Kubilay Kurçer

600 bin Kıbrıs Türkü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne hizmet için yola çıktı.

Yurtdışı Kıbrıs Türk Birliği Platformu’nun (YKTBP) Türkiye Platformu üyesi Avukat Özden Kara, vatana katkı sunma düşüncesiyle bu yola çıktığını belirterek, yurtdışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin, KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde temsil hakkının tanınmadığını belirtti. YKTBP İngiltere Konsey Başkanı Ali Ratıp Doğruer, hükümetin yurt dışındaki Kıbrıslı Türklere sahip çıkmasını istedi. YKTBP Genel Koordinatörü Osman Kasapoğlu da, yurtdışında yaşayan göçmenlerin siyasi irade, askerlik sorunları, çok çeşitli mal ve mülk sorunlarının bulunduğuna dikkati çekti. 

Yurtdışı Kıbrıs Türk Birliği Platformu (YKTBP) Türkiye Platformu üyesi Avukat Özden Kara, YKTBP İngiltere Konsey Başkanı Ali Ratıp Doğruer ile YKTBP Genel Koordinatörü Osman Kasapoğlu, Ada TV’de Nazmi Pınar’ın sunduğu Ada Raporu programına katılarak önemli açıklamalarda bulundular. 

KARA; “YURT DIŞINDA YAŞAYAN KIBRISLI TÜRKLERİN DEVLETLE BÜTÜN OLDUĞU UNUTULMAMALI” 

YKTBP üyesi Avukat Özden Kara, programda yaptığı konuşmada, amaçlarının, Türkiye ve İngiltere’deki vatandaşlarla platform çatısı altında platformun sesini dünyaya duyurmak olduğunu söyledi. Kara, anayasal engellerin giderilmesi gerektiğinin altını da çizdi. Kıbrıs Türklerinin yurtdışında farkına varılması ve anayasadan tanınmış hak ve özgürlüklerin verilmesinin önemini vurgulayan Özden Kara, yurtdışından gelen Kıbrıslı Türklerin, KKTC’ye ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan katkı sağladığını belirtti. 1974’ten bu yana Kıbrıs Türk halkının toplu göçe mecbur bırakıldığını ifade eden Kara, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Vatana artı değer eklemek için yurtdışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilmesini istiyoruz. KKTC dünyaya göç veren ülkelerden bir tanesi. Anayasanın 2. Maddesine göre KKTC devleti halkı ile bölünmez bütündür. Yurtdışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin de bütün olduğunu siyasilerin unutmamalarını rica ediyorum. Bunun için de sonuna kadar siyasal ve hukuksal zeminde hakkımızı arayacağımızı ilgililere duyururum.” 

ALİ RATIP DOĞRUER: “UMARIM HÜKÜMETİMİZ YURTDIŞINDAKİ KIBRISLI TÜRKLERE SAHİP ÇIKAR” 

YKTBP İngiltere Konsey Başkanı Ali Ratıp Doğruer de programda yaptığı konuşmada, 1990’lı yıllarda yapılan yurtdışı seminerlerde Kıbrıslı Türklerin temsil sorunlarının ele alındığını, siyasetçilerin sorunları çözme noktasında, oy isteme durumunda oldukları için söz verdiğine dikkat çekerek birliğin ve beraberliğin sağlanamadığını vurguladı. Lobicilik konusunda platformun güç birliğini sağladığını dile getiren Doğruer, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Rumların yaptığı lobicilik ayrı bir olay. Seçim dönemlerinde İngiltere’de, milletvekilleri yalnız Rumlara gidip oy istiyorlardı. Umarım buradaki hükümetimiz yurtdışındaki Kıbrıslı Türklere sahip çıkar. Yaz döneminde gelen Kıbrıslı Türklerin ekonomiyi canlı tuttuğu gerçektir. KKTC’de 300 bin kişi yaşıyorsa 100 bin kişinin malı da yurtdışında yaşayan Kıbrıslı Türklerindir. Yurtdışından gelen ve yatırım yapmak isteyen işadamları meclisteki temsil hakkıyla bir muhatap bulabilir ve derdini anlatarak, güvence sağlayarak yatırım yaparken sorun olmaz. Bunu başarabilirsek iş konusunda yatırımların daha fazla artacağını düşünüyorum. İnsanlar kendi bölgelerinden seçtikleri milletvekilini muhatap alarak bu işler daha kolay çözülür.” 

OSMAN KASAPOĞLU: “BİZİM KISTASLARIMIZ MECLİSTEKİ TEMSİL HAKKIDIR” 

YKTBP Genel Koordinatörü Osman Kasapoğlu da açıklamasında, yurtdışında yaşayan 600 bin Kıbrıs Türkünün “şişenin içinde dev”, çözüm önerilerinin “şişenin tıpası” benzetmesini yaparak, yurtdışında yaşayan göçmenlerin siyasi irade, askerlik sorunları, çok çeşitli mal ve mülk sorunlarına değindi. Kıbrıslı Türklerin tanınmamış bir devlet vasfında oldukları için dış ülkelerde sandık kuramadıklarını dile getiren Kasapoğlu, Estonya’nın Sovyetler Birliği’nden ayrılmasıyla sandığa gitmemesinden dolayı internet üzerinden oy verdiklerine dikkat çekerek, “İtalya modeli”nin Kıbrıslı Türkler için de uygulanabileceğini kaydetti. 6 Ekim’de platformun önergesini idarecilere götürerek olumlu sonuca varacağını düşündüğünü söyleyen Kasapoğlu, İngiltere, Avustralya ve Türkiye olmak üzere 3 bölge ülkesinde milletvekili seçilmesi gerektiğine dikkat çekerek, 2 milletvekili Türkiye, 2 milletvekili İngiltere, 2 milletvekili ise Avustralya’ya verilerek bölge ülkelerinde temsil hakkının sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Bu projenin siyasal tercihleri değiştirecek büyük potansiyeli olmadığını kaydeden Kasapoğlu, projenin birlik ve beraberliği güçlendireceğini vurguladı. Kasapoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Referandumda oy vermek yurtdışında yaşayan vatandaşların hakkıdır ancak bu hakkı ortaya koyan talep yok. Bu talep devletin gidişatını ileride olası kurulacak devletin durumuna göre kayıt işleminde hemen uygulanacak olay değil. Adada yaşayan 300 bine karşılık, yurtdışında 600 bin kişi var. Demek ki, anayasal haklarla ülkenin yasal durumuna ve anayasanın yaşayacağı ihtiyaçlara göre düzenlemeler yapılır. Her ülkenin uygulayabileceği kıstaslar farklıdır, bizim kıstaslarımız meclisteki temsil hakkıdır. AB ve BM’de bu konuyla ilgili kararlarda yurtdışındaki göçmenlerinizi siyasi iradeye ortak edecek çalışmayı yapınız deniliyor. Eğer federe devlet kurulsa, federe devlet meclisinde de hazır olalım, bir kere de biz örnek olalım.” 

ERSU EKREM: “DEVLET, HÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ YERİNE GETİRMİYOR” 

Programa telefonla bağlanan YKTBYP İngiltere Yönetim Kurulu Üyesi Ersu Ekrem, yurtdışındaki göçmenlerin temsiliyet hakkına ilişkin şunları kaydetti: 
“Vatanımızdan kopmadık, ilişki halindeyiz, lobicilik faaliyetleri olarak çocuklarımıza yardım edebilecek birey olarak yetiştirmeyi planlıyoruz. Bu konudaki problemimiz, gelecekten dışlanmamız, vatani görevimiz dahil birçok görev beklediği halde devletin elde olan hükümlülüğü yerine getirilmiyor. Platform oluşturduk, çalışmaları baz alarak bir çok ülkelerden katılan arkadaşlarla projemizi ve cumhuriyet meclisindeki temsil hakkımızı devletimize sunacağız.” 

NESİM TÜZMEN: “6 EKİM’DE KKTC’DE BULUŞUP BİLDİRGE YAYINLAYACAĞIZ” 

Ada Raporu programına telefon bağlantısıyla katılan YKTBYP Türkiye Eş Başkanı Nesim Tüzmen de, şunları söyledi: 

“600 bin kişi gibi büyük güçten bahsediyoruz. Yurtdışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin farklı sosyolojik yapıları var. Benim en büyük dileğim bu çalışmanın bizi birleştirici çatı altında toplaması. Böylece vatanımıza olan borcumuzu daha güzel öderiz. Yurtdışındaki göçmenlerle bağlarımızın kopmasını istemiyoruz. Belki de bu şekilde düşünen biz olacağız, bizden sonraki nesil ve çocuklarımız aynı şekilde düşünemeyeceğinin endişesi içindeyim. Bu bağları kuvvetlendirmek için KKTC meclisindeki temsil hakkının verilmesi doğru yaklaşım olacaktır. 6 Ekim’de hepimiz KKTC’de buluşup bildirge yayınlayacağız.'