakat yapılan açıklamaların görüldüğünü belirterek, kendilerinin bu kaos ortamında halka hizmet beklemesinin de trajikomik olduğunu savundu. “Emeğin partisi olduğunu söyleyen, renkten renge ve isimden isime geçen bu partinin seçim zamanı paraları nerden bulduğunu” soran Çavuşoğlu, Kamu Reformu Yasası’nın beklediğini fakat yeni atamaların da her gün yapıldığını dile getirdi.

UBP döneminde istihdam edilenlerin atıldığını, bu hükümetin istihdamlarının ise hesabının sorulması gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu, hükümetin, kurum, kuruluş ve bankalara alınan memurların hesabını vermesi gerektiğini belirtti.

Çavuşoğlu, özellikle 42 kişinin Kıb-Tek’e ot sökmek için alınmasının açıklanmasını gerektiğini söyledi. Elektrik Kurumu’nun sürekli elektriğe zam yaparak istihdam yaptığını ileri süren Çavuşoğlu, kurumun çalışma sistemini örneklerle eleştirdi.

Ülkede birçok kaçak işçi olduğunu da dile getiren Çavuşoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı da göreve davet ederek, sosyal güvenceden yoksun ve asgari ücretten bile düşük rakamlarla çalıştırılan insanlar bulunduğunu belirtti ve kaçak hayatın denetlenmesinin zaruret olduğunu kaydetti.  

İçişleri Bakanlığı’nın da birçok işi başka bakanlıklara sevk ettiğini ileri süren Çavuşoğlu, af yasası ve vatandaşlık yasasının hâlâ beklendiğini kaydederek, bakanlıkta daha önce başlatılan e-kimlik çalışmalarının da ne durumda olduğunun açıklanmasını istedi.

DAÜ konusuna da değinen Çavuşoğlu, siyasi kaygılarla rektörün onaylanmadığını savundu ve  “DAÜ’yü maceralara sürükleyecekler, bundan üzüntü duyuyorum” dedi.

GÜRPINAR: “KAYIT DIŞILIKTA AZALMA VAR”

Çavuşoğlu’nu yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, geliştirdikleri yerli iş gücü istihdam projesinde hedefe ulaştıklarını, projenin başarılı olduğunu söyledi ve dört bacağı olan projenin bir bacağını da denetimlerin oluşturduğunu kaydetti.

Denetimin önemi üzerinde duran Gürpınar, denetim programı sürdürdüklerini, önemli sayıda kayıt dışı istihdam söz konusu olduğunu ancak bir yıllık süreçte elde edilen ön verilerde bir yıl öncesinde göre kayıt dışılıkta azalma yaşandığını kaydetti.

Gürpınar, ilk bir yıllık uygulamada varılan sonuçları tatminkar gördüklerini ifade etti.

ULUÇAY: “MUHACERETLE İLGİLİ SIKINTILARI ÇÖZECEK TASARI KOMİTEDE”

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay da, muhaceretle ilgili sıkıntıları aşmak için yasa tasarısı hazırlayıp Meclis’e getirdiklerini, tasarının komitede tartışılmakta olduğunu , ailelerin birleştirilmesini hedeflediğini söyledi. 
Uluçay, yasayı kasımın başlarında Genel Kurul’a getirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Uluçay, Yurttaşlık Yasası ile ilgili hazırlıkların tamamlandığını bu ay sonu, kasımın ilk haftalarında Meclis’e sevk etmeyi planladıklarını belirtti.