Başbakan Ömer Kalyoncu, Türkiye ile üzerinde mutabakat sağlanan metnin henüz Bakanlar Kurulu’ndan geçmediğini imzalandıktan sonra bir yıl içinde sözleşmesinin de hazırlanacağını belirtti.

Meclis Genel Kurulu’nda su konusundaki mutabakatla ilgili bilgi istenmesi üzerine kürsüden açıklama yapan Kalyoncu, yeraltı sularının özele devredileceği iddialarının konuşulduğunu ancak böyle bir şey olmadığını, yer altı sularının KKTC devleti tarafından kontrol edileceğini ifade etti.

Yeraltı sularının fakirleştiğini söyleyen Kalyoncu, bu konunun büyük bir problem oluşturduğunu dile getirdi.

Belediyelerin suyu almak üzere Belediye Meclislerinden karar çıkaracağını ve sürece katılacağını söyleyen Kalyoncu, “İsteyen girmeyecek ama girmeyenlere altyapı yatırımı yapılmayacak, yüzde 10 katkıdan yararlanamayacak” dedi.

Kalyoncu, anlaşmada yer alan ve güvensizlik belirtilen bazı ifadelerin düzeltildiğini söyledi.

MECLİS ARAŞTIRMASI

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugün saat 10.20’de Sibel Siber başkanlığında toplandı.

Toplantıda ilk olarak, DP-UG milletvekili Hasan Taçoy’un sunduğu, Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası Merkez Şubesinden Güzelyurt Şubesine Para Transferi Sırasında Meydana Gelen Soygun olayı Hakkında Meclis Araştırması Açılması Önergesinin ön görüşmesi yapıldı.

DP-UG milletvekili Hasan Taçoy, yaklaşık 20 ay önce yapılan soygun olayının yaklaşık 2 milyon 200 bin TL’lik kısmın sigortalı olduğu ancak sigorta tarafından ödenmediğinin gözlemlendiğini söyledi. Taçoy, bu konunun araştırılması gerektiğini belirtti.

TDP milletvekili Hüseyin Angolemli söz alarak önerinin yerinde olduğunu, halk arasında bu konuda söylentiler bulunduğunu, 3 milyon TL’nin bulunduğunu ancak geri kalanın üzerine yatıldığının iddia edildiğini savundu.

Angolemli, tüm iddiaların ortaya çıkması için araştırmanın yapılması gerektiğini kaydetti.

UBP milletvekili Ersin Tatar da olayın sıkıntı yarattığını, net olarak ortaya çıkmadığını ifade etti. Tatar, bu olayın açıklanması için kapsamlı bir araştırma yapılıp yapılmadığını sordu.

Tatar, Sayıştaylık ve Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun bu konuda eğer yapmadıysa araştırma yapması gerektiğini söyledi.

Önergenin ön görüşmesi tamamlandı ve oylamanın sonucunda oybirliğiyle araştırma açılması kabul edildi.

DENKTAŞ

Daha sonra DP-UG Başkanı Serdar Denktaş, su konusunda önemli bir değişiklik yaşanarak, konunun çözüldüğünü söyleyerek, Başbakandan bu konuda bilgi vermesini talep etti.

Başbakan Ömer Kalyoncu’nun kürsüden su konusunda yaptığı konuşmanın ardından tekrar söz alan DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, “Bir yazım düzeltmesiyle bunca aydır süren rezilliklerin sonucunu gördük. Değişen bir şey yok, belediye suyu alacak altyapısı hazır olmayan belediyeler suyu götürmeye çalışılacak. Borular patlayacak” dedi.

TDP milletvekili Hüseyin Angolemli de söz alarak, Başbakandan daha açık konuşmasını talep etti.

Belediyeler konusunda yapılan değişikliğin “eskisinden hiçbir farkı” olmadığını söyleyen Angolemli, ücret konusunun da aydınlatılması gerektiğini dile getirdi. Angolemli, su kuyuları konusunda da daha ayrıntılı bilgi vermesini istedi.

ERHÜRMAN

CTP Grup Başkan Vekili milletvekili Tufan Erhürman, daha önceki konuşmasında 12. maddede sıkıntı olduğunu Mecliste dile getirdiğini, sisteme girmeyen belediyelerin suyu kullanamamasının kabul edilebilir olmadığını ve temin edilen sudan verilmeyecek olmasına rağmen belediyelere yerel suyun tüketici fiyatından verilmesinin öngörüldüğünü bu iki maddenin kabul edilebilir olmadığını söyledi.

Yeni anlaşmada, sisteme girmeyen belediyelere temin edilen sudan su verilmesinin öngörüldüğünü belirten Erhürman, “Sisteme girmeyen belediyeye satılacak su, şirketin yatırım masrafı çıkarıldıktan sonra hesaplanacak” dedi.

Erhürman, “Su kuyuları ile ilgili konu metinde vardır. Su kaynakları anayasaya göre KKTC’nindir. Evde açılan su kuyuların elde edilen su da devlete aittir.

Kuyulardan çıkan suyun sayaçlandırılması ve bedelinin KKTC’ye ödenmesi vardır. Bu zaten şimdi de böyledir. Bunlar idarenin yetkisindedir, şirketle bir ilgisi yoktur” diye konuştu.

ÇAVUŞOĞLU

UBP milletvekili Nazım Çavuşoğlu, UBP’nin suyun akmasını sağlayan imzaları attığını, kararları geçirdiğini, eleştiriler de aldığını belirtti.

Çavuşoğlu, “UBP dönem dönem farklı konumlara itiliyor. UBP konuşması gereken muhataplarıyla resmi ve gayri resmi şekilde görüşerek, su konusunda en yüksek katkıyı yapmıştır. Gelinen aşamada her kesimin katkısı vardır. Bu su artık KKTC halkınındır. Suyun bir an evvel evlere akması ve insanları yararlanması gerekiyor” dedi.

Çavuşoğlu, katkı koyan herkese teşekkür etti.

KALYONCU

Başbakan Ömer Kalyoncu, konuşmaların içtüzüğe uygun yapılması gerektiğini söyledi.

Kalyoncu, su konusunda üç maddenin rahatsızlık yarattığını, bu maddelerle ilgili değişikliklerin yapıldığını belirtti.

Kalyoncu, “Bizim en son üzerinde durduğumuz konu idaremizin idare yerine konması, sisteme katılmayacak belediyelerin cezalandırılmaması idi. Bu konularda önemli adımlar atıldı. Bunların takdir edilmesi gerekirken tantana koparılmasını anlamış değilim” dedi.