Cumhuriyet Meclis Genel Kurulu, Meclis Başkan Vekili Hüseyin Avkıran Alanlı başkanlığında saat 10.20’de toplandı. Toplantı yaklaşık yarım saat sürdü.

Cumhuriyet Meclisi ilk olarak Danışma Kurulu’nun Meclis’in bir sonraki görüşmesine ilişkin kararını görüştü ve bugünkü gündemde bulunan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Su Temini ve Yönetimine İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı” ve “Seçim ve Halk Oylaması Yasa Önerisi”nin görüşülmesini, perşembe güne ertelendi.

Bu sırada DP-UG Başkanı Serdar Denktaş söz alarak, Seçim ve Halk Oylaması Yasa Önerisi ’ne olumlu oy vereceklerini söyledi.

Genel Kurul’da daha sonra Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın hükümeti kurma görevini UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’e vermesi milletvekillerinin bilgisine getirildi.

CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de yerinden söz alarak, tutanakları geçmesi amacıyla, hükümeti kurma görevini alan UBP Genel Başkanı Özgürgün’ün Meclis oturumunda olmadığını ve bunun bir ilk olduğunu belirterek bunu eleştirdi.

TDP milletvekili Mehmet Çakıcı söz alarak, hükümeti kurma görevi verilen milletvekilinin tezkere okunurken Meclis’te bulunmamasını eleştirdi.

Hükümetin kuruluş biçiminin kendisini rahatsız ettiğini belirten Çakıcı, Denktaş’ın bağımsız milletvekillerine nasıl güveneceğini sordu.

Bunun üzerine söz alan Denktaş da, hükümet kurma noktasına gelindiğinde, kişisel hırs ve duyguların ve bireysel duyguların bir kenara bırakılarak, ülke için yapılabileceklerin düşünüldüğünü söyledi.

Denktaş, ortak noktanın devletin güçlenmesine inanmak olduğunu belirtti.

Protokol içindeki tartışmaların belli bir noktaya geldiğini söyleyen Denktaş, UBP’nin henüz hükümeti kurmaya karar vermediğini, Parti Meclisi’nin bugün toplanacağını kaydetti.

Denktaş, hükümetin kurulması ve işleyişine ilişkin “Lütfen önyargılı olmayın” dedi.

Bağımsız Milletvekili Hakan Dinçyürek de, hükümetlerin görevinin ülkenin önünü açmak olduğunu belirtti.

UBP milletvekili Nazım Çavuşoğlu, Özgürgün’ün hükümet kurma sürecinin hızlandırılması adına Genel Kurul’da bulunmadığını, bu görevi yürütme adına kendilerinin burada olduğunu, partinin herhangi bir zafiyeti bulunmadığını belirtti.

Yeni hükümet kuruluncaya kadar bazı yasa tasarısı ve önerilerinin görüşülmeye devam edilmesi kararı da milletvekillerinin bilgisine getirildi.

Daha sonra Genel Kurul’un bugünkü birleşimi sona erdi.

Meclis bir sonraki görüşmesini 14 Nisan Perşembe günü yapacak.