Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Cumhurbaşkanınca bir daha görüşülmek üzere geri gönderilen Dernekler Yasası’nı görüşmesi sırasında çıkan tartışmalar sonucu oturuma ara verdi.

Genel Kurul'da Komite başkanının yasayla ilgili raporu okumasının ardından, yasanın madde madde görüşülmesine geçildi.

Görüşme sırasında TDP Milletvekili Zeki Çeler yasayla ilgili öneri sundu, UBP Milletvekili Ahmet Kaşif ise birden fazla öneri olması nedeniyle tasarının komiteye gönderilerek, orada tekrar görüşüldükten sonra Genel Kurul’a getirilmesini istedi.

Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarılarını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite Başkanı Armağan Candan ise, Cumhurbaşkanınca geri gönderilen tasarının uzun saatler süren görüşmeler yapılarak ciddi çalışmalar sonrasında Genel Kurula geldiğini belirtti ve herkesin bilgisiyle yapılan değişikliklerin ardından yeniden görüşülmesine gerek olmadığını kaydetti.

Candan, önerilerin Genel Kurul’da değerlendirilmesinin normal olduğunu, süreci bozmanın gereksiz olduğunu söyledi.

Başbakan Hüseyin Özgürgün ise, Kaşif’in önerisini doğru bulduğunu ve önerilerin reddedilmesinin kötü olduğunu ancak kabul edilmesinin de farklı sonuçlar doğuracağını ifade ederek, komiteden gelen tasarıya  öneriler varsa sıkıntıların çözülmesinin komitede yapılmasını doğru bulduğunu kaydetti.

Bu arada Zeki Çeler önerisini geri çekti.

Ahmet Kaşif ise idarelerin denetim yetkisiyle ilgili olarak, derneklerin üyelerini kaymakamlığa bildirmesi önerisinde bulundu.

Armağan Candan, bu tasarının amacının dernek üyelerinin kendi kurumlarının denetimlerini yapabilmesi olduğunu söyleyerek, okunan maddenin iç denetimle alakalı olduğunu idareyle alakası bulunmadığını dile getirdi.

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş da söz alarak herhangi bir derneğin üyelerini bildirmekle yükümlü olması, kimlerin oy kullanma hakkına sahip olacağının bilinmesi gibi kolaylıklar için çalışıldığını anlatarak,  bu önerinin bir sonraki maddeyle bütünlük sağlaması için önemli olduğunu belirtti.

Bu arada, Kaşif önerisini geri çekti.

Ardından yasanın madde madde görüşülmesine devam edilirken Kaşif bir önceki maddedeki önerisini yeniden sundu ve bu tür aksaklıklar nedeniyle önerilerin komitede yeniden değerlendirilmesini istediğini anımsattı.

Bu arada CTP Milletvekili Doğuş Derya söz istedi ancak tartışmalar nedeniyle Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı Genel Kurul’a 15 dakika ara verdi.

Derya buna tepki göstererek, soru ve söz hakkının elinden alındığını savundu ve “Gerçek meclis başkanı gelsin yönetsin” dedi.