Ülkedeki kan ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunmak amacıyla Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı, Meclis binasında kan bağış kampanyası düzenledi.

Sağlık Bakanlığı ile işbirliğinde düzenlenen kan bağış kampanyası için Cumhuriyet Meclisi’nin Mavi Salonu kullanıldı. Cumhurbaşkanı Vekili, Meclis Başkanı Sibel Siber, Cumhuriyet Meclisi’nde dördüncüsü düzenlenen kan bağışı etkinliğinde yaptığı açıklamada, ülkede pek çok sıkıntının bulunduğunu ancak kan ihtiyacının öneminin çok ayrı olduğunu çünkü bugünkü teknoloji sayesinde dahi, kanın muadili olan bir ürün üretilemediğini kaydetti.

Kan bağışının “manevi huzur sağladığını” da kaydeden Siber, kan vermenin insan sağlığına zararı olmadığını buna karşın pozitif etki sağladığını da kaydetti.

Kan bağış kampanyalarının kan ihtiyacının karşılanması için kısa vadeli çözüm olduğunu belirten Siber, “Uzun vadede, daha planlı programlı, kan vericilerin tespiti ile kan eksikliğini gidermemiz gerekiyor” dedi..

1453372348.jpg

İZBUL

Sağlık Bakanı Salih İzbul ise etkinlikte yaptığı konuşmada, kan bağışının bir “hayat bağışı” olduğunu belirterek, tüm kurumları kan bağış kampanyası düzenlemeye çağırdı.

Kana thalassaemia hastalarının dışında acil müdahalede de ihtiyaç duyulduğunu kaydeden İzbul, “Sadece bir kez değil sürekli kan vermeye çağırıyoruz” dedi.

Kan ihtiyacının karşılanması için Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ile Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’ndan da destek aldıklarını belirten İzbul, “Şu ana kadar çok ciddi bir sıkıntı pek yaşamadık. Son dönemlerde özellikle thalassaemialılar için biraz sıkıntı baş gösterdi...’İki ünite alamaz bir ünite alabilir veya eksiktir tamamlanamaz veya kan alması birkaç gün gecikir’ gibi sorunları yaşıyoruz. Bu sorunları aşmak için de tek dayanağımız insanlar” dedi.

GÜVEN

Thalassaemia Derneği Başkanı Derya Güven, kan ihtiyacının karşılanması için, kan bağış kampanyalarının sürekli olarak tüm kurumlarda düzenlenmesini temenni ettiklerini belirtti.

VAROĞLU

Thalassaemia Derneği Asbaşkanı Ahmet Varoğlu ise, ülkedeki kan eksikliğinin “çok ciddi anlamda” olduğunu, bunun sosyal medya da dahil basında yapılan duyurulardan görülebileceğini kaydetti.

Ülkedeki thalassaemialıların tedavilerinin kesintisiz sürdürülebilmesi için ayda 600 ünite kana ihtiyaç duyduğunu belirten Varoğlu, “Ayda iki ünite almamız gerekiyor. Bir ünite yetersiz kalıyor. Bir ünite kan almak bir yetişkin thalassaemialı için yeterli değildir” dedi

1453372347.jpg

1453372346.jpg