Gözde Süreç Sarı

Ulusal Birlik Partisi (UBP)-Demokrat Parti (DP) Koalisyon Hükümeti, Cumhuriyet Meclisi’nden 27 kabul oyuyla güvenoyu aldı.

Cumhuriyetçi Türk Partisi- Ulusal Birlik Partisi (CTP-UBP) hükümetinin istifasının ardından UBP Genel Başkanı, Lefkoşa Milletvekili Hüseyin Özgürgün başbakanlığında kurulan ve Cumhurbaşkanı’nca 16 Nisan’da onaylanan yeni hükümete, Meclis’te iki partinin milletvekilleri yanında 4 bağımsız milletvekili de onay verdi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugün saat 10.20’de UBP-DP’nin oluşturduğu yeni Bakanlar Kurulu için güven oylaması gündemiyle Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı başkanlığında toplandı. Alanlı’nın açılışı yapmasının ardından Meclis Başkanı Siber görevi devraldı.

İlk olarak bilgiye sunuşlar bölümünde Danışma Kurulu’nun Meclis’in yarınki oturumunun 2 Mayıs Pazartesi’ne ertelenmesine ilişkin kararı kabul edildi.

Daha sonra DP’nin “Kuzey Kıbrıs Eğitim Vakfı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Kuruluş Yasa Tasarısı’nı Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici (Ad-Hoc) Komite ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik Yasa Önerisini Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite”deki üyesi Fikri Ataoğlu yerine Hüseyin Avkıran Alanlı’nın görevlendirildiğine ilişkin tezkere okundu.

“Uyuşturucu Madde Bağımlıları ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik Yasa Önerisini Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite” başkanlığına ise CTP Milletvekili Özkan Yorgancıoğlu, yardımcılığına da UBP Milletvekili Ali Pilli’nin getirildiğine dair tezkere de milletvekillerinin bilgisine sunuldu.

27 KABUL, 22 RET, 1 KATILMAYAN

Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra güven oylamasına geçildi.  Oylama cetveline göre isim okunarak açık yapılan oylamada, 27 milletvekili kabul, 22 milletvekili ret oyu verirken TDP Milletvekili Zeki Çeler oylamaya katılmadı.

Anayasa ve Meclis İç Tüzüğü uyarınca hükümet programı görüşmelerinin bitiminden bir tam gün sonra bugün yapılan güven oylamasında, hükümetin güvenoyu alabilmesi için oylamada güvenoyu verenlerin sayısı ret oyu verenlerden fazla olması gerekiyordu.

Cumhuriyet Meclisi’nde halen CTP’nin 20, UBP’nin 18, DP’nin 5, TDP’nin 3 milletvekili yanında 3’ü DP’den 1’i de CTP’den istifa eden 4 de bağımsız milletvekili bulunuyor.

TÜRK-SEN “DİKKAT CERYAN TEPER” YAZILI PANKART AÇTI

Oylama sonucunun açıklanmasının ardından izleyici locasındaki TÜRK-SEN üyesi bazı sendikacılar “Dikkat edin ceryan teper” yazılı bir pankart açtı.

Meclis Başkanı Siber’in sözlü uyarısı üzerine sendikacılar pankartı kapatarak, salondan ayrıldı. 

1461745961.jpg