Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Sayıştay Komitesi’nin 1990’lı yıllara ait  İnşa ve Teçhizat Fonu’ndan Yapılan Usulsüz Harcamalar ile dönemin Çalışma ve Sağlık Bakanlığı’nın ek inşaatı ile ilgili harcamalara ilişkin sayıştay denetim raporları okundu.

Sayıştay Denetim raporları Komite Başkanı Hasan Taçoy tarafından okundu.

Konu üzerine ilk sözü UBP milletvekili Ersin Tatar aldı.

TATAR

Sayıştaylığın denetim çalışmalarını olay olmadan yapması gerektiğini söyleyen Tatar, “Bu gün görüştüğümüz konu trajikomiktir. Bunca yıllık raporun gereği nasıl yapılabilir? İmza sahipleri hayatta bile değil” dedi.

BEROVA

DP UG milletvekili Özdemir Berova, denetimin zamanında yapılması, ortaya çıkan unsurların ilgili mercilere ulaştırılması, gerekli yargı mekanizmalarının çalıştırılması gerektiğini söyledi.

“Birçok konuda denetimin ne kadar yetersiz olduğunu bu kürsülerden de ifade ettik” diyen Berova, “Güncel raporların da bu kürsüden konuşulması en önemli dileğimdir” şeklinde konuştu.

HAMZAOĞULLARI

CTP milletvekili Biray Hamzaoğulları,“Bu memleketin denetleme mekanizması çöktü” diyerek, “Biz dünyayla nasıl, ne zaman yarışacağız?” diye sordu.

“Karpaz Alkollü İçki ve Şarap Fabrikası”konusundaki sayıştay raporunun bir bölümünü de Meclis kürsüsünden okuyan Hamzaoğulları, “Bu fabrika bölge halkına bir ivme kazandıracaktı. Daha bekleriz, daha da bekleyeceğiz. Soru işaretiyle dolu bir fabrika….Bu ülkede isteyen istediği kadarını talan ediyor…Sayın Komite Başkanı bu eski dosyaları açarken, aralarından yenilerini de çeksin. Karpaz’daki fabrika ile ilgili olayın üzerinden 30 sene geçti…” dedi.

ANGOLEMLİ

TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, Larnaka Belediye Başkanının ihale yolsuzluğu nedeniyle tutuklandığını söyleyerek, bunun örneğinin kuzeyde görülüp görülmediğini sordu.

Taçoy’un okuduğu sayıştay raporuna işaret ederek, sağlıkla ilgili harcamaların, personelin yeni yıl yemeğine, bakanın makam aracı için garaj yapımına, su motoru alımına gittiğini belirten Angolemli, “Raporu okudum ve tüylerim diken diken oldu” şeklinde konuştu.

KTHY ile ilgili komitenin zamana oynadığını da savunan Angolemli,“KTHY’yi kim batırdı, suçlular nerde meclis ortaya çıkarmıyor.

Göreceksiniz, bu konu da, Digitech de zaman aşımına uğrayacak…” dedi.

TAÇOY

Genel Kurul’da yeniden söz alan Taçoy, Genel Kurul’da hükümetten kimsenin olmamasını eleştirdi.

Komitenin gündemindeki raporlara da değinen Taçoy, “Amacımız eski dosyaları tamamlamamak ve yeni dosyaları gündeme getirmektir” dedi.

Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü görüşmesi tamamlandı. Bir sonraki birleşim, 17 Mart Perşembe günü saat 10.00’da olacak.